FRANCIE – Bílým vstup zakázán! Aneb o tom, jak se ve Francii daří obrácenému rasismu

Videoklip francouzského černošského rappera Nicka Conrada, ve kterém vyzývá zabíjet bělochy a mstí se tak za represe proti svým krajanům se stejnou kůží, pobouřil jak diváky, tak i politiky.

Hudebníka chtějí dát k soudu, nicméně nikoliv dle paragrafu, který by byl spojován s podněcováním mezirasové nenávisti – orgány země totiž nejsou připraveny ani částečně uznat problém rasismu proti bílým.

Nešlapej po cizí zemi!

Klip se odehrává ve městě Noisy-le-Grand severně od Paříže, v departementu obývaném migranty. Protagonista je místní, který si všiml bílého muže, který se náhodou ocitl na nesprávném místě. Poté, co nezvaného hosta zmlátil, přepravil ho v kufru auta na parkoviště. Tam donutí vězně kleknout na kolena a začíná ho mučit.

Nick Conrad

Profesionálně natočené scény šikany se střídají se záběry ze sportovních zpráv, které ukazují úspěchy černých sportovců. Conrad se svému vězni vysmívá a vyzývá ho, ať uteče: „Vy bílí přece umíte utíkat rychle, nebo ne?“ Když to zajatec nestihne včas, je zastřelen. Následují scény s černošským šampiónem Husseinem Boltem, nejrychlejším sprintem na planetě…

Výsměch pokračuje i po smrti – mrtvého věší na sloup. V té chvíli se ve videoklipu objevují také černošští přátelé rappera.

„Vlastní sebevyjádření“

Na žádost uživatelů bylo skandální video odstraněno z populárního webového serveru pro videohostování a rappera požádali o vysvětlení. Umělec řekl novinářům, že se pokoušel změnit černobílé vidění světa. Podle Conrada Evropané v koloniální době mučili Afričany. A aby to francouzským občanům lépe přiblížil, musel se uchýlit k extrémním uměleckým prostředkům. Conrad se navíc odvolával na svobodu tvůrčího projevu.

Jenže tato vysvětlení nikoho neuklidnila. Mluvčí vlády Benjamin Grieve prohlásil, že jsou Conradovy písně „nenávistné a odpuzující“. Předsedkyně „Národní fronty“ Marine Le Penová uvedla, že video „neobsahuje nic uměleckého a vyzývá pouze k nenávisti a vraždám“. Ministr vnitra Gerard Collon slíbil, že celou věc předá soudu (ve smyslu paragrafu „Podněcování k vraždě“) a prosadí odstranění rapperových klipů z internetu.

Rapper Nick Conrad

Urážky bílé rasy nejsou ve francouzském showbusinessu nic nového. Jiný rapper – Medin a skupina Table d'écoute – nahrál skladbu, v níž byli domorodci této země srovnáni s hospodářskými zvířaty. Stejný umělec vyzval k boji se stoupenci sekulárního státu, který podle jeho názoru utlačoval muslimy:

Nosím vousy a to znamená, že nenosím to správné oblečení, vezmu si tedy hidžáb…  to vše je špatné, musíme tyto bezbožné lidi umučit“.

Letos se Medin chystal vystoupit v divadle Bataklan, kde v roce 2015 zastřelili islámští teroristé 90 civilistů. Pod tlakem veřejnosti byl koncert zrušen.

Bílým vstup zakázán!

Ve Francii již několik let funguje Sdružení proti rasismu proti bílým (OLRA) – zaznamenává především případy verbálního a fyzického ponižování lidí na základě barvy pleti. Mezi takové incidenty patří například tento: tým afro-feministických žen Mwasi vedl semináře a filmové projekce, jejichž vstup byl zakázán nejen pro bílé, ale také pro všechny muže. Označení „Bílým vstup zakázán“ používají i jiné organizace.

V srpnu roku 2016 byl v Reimsu uspořádán letní tábor věnovaný „dekolonizaci“ – přístup sem neměly nejen bílé páry, ale ani smíšené.  Místní administrativa prohlásila, že není důvod akci zrušit, protože je zaměřena proti odpůrcům migrace,“ řekla pro agenturu RIA novosti Françoise Compuinová. Podle jejího názoru je to důkaz „úmyslné kapitulace před budoucími vládci Evropy“.

V roce 2016 se v Paříži uskutečnily „antirasistické dílny“, kam byl ovšem vstup bílým také zakázán. Ba co víc – v tomto roce univerzitní areál, který se nachází ve čtvrti s muslimskou většinou – ovládli političtí aktivisté, kteří straní neomezenému přílivu přistěhovalců ze zemí třetího světa. Na stěnách se objevil graffiti: „Francie nezvítězí“ a „Ženy, noste hidžáby!“. Univerzitní profesoři, kteří tento útok odsoudili, dostali anonymní hrozby. Trvalo měsíce, než se podařilo dostat squattery z ulice.

Podle Virginie Joronové, šéfky sekce Národní fronty věnující se těmto problémům je tolerance rasismu vůči bílým spojena s jistým typem komplexů elity Páté republiky:

Od doby dekolonizace uplynulo více než půl století, jenže pořád žijí ti, kteří chtějí použít minulost jako zbraň politického boje. Chtějí učinit z bílých Francouzů věčné vrahy. Rasismus proti etnickým Francouzům je zamlčován, protože podle levice nemají právo prohlašovat se za oběti. Jenže útoky na naše bílé krajany nelze ani spočítat! Tato forma rasismu považuje za důležité téma fyzické zranitelnosti – bílí jsou od přírody slabí, zatímco černí jsou agresivní a plní vitality.“

(překlad vlastní, upraveno)

Originál: Игорь Гашков - "Белым вход воспрещен": во Франции развивается расизм наоборот vyšel 8. října na ria.ru.

Zdroj: ria.ru

-mk-