ROZHOVOR s metropolitou ILARIONEM - Americký národ hlasoval pro změny

Republikánský kandidát Donald Trump vyhrál prezidentské volby ve Spojených státech. Jak tuto volbu Američanů chápat a co od ní očekává Moskevský patriarchát? K tomu se vyjádřil vedoucí Oddělení vnějších církevních styků metropolita Ilarion (Alfejev).

Jak hodnotíte vítězství Donalda Trumpa v prezidentských volbách v USA?

Prezidentské volby jsou vnitřní záležitostí Spojených států. My jsme jen pozorovatelé. Osobně jsem vše sledoval se zájmem, zvláště poslední hodiny před vyhlášením výsledků. Televize CNN vše přenášela v přímém přenosu a tón komentářů se měnil s tím, jak další a další státy podporovaly Trumpa. Ještě den před volbami průzkumy hovořily o tom, že většina podporuje Clintonovou. Nakolik ale byly tyto výzkumy objektivní? Od samotného začátku voleb byl vybrán favorit. Komentátoři CNN z toho byli poněkud nesví, řekl bych, že byli dokonce v šoku. Snažili se najít vysvětlení každý po svém. Jeden ze všeho obvinil ředitele CIA, druhý mluvil tak dlouho, že nakonec obvinil Rusko. Řekl přibližně toto: „jedná se o první volby v dějinách Ameriky, kdy nepřátelská země do voleb přímo zasáhla“. A mluvil o Rusku.

Metropolita Ilarion Alfejev

Americký národ měl přeci možnost během celé předvolební kampaně pozorovat oba kandidáty, poslouchat jejich vystoupení, hodnotit jejich přístup k řešení vnitřních i mezinárodních problémů. A nakonec si zvolil. Rétorika paní Clintonové většinu nepřesvědčila, dokonce jí nepomohla ani aktivní podpora současného prezidenta Obamy.

Co podle vás volby rozhodlo?

Nejednalo se o volbu mezi dvěma osobnostmi. Ve skutečnosti byli Američané postaveni před otázku: chcete, aby vše zůstalo, jak je, nebo chcete změny. A americký národ si zvolil změnu.

A co pro vás osobně bylo na těchto volbách nejdůležitější?

Pro mne jako vedoucího Oddělení vnějších církevních styků Moskevského patriarchátu byla nejdůležitější v souvislosti s americkými volbami otázka Blízkého východu.

Americká politika ohledně Blízkého východu, a to počínaje svržením Saddáma Husajna a konče posledními událostmi v Sýrii, byla dle mého názoru krátkozraká a mylná. Tím, že svrhávali jeden blízkovýchodní režim za druhým, a to údajně ve jménu demokracie, nepřinesla Amerika této oblasti ani svobodu, ani demokracii. Naopak, vyvolala chaos, masový útěk obyvatelstva, genocidu etnických a náboženských menšin. Teroristé z tzv. Islámského státu by nedosáhli takových úspěchů v Iráku a Sýrii, kdyby nedostávali mezinárodní pomoc.

Trump o tom všem hovořil přímo a bez vytáček. Kritizoval americkou vládu za její blízkovýchodní politiku, za odmítnutí spojeneckých vztahů s Ruskem. A americký národ mu porozuměl.

Jak mají Rusové hodnotit tyto americké volby?

Nemyslím, že bychom měli propadat nadšení z výhry republikánského kandidáta. Až čas ukáže, jakým bude prezidentem, splní-li sliby, o nichž hovořil v předvolební kampani. Nicméně s jeho zvolením přišla naděje na zlepšení celého systému mezinárodních vztahů, na vznik společné a jednotné celosvětové koalice proti terorismu.

(překlad vlastní)

Zdroj: interfax-religion.ru

-mk-