Jaromír KOHLÍČEK - Kdy bych vyšel do ulic?

Čapí hnízdo nepřestává hýbat českou politikou. A možná i tou za hranicemi naší republiky.

Aniž by se řeklo to nejpodstatnější. Totiž že jde o vyfabrikovanou kauzu. Ze strany těch, kterým leží premiér, aniž bych byl jeho příznivec, v žaludku. A rovněž těch, kteří mu závidí podnikatelské úspěchy.

Ano, Agrofert k nim došel mnohdy nevybíravým způsobem a doslova požral tuzemskou konkurenci, to je pravda. Ale nějaká padesátimilionová dotace? To je mi skoro k smíchu. V porovnání s tím, co se v Čapím hnízdě proinvestovalo? A také na druhé straně s tím, na jak drahé a neefektivní projekty šly stamiliony z regionálních operačních programů?

Mimochodem – Evropský parlament má na stole rezoluci požadující napojení Andreje Babiše a Agrofertu na zdroje dotací z EU. Kéž by každého velkého příjemce dotací sledovaly úřady podobně ostražitě!

Nicméně, kromě konkurence, která se nesmířila s porážkou, jsou tu lidé, které bych nazval profesionálními protestovači. Dostanou peníze za to, že prostě a jednoduše jdou protestovat. Sice z nespecifikovaných zdrojů, kterým jde o vyvolání nesnášenlivosti a chaosu, ale dostanou. A půjdou do ulic dnes, zítra i pozítří. Dnes proti Andreji Babišovi a komunistům, zítra proti Broukovi Pytlíkovi a pozítří třeba proti loupežníkovi Rumcajsovi.

A toho všeho se chytají ti, kteří se z podstaty své osobnosti nejsou schopni smířit s tím, jaké karty rozdali voliči. Ať už v jakýchkoli volbách. Od parlamentních po prezidentské. Sami si říkají demokraté, ale demokracii vnímají jen jako svoji vlastní výhru. Všechno jiné je extremistické, a proto je třeba vyjít do ulic.

Nic proti demokratickému právu protestovat. Přiznám se, že osobně bych vyšel do ulic v mnoha případech. Ale nikdy bych nešel zpochybňovat výsledek svobodných voleb. Zato bych protestoval třeba proti tomu, do čeho občané za plentami mluvit nemohli. Příklad?

Nasazování českých vojáků do misí, kde slouží cizím imperiálním zájmům. Tam bych byl na náměstí či v ulicích v popředí. Koneckonců – na velikonočním pochodu v Ansbachu jsem každoročně. V čele protestního průvodu. Spolu se skupinou ze západních Čech. Jako kdysi v Brdech. Tam jsme se bránili proti instalaci radaru, v Ansbachu protestujeme proti vojenské základně Katterbach ležící jako ponurý a nebezpečný zdroj hluku a znečištění ovzduší hned za městem. A na rozdíl od profesionálních demonstrantů proti Babišovi, Zemanovi a komunistům v Čechách, to neděláme pro peníze od neznámých dárců, ale pro dobro věci a z vlastního přesvědčení…

Zdroj: prvnizpravy.cz

Kohlíček Jaromír