Chorvatský trenér Zlatko Dalić: „Bez mše svaté by náš život neměl smysl!“

Chorvatsko postoupilo do finále mistrovství světa ve fotbale. To fotbaloví fanoušci dobře vědí a patrně to neuniklo ani těm, co se o fotbal nezajímají. Rozhodně by však ani jedněm neměly uniknout postoje trenéra Zlatka Daliće, který tým kolem fenomenálního Modriće tak skvělým způsobem připravil, potažmo jednoho z jeho svěřenců Matea Kovačiće. Oba se netají se svou vírou, což je dnes spíše výjimkou u veřejně známých osobností, přičemž nejde o formální záležitost.

Zlatko Dalic

Za vše, čeho jsem ve svém životě dosáhl, ať už osobním, nebo profesním, vděčím jen a pouze Bohu,“ má jasno Dalić, jenž dále přiznává, že coby katolík vtěluje do svého života zásadu spolupráce člověka s Bohem.

Víru a vztah s Bohem vzal za svou osobní záležitost v době, kdy ministroval v rodně farnosti Livno v Bosně. Je pro něj samozřejmostí každodenní modlitba, nosí při sobě růženec, nikoliv ovšem jako talisman, ale aby se jej modlil: „Zápas či trénink začínám vždy odříkáním alespoň jednoho desátku,“ říká a dodává, že bez nedělní mše sv. a svatého přijímání si nedokáže svůj život představit. „Díky nedělní mši sv. stojím pevně na zemi, bez ní by můj život neměl žádný smysl. Při ní nejvíce vnímám, jak je Ježíš přítomen v životě naší rodiny.“

K víře se hlásí i jeden z jeho svěřenců – Mateo Kovačić, hráč madridského Realu. Když s rodinou utekli před válkou v bývalé Jugoslávii, zakotvili v Anglii, kde Mateo chodil do katolické školy. Začal ministrovat, u oltáře pak nějaký čas přisluhoval dokonce i v době, kdy se už fotbalem živil profesionálně:

Bez Boží pomoci nejsem s to udělat nic, před zápasy se modlím, abych nepropadl sebechvále,“ říká hráč, jenž je v madridských kostelích vídán i při mších během týdne.

Ne každý, kdo se hlásí ke Kristu, se k Němu hlásí i na veřejnosti, a to z různých důvodů. Proto je svědectví opravdu sympatického trenéra či hráče, který má neobyčejně velký potenciál, je určitě pěkné a povzbuzující. A pro nás fotbalové fanoušky obzvlášť. Hrvatska!

(podle pch24 připravil Libor Rösner)

Zdroj: tedeum.cz

-mp-