ROZHOVOR - Giulietto Chiesa: Evropa? Ta je dnes kolonií Spojených států!

Voleb do místního parlamentu, které se konaly včera v Doněcku, se zúčastnily mezinárodní pozorovatelé nejen z Ruska, ale také z evropských států – a to navzdory politice jejich vlád, které neuznávají právo Donbasu na sebeurčení. Byl mezi nimi také známý italský novinář, spisovatel a veřejný činitel Giulietto Chiesa.

Giulietto Chiesa

Giulietto, máte nějaké pracovní plány spojené s Donbasem?

Uvidíme, vše záleží na možnostech. Vlastním velmi malý nezávislý kanál a bez financování lze tyto plány obtížně realizovat. Ale určitě mohu říci, že je dnes Donbas v centru světové politiky. Všechno, co se zde stane, bude mít velmi vážné důsledky pro USA, Rusko, a to zejména v souvislosti s evropskou krizí.

Evropa se účastnila událostí na Ukrajině, dávala peníze, zbraně, politickou podporu. A teď je sama v krizi. To je nejdůležitější bod. Nyní se v Evropě začalo něco změnit. Proto, když odpovídám na otázku, zda budou mít tyto volby mezinárodní důsledky, mohu říci: samozřejmě, že budou, protože politická situace se mění na celém světě. Nyní je zcela odlišná, než tomu bylo například před dvěma lety. Volby jsou velmi důležitým krokem.

Proč se zrovna Donbas stal centrem světové politiky?

Pokud si přečtete mou knihu, možná si vzpomenete, že jsem to všechno předvídal již v roce 2013. Věděl jsem, že tady dojde k největším provokacím. Ukrajina byla zranitelná – využili ji chladnokrevně a krutě pro své vlastní účely.

Myslíte, že to nějak souvisí se strategií, s níž kdysi přišel Zbigniew Brzezinski? Ten tvrdil, že je potřeba Ukrajinu odtrhnout od Ruska, aby bylo slabší.

Naprosto správně! Neustále a systematicky na tom pracují. V první fázi zničily SSSR a nyní se pokoušejí zničit Rusko. Americká elita (většina jejích představitelů) věří, že Rusko by mělo zmizet. Čelí výzvě vlastní světové nadvlády. Jsou v krizi, a aby mohli dominovat, musí zničit svého hlavního oponenta, Rusko. V tomto případě jsou připraveni jít až do konce.

Spojené státy dominovaly celé 20. století, Evropa to vzdala. Nakonec nezůstal nikdo, kdo by jim mohl říci „ne!“. Jenže teď se musí smířit s tím, že je svět příliš velký. Když mi říkají: „Vy nadržujete Rusku!“, odpovídám, „Ne, já podporuji život!“

Dokud existuje Rusko, nepropukne ve světě válka.

Myslíte, že Donbas Spojené státy a Západ překvapil?

Mysleli si, že to už mají v kapse. Upřímně musím přiznat, že Rusko na Ukrajině dlouhodobě jakoby „neexistovalo“, zatímco Američané pracovali. Koupili všechna rádia, televize, celou tuto dobu čekali na správnou chvíli a nepředpokládali, že to vzbudí nějakou reakci. Neočekávali, že přijde Krym, neočekávali, že přijde Donbas. Mýlili se.

Myslíte, že kdyby byla Evropa nezávislá, podpořila by Donbas?

Současná Evropa představuje kolonii Spojených států. Kdyby byla jen trochu svobodnější, nedostala by se do takové situace. Hájila by své vlastní zájmy a pro evropské zájmy je dnešní Ukrajina, v níž hraje prim nacismus, nepřijatelná. Mnoho lidí v Evropě začíná chápat, že jim pokud jde o Ukrajinu lžou. Proto hodnotím současnou situaci poměrně optimisticky.

(překlad vlastní)

Zdroj: eadaily.com

-mp-