Biskup Jemenu: Při pomyšlení na prodejce zbraní mám občas nekřesťanské myšlenky

Země, které prodávají zbraně stranám konfliktu v Jemenu, si musejí uvědomit svou odpovědnost za utrpení obyvatel této země, říká biskup Paul Hinder, apoštolský vikář Jižní Arábie.

Připomíná, že válka v této zemi má dva rozměry. Na jedné straně jsou vnitřní spory a na druhé jde o konflikt dvou mocností: Saúdské Arábie a Íránu. Kromě toho Saúdská Arábie již před vypuknutím války udělala všechno proto, aby Jemen oslabila.

Biskup HinderSoučasná situace v zemi je katastrofální, dodává představitel katolické církve v Jižní Arábii. Lidé trpí jak v důsledku vojenských operací, tak i humanitárními následky. A co je horší, tamní válka se mění v zapomenutý konflikt, ocitá se ve stínu jiných událostí. Kdo však na ni nesmí zapomínat, jsou vůdci demokratických zemí, které stranám konfliktu prodávají zbraně, zdůrazňuje biskup Hinder.

„Dokonce i demokratické státy těžko přesvědčíte o tom, že prodej zbraní do regionu, ve kterém se válčí, je živením tohoto konfliktu. Politčtí vůdci, kteří o tom rozhodují, přivírají oči nad tím, co se děje, protože počítají výlučně s hospodářským prospěchem pro svou zemi. Avšak právě kvůli těmto zbraním pak hynou tisíce lidí a jejich vinou se ozbrojený konflikt prodlužuje. Je tedy legitimní ptát se: za jakou cenu? Kdo za to platí? Někdy si přeji – i když to není přání křesťanské – ale občas mne to napadá, aby se ti, kdo rozhodují o prodeji zbraní, setkali v regionu, kde zuří konflikt, pod plnou palbou. Pak by na vlastní kůži zakusili, co to znamená žít v zemi, kde se válčí. A kdyby náhodou sami padli za oběť útoku, část problému by byla vyřešena,“ řekl Vatikánskému rozhlasu biskup Hinder.

Pokud má válka v Jemenu skončit, je nutné nalézet čestné řešení pro všechny strany, dodává biskup Hinder. Čest je v arabském světě tím nejdůležtějším. Nikdo se nesmí cítit pokořený, všichni si musejí zachovat tvář. Podle katolického biskupa jsou nicméně šance na skončení války mizivé. Příliš mnoho stran totiž z tohoto utrpení profituje. (Viz např. náš článek o zbrojovce RWM - italské pobočce Rheinmetall AG, mezinárodní korporace se sídlem v německém Düsseldorfu – která na Sardinii vyrábí zbraně prokazatelně užívané v jemenské válce.)

Zdroj: radiovaticana.cz

-mp-