Emir KUSTURICA: Západ se z Putina marně snaží udělat ďábla

Srbský filmový režisér Emir Kusturica v rozhovoru pro Le Journal du Dimanche řekl, že Vladimira Putina považuje za čestného člověka, ze kterého se Západ marně snaží udělat ďábla.

Emir KusturicaV rozhovoru také zmínil pozitivní vliv ruského prezidenta na rodné Srbsko. Donald Trump podle něj naopak  dělá chyby a popuzuje další země proti sobě.

Režisér Emir Kusturica připustil v rozhovoru pro francouzský list Le Journal du Dimanche, že má dobrý vztah s ruským prezidentem Vladimirem Putinem.

Je to dobrý člověk. Svým chováním docílil, že srbský národ začal být opět respektovaný. Na Západě se snaží z Putina udělat ďábla, to je ale lež! Je to čestný člověk, který chce aby ho Západ respektoval,“ zdůraznil režisér.

Ve vztahu k USA zastává  Kusturica mnohem tvrdší linii.

Donald Trump je nekompetentní,“ řekl Emir Kusturica, „dělá jednu chybu za druhou, posiluje nálady proti sobě a staví svou zemi do opozice proti sobě.“

Ani hodnocení Francie není od režiséra příznivé.

Francie není zase tak nevinná, jak se prezentuje,“ upozornil Kusturica a připomněl, že Paříž dodává zbraně do Kataru i do Saúdské Arábie.

Nebezpečí je vždy přítomno. Svět by byl lepší, kdyby převládala spíše spolupráce než touha dominovat. Bohužel, terorismus – to je za vše trest!,“ dodal v rozhovoru Kusturica pro Le Journal du Dimanche, kde popsali režiséra  jako  člověka „s  nebesky měkkýma očima, ostrým humorem a naprostým nedostatkem politické korektnosti“.

Jsem silně proti globalizaci, svět nebyl nikdy tak nestabilní, jako je dnes,“ upozorňuje režisér Emir Kusturica. Ruského prezidenta Vladimira Putina podporuje prý proto, že nechce, aby světu dominovala jen jedna mocnost. Krym byl podle Kusturici vždy ruský, NATO se rozpíná u ruských hranic a mezinárodní právo začali dřív porušovat Američané než Rusové.

Emir Kusturica (* 24. listopadu 1954 Sarajevo) je srbský filmový režisér a hudebník původem z Bosny a Hercegoviny, žijící v Bělehradě. Studoval na pražské FAMU v ročníku Otakara Vávry. Školu absolvoval v roce 1978 a po návratu do Jugoslávie pracoval v sarajevské televizi. Na přelomu 80. a 90. let 20. století se přestěhoval do USA. Tam natočil film Arizona Dream. Tento film vyhrál dvě ceny na berlínském filmovém festivalu. V roce 1995 natočil film Podzemí (angl. Underground), který získal hlavní cenu na filmovém festivalu v Cannes.

Zdroj: prvnizpravy.cz

-mp-