Sahra WAGENKNECHTOVÁ: Jestliže zakážeme falešné zprávy, budeme muset umlčet Merkelovou

V Německu vypukla předvolební kampaň. Další bravurní řeč šéfky německých levičáků rozpálila do běla sociální sítě: se sobě vlastní ironií Sahra Wagenknechtová doslova roztrhala na cucky popřední politiky vládnoucí koalice – Angelu Merkel a Martina Schulze, a rovněž podrobila tvrdé kritice kurz NATO na eskalaci závodů ve zbrojení s Ruskem. Uvádíme částečný překlad projevu Sahry Wagenknech, zveřejněného na její facebookové stránce.

Chtěla bych hovořit o jednom revolučním návrhu Martina Schulze, předloženém ještě v době, kdy byl předsedou Evropského parlament. Tehdy těm slovům skoro nikdo nevěnoval pozornost. I já sama jsem si přečetla uvedené prohlášení až docela nedávno. Inu, Schulz navrhl zakázat falešné zprávy.

Sahra WagenknechtováByla jsem docela omráčená. Co to znamená? Zakázat noviny Bild? (poznámka: německý bulvár). Nemyslete si, to nenavrhuji já, to pan Schulz. Potom bude nutné umlčet i kancléřku – nic jiného mě nenapadá. Posuďte sami, ta nám vždy tak nadšeně vypráví, vlastně v poslední době už ne tak nadšeně, ale přinejmenším i nadále říká, že “v Německu je všechno v pořádku”.

Někdy kancléřka dokonce tvrdí, že „situace je tak dobrá, jak ještě nikdy“. Ale to je přece klasická falešná zpráva!

Ale obraťme list. Merkelová a její kumpáni nám řeční o tom, jak je potřebné zvýšit výdaje na zbrojení. V souvislosti s tím u mě vzniká dojem, že dříve NATO utrácelo všechny svoje peníze na koberečky na jógu nebo na kurzy o ochraně zdraví.

Jak nám říkají – teď musíme udělat něco v otázce zbrojení, abychom aspoň jakž takž mohli čelit hrozbě po zuby ozbrojeného Ruska. A tu jsem si pomyslela – tak jo, my tedy nemáme žádné zbraně, a Rusové jsou ozbrojeni po zuby. Pojďme se podívat na čísla. Jak to je vlastně ve skutečnosti?

Takže, jestliže si prostudujeme statistiku, budeme znovu omráčeni a uvidíme, jak nám lžou. Podle stavu k dané chvíli jen samotné USA utrácejí na zbrojení, to jest na nástroje zabíjení, 600 miliard dolarů ročně. Šestset miliard, jen si to představte! Evropští členové NATO utrácejí společně na zbrojení téměř 300 miliard dolarů ročně. Dohromady to dělá 900 miliard dolarů.

A teď jsem si pomyslela: aby to čert vzal, jestli se musíme třást před těmi hnusnými Rusy přesto, kolik dáváme na vojenské výdaje, kolik asi utrácejí na zbrojení oni? Jistě musí utrácet víc, než kolik za rok vůbec vydělají…

Prohlížím si vojenské výdaje „těch hrozných Rusů“… a ukazuje se, že na zbrojení vynakládají 66 miliard dolarů. Takže my utrácíme 900 a náklady druhé strany představují 66 miliard dolarů. I když k ruským výdajům připočítáme i Čínu, s jejím rozpočtem na obranu, ani tak ta suma nepřevýší výdaje samotných evropských členů NATO.

A potom nám s vážnou tváří vyprávějí o tom, že se musíme vyzbrojit ještě silněji, protože nás tak strašně ohrožují. Co jsme to za lidi, že nám chybí mozek?

Ne, my žádné nové zbraně nepotřebujeme! Vyhazovat ještě víc peněz na nástroje smrti – to je skandál!

Často o nás, levičácích říkají, že nejsme schopni řídit zemi. Toto tvrzení používají jako alibi: prý se s námi nevyplatí vytvořit koalici. Ale my, levičáci, jsme schopni řídit stát, jelikož nehájíme zájmy lobbistů, kapitálu a zbrojního průmyslu. Stavíme se za to, aby v této zemi konečně nastala sociální spravedlnost – ne jako předvolební mantra, ale v podobě reálné politiky!

Zdroj: nwoo.org

-mk-