Pravoslavný svět oslavil Vánoce; v Rusku, na Ukrajině, koptové v Egyptě či s protesty v Betlémě

V pravoslavném světě o víkendu vrcholily oslavy vánočních svátků, které tu vzhledem k posunu juliánského kalendáře připadají na 6. a 7. ledna. Nejmasovější účast na svátečních bohoslužbách zaznamenali v Ruské federaci, která je díky největšímu počtu věřících baštou světového pravoslaví.

Vánoce dnes slaví i miliony lidí na Ukrajině a v Bělorusku, v balkánských zemích a na Kavkazu, ale i pravoslavní věřící v USA, Kanadě a Austrálii. Samozřejmě také v Řecku nebo na Blízkém východě, kde se pravoslavné církve označují spíše jako orthodoxní.

Vanocni RuskoV Gruzii, kde se k pravoslaví hlásí 84 procenta obyvatel, přivítali Vánoce rozsvícenými svíčkami v oknech. Vánoční svátky oslavili i v Srbsku. Symbolem Vánoc je v Srbsku dubová větev, kterou je podle místních pověr nutné od kmene odseknout jednou ranou. V opačném případě bude v nadcházejícím roce celou rodinu pronásledovat neštěstí. O hlavní vánoční noci věřící dubovou větev spalují, což má symbolizovat vítězství dobra nad zlem. 

Oslava pravoslavných Vánoc podle církevního kalendáře trvá až do 19. ledna, kdy věřící slaví křest Ježíše Krista.

Koptští křesťané v Egyptě slavili první liturgii v nové katedrále

Koptští křesťané nedaleko Káhiry slavili poprvé vánoční bohoslužby v nové katedrále. Večerní bohoslužby se kromě papeže egyptské koptské církve Tavadrose II. zúčastnily stovky věřících a přítomen byl i egyptský prezident Abdal Fattáh Sísí. Vysvěcení nové katedrály je podle prezidenta Sísího poselstvím míru, bezpečnosti a lásky z Egypta do celého světa.

Katedrála, která stojí zhruba 45 kilometrůod Káhiry ve vznikající správní metropoli země, ještě nebyla zcela dokončena. Nyní je hotová zhruba polovina. Po dokončení stavebních prací má pojmout více než 8000 věřících, takže půjde o největší křesťanský kostel v oblasti Blízkého východu, informovala egyptská média.

Výstavbu nové katedrály nařídil prezident Sísí po atentátu na kostel poblíž katedrály sv. Marka v Káhiře. V prosinci 2016 tam bylo zabito více než 25 lidí. Nová katedrála má být symbolem soudržnosti a jednoty severoafrické země.

Koptsky papez Tavadros II. a egyptsky prezident el-Sisi v nove katedrale

Loni na jaře bylo při dvojím útoku na koptské kostely zabito více než 40 lidí. Ke všem atentátům se přihlásil takzvaný Islámský stát (IS). Z obavy před dalšími teroristickými útoky egyptská vláda kvůli koptským vánočním oslavám výrazně posílila bezpečnostní opatření kolem kostelů. Podle agentury AP hlídkují kolem kostelů v celém Egyptě desetitisíce vojáků a policistů.

Křesťané tvoří odhadem přibližně deset procent egyptské populace, která čítá přes 90 milionů lidí. Soužití křesťanů a muslimů je většinou pokojné, ale v některých venkovských oblastech se opakovaně vyskytuje i napětí.

Palestinci demonstrovali v Betlémě proti řecké ortodoxní církvi

Palestinci pak o víkendu demonstrovali v Betlémě na Západním břehu Jordánu na protest proti tomu, že řecká ortodoxní církev prodává nemovitosti Izraeli. Vyzvali přitom k bojkotu oslav pravoslavných Vánoc.

Palestinci z Betléma a sousedních obcí Bajt Džalá a Bajt Sahúr patriarchu řecké ortodoxní církve Theofila III. často obviňují z prodeje nemovitostí nebo jejich pronájmu Izraeli. Dnes se demonstranti pokusili zablokovat patriarchův konvoj mířící u příležitosti Vánoc do baziliky Narození páně.

Došlo při tom ke střetům protestujících s palestinskými pořádkovými silami. Patriarcha ale nakonec k bazilice, postavené v místě, kde podle tradice Marie porodila malého Ježíška, mohl bezpečně dorazit.

Půlnoční bohoslužby sloužené Theofilem III. měl být podle AFP přítomen i šéf palestinské samosprávy Mahmúd Abbás. Mezi Palestinci je i významná křesťanská menšina.

Zdroj: christnet.eu

-mk-