Kardinál Parolin s patriarchou Kirillem o smírné úloze církví v konfliktech

Jedním z klíčových momentů několikadenní návštěvy státního sekretáře Svatého stolce v Ruské federaci byla úterní podvečerní schůzka s pravoslavným patriarchou Kirillem v jeho rezidenci – Danilovském klášteře.

Pozdravuj mého bratra Kirilla, patriarchu Moskvy a celé Rusi“ – takto doslovně tlumočil kardinál Parolin slova papeže Františka, za která moskevský patriarcha italsky poděkoval: „Grazie“. Hovor se ihned stočil na nedávnou událost, kterou patriarcha Kirill označil za „jedinečnou v dějinách obou církví“ – a sice přenesení ostatků sv. Mikuláše z jihoitalského Bari do ruského hlavního města a Petrohradu.

Patriarcha Kirill a sekretar ParolinRelikvie světce, který je pro ruskou pravoslavnou církev jedním z nejdůležitějších, uctily téměř dva a půl miliony věřících, což kardinál Parolin komentoval poukazem na ekumenismus nesený svatostí: „Něco takového opravdu existuje a světci nás spojují. Jsou totiž blíže Bohu, a tak nám pomáhají překonávat obtíže minulých vztahů a rychleji kráčet k eucharistickému společenství.“

Dalším tématem rozmluvy byl konflikt na Ukrajině:

Církev zde nemá zastávat jinou než smírnou roli“, prohlásil v souvislosti s ním patriarcha Kirill. „Konflikty netrvají věčně a dříve či později skončí. Pokud jsou však do nich zapojeny veškeré složky společnosti, kdo pak bude sklízet trosky?“, pokračoval.

Moskevský patriarcha poté ocenil vzájemnou shodu při vnímání role, která oběma církvím přísluší ve snaze o smíření ukrajinského národa. Obdobná jednota pojí katolickou a pravoslavnou církev také v humanitární pomoci obyvatelstvu Blízkého východu, zdůraznil patriarcha Kirill při úterním setkání s kardinálem Parolinem a navrhl společné charitativní projekty v této oblasti. 

Zdroj: radiovaticana.cz

-mp-