PETICE - Proti podněcování k nenávisti ve hře „Naše násilí“ v Brně. Ohlasy signatářů

PETICE vznikla na protest proti uvedení výše uvedené divadelní hry „Naše násilí, vaše násilí“, v níž je hrubě urážen Ježíš Kristus i křesťanství jako celek.

Petici již podepsalo 5500 osob.

Více informací zde:

FB proti nenavistihttps://www.signaly.cz/janrozek

Z ohlasů pod peticí:

M. U., Třinec:

Podepisuji tuto petici jako občan České republiky, který má právo vyjádřit svůj nesouhlas vůči výše zmíněné hře. Dle mého názoru je hra projevem rasismu a náboženské nesnášenlivosti nejhrubšího zrna a sama by společnost uvrhla do dob temna, kdy se upalovali lidé za čarodějnictví nebo se vedly křižácké výpravy. Sama je projevem extrémismu a nesnášenlivosti vůči lidem, kteří věří v Boha. Osobně ji tak považuji za útok vůči mé osobě. A takováto míra otevřené propagace zasévá ve společnosti nenávist vůči věřícím lidem ze které pramení takové extrémistické směry jako například nacismus.

A. V., Benešov:

Obsah hry (Ježíš znásilňující muslimku) hrubě uráží jakéhokoli věřícího člověka. A takto prezentovaná hra je spíše na podání trestního oznámení.

D. D., Horní Bludovice:

Jsem křesťan a tato hra uráží mou víru. Kdyby někdo urazil někoho, kdo vás zachránil, také by vás to naštvalo a Ježíš zachránil mě, tudíž je mi z toho smutno.

A. E., Třinec:

Pracuji ve školství s dětmi ve věku 10 až 15 let, budování morálních hodnot tato divadelní hra nepodporuje.

M. H., Praha:

Odporné, naprosto mimo meze slušnosti, lidskosti. Urážející křesťanství, islám, i ženy. Hrubě podněcující nenávist.

M. K., Opava:

Podepisuji, protože není možné urážet křesťanskou víru a vydávat to za umění. Umění má své hranice, a tato divadelní hra je výrazně překračuje.

K. T., Náměšť nad Oslavou:

Jako křesťanky se mě to velmi dotklo. Je to znevážení osoby Ježíše Krista, osoby, od jejíhož narození se počítá náš letopočet (novější výpočty sice uvádějí rok narození Ježíše Krista jiný, než nula, ale je logické, že už se kvůli tomu nebude rok nula posouvat). Jde o znevážení osoby, která se narodila z Panny Marie a zajistila rovnoprávnost muže a ženy. Náš právní systém vychází z křesťanství, integrovali jsme křesťanskou morálku od roku 863 a osoba, která na nás měla neuvěřitelný a neuvěřitelně dobrý vliv teď v divadle sestoupí z kříže a znásilní muslimskou ženu?

B. H., Rakvice:

Ježíš Kristus je ideálem mravnosti. Pokud si lidé dovolují znevažovat Krista, potom už vše hodnotné pozbývají. A národ, který nectí hodnoty, přestává být národem, ale holotou.

L. G., Horní Těrlicko:

Kromě toho, že je to naprostá urážka jak Křesťanství, tak Islámu, je to ukázka morálního úpadku bez jakýchkoliv hranic obyčejné slušnosti a vhodnosti skrývaná za umění.

D. K., Kynšperk:

Na hodnotách, které přinesl Ježíš Kristus je postavena naše kultura a umírali za ni lidé, které máme do dnešního dne v úctě.

S. P., Smilovice:

Ježíš Kristus, jak ho představuje Bible svatá, nepodněcoval ke znásilňování. Ve svém kázání v Matoušovu evangeliu 5-7, které shrnuje jeho učení, zdůrazňuje naopak milosrdenství, mravní bezúhonnost a lásku k nepřátelům. Inscenace podává lživou informaci, čímž podle a oplzle podněcuje k nenávisti a násilí.

M. H., Česká Lípa:

Podepisuji protože historicky je to evidentní nesmysl – tudíž nemůže jít o názor – a smysl je tedy evidentně pouze urážet a relativizovat jakoukoliv slušnost, pravděpodobně i relativizovat násilí muslimských extrémistů, která reálně existuje a stále se děje.

L. S., Třinec:

Podepisuji, protože rovněž sdílím názor, že umění je také sdílení názoru a pohledu na svět. A divadelní hra „Naše násilí a vaše násilí“ jednak podněcuje již zakořeněnou nenávist vůči muslimům vůbec, ale i vůči křesťanům. Diskuze, kterou se ohání divadlo není nic jiného než jak bylo v komunistických časech, každý soudruh musel mít jedině správný materialistický ateistický názor. O křesťanství nám bylo v těch časech vštěpováno, že je špatné, jelikož nejvíce válek bylo právě kvůli víře. Bohužel s tímto názorem se setkávám stále i v současnosti. Jediný cíl tzv. diskuze je diskreditace křesťanů vůbec a jakékoliv vyvolávání nesnášenlivost je jednou z metod.

J. N., Olomouc:

Podepisuji, protože vnímám uvedení této hry jako urážku mojí víry v Ježíše Krista jako Božího syna a Spasitele světa.

Zdroj: petice24.com

 

-mp-