Igor POLEŽAJEV – Ukrajina a Gruzie dnes představují pro Ruskou federaci virusovou hrozbu

V zemích dvou nejhlasitějších oponentů Ruské federace, konkrétně v Gruzii a na Ukrajině, vypukla epidemie onemocnění, které se až do nedávné doby považovalo za téměř exotické, totiž spalničky. Propagandisté z toho přirozeně viní „Moskvu“ a činí tak zcela nevybíravým způsobem.  Jak je možné, že nemoc, s níž úspěšně bojovalo tolik sovětských lékařů, znovu ohrožuje Evropu?

Vakcina na spalnickyNa konci léta roku 2018 Světová zdravotnická organizace (WHO) oznámila desetinásobný nárůst výskytu spalniček na evropském kontinentu. Velká ohniska zaregistrovala v Řecku, Itálii, Srbsku, Francii, Černé Hoře a v postsovětském prostoru. Během pouhých šesti měsíců bylo téměř vymýcené, nicméně nebezpečné a vysoce nakažlivé onemocnění diagnostikováno u 41 tisíc osob. WHO dále politicky korektně dodala, že hlavní zdroj infekce pochází ze sociálně znevýhodněných vrstev společnosti ve východní Evropě.

Mohli se ovšem vyjádřit ještě přesněji – 23 tisíc z 41 tisíc, kteří se v té době nakazili, byli občané Ukrajiny. Na konci srpna již počet nemocných Ukrajinců přesáhl 28 tisíc. Dětský fond OSN (UNICEF) k tomu dodal, že počet dětí očkovaných proti spalničkám na Ukrajině činí pouze 42%. To je o něco více než v Súdánu.

Co na to OSN?

V UNICEF se ovšem neomezili pouze na konstatování těchto děsivých čísel – obratem poslali do Kyjeva 400 000 vakcín proti spalničkám. Nyní podle odhadů místního ministerstva zdravotnictví země disponuje 800 tisíc vakcínami. Odborníci trvají na tom, že potřebují ještě dalšího půl až dva miliony, a to jen na spalničky, zatímco ministerstvo zdravotnictví má injekce „tři v jednom“ – na spalničky, příušnice a zarděnky, které ovšem často způsobují komplikace.

O něco později – a poprvé ve své historii – WHO oficiálně uznala odmítání očkovat se za jednu z hlavních hrozeb pro lidstvo, protože ničí veškerý pokrok v boji proti infekčním chorobám, jako jsou právě spalničky, které se v prohlášení objevily jako hlavní příklad.

Kdo je vinen tím, že se Ukrajinci odmítají očkovat a stali se hrozbou pro celý svět? Samozřejmě že agresivní Rusko, které vede proti mladé demokracii hybridní válku.

Tzv. odhalení časopisu The Lancet

Právě to vyplývá z materiálu zveřejněného v časopise The Lancet. Nejedná se pouze o kvalitní cenzurovaný vědecký časopis, je to jedna z nejuznávanějších lékařských platforem na světě. A teď, bez uzardění, její autoři tvrdí, že Ukrajince od očkování odradili ruští trollové.

Je zřejmé, že se jedná o nesmysl, přičemž pro The Lancet s jeho vysokými standardy nesmysl neodpustitelný. A zůstane to nesmyslem i poté, kdybychom uznali, že všechna ostatní obvinění proti Rusku – z toho, že zasahuje všude, kde se mu zlíbí – za pravdivá. Článek v The Lancet sice využívá dat z jistého amerického výzkumu, ten však uvádí něco jiného.

Autoři článku mimo jiné uvádějí, že se Moskva snažila „vrazit klín“ a „vyvolat zmatek“ nejen na Ukrajině, nýbrž také v Americe – údajně odrazovala některé Američany od očkování pomocí botů pracujících na sociálních sítích, z nichž některé očkování chválily a některé haněly. Toto odvážné prohlášení bylo učiněno na základě toho, že ministerstvo spravedlnosti USA obvinilo některé ze zastánců souhlasných i negativních názorů na očkování ze šíření „falešných zpráv“ určených k ovlivňování amerických voleb.

Zdá se, že The Lancet má informace o tom, že ruští boti zapříčinily zmatek v názorech řady naivních Ukrajinců, a to navíc v angličtině, protože studie analyzovala pouze záznamy v angličtině.

Mimochodem, v USA opravdu zažívají epidemii spalniček, které byly údajně zcela potlačeny již po roce 2000. Jedná se však pouze o méně než tisíc lidí v celé obrovské zemi proti desítkám tisíc lidí v Evropě. Důvod všichni znají – migranti ze znevýhodněných zemí.

Ukrajinská patálie

Ale zpět na Ukrajinu. Ve skutečnosti došlo po roce 2008 k prudkému poklesu úrovně očkování, které bylo v sovětských dobách plošné. Jestliže za Juščenkova prezidentství se jednalo o nepořádek a za Janukovyče vše ovlivňovala korupce, tak po roce 2014 se k tomu přidalo také fatální odmítnutí ukrajinského ministerstva zdravotnictví koupit vakcíny od hlavního (což je dnes již věcí minulosti) dodavatele, tedy Ruska. Místo ruských preparátů na Ukrajinu dorazily léky z Indie, které jsou ovšem považovány za méně kvalitní.

Kromě toho jsou na Ukrajině tradičně aktivní „anti-očkovací“ hnutí, což je důsledkem rozšíření sekt, popularity různých druhů ezoterických učení a zvýšené religiozita obyvatelstva. Právě „anti-očkovací“ hnutí WHO vyjmenovává za jednu z hlavních hrozeb pro lidstvo.

Nicméně není potřeba zveličovat jejich úlohu, protože korupce, nedostatek peněz a špatné řízení na Ukrajině představují mnohem významnější problém. Svalovat vinu na „ruskou propagandu“ nebo „inspirovanou válku“ nelze, a to zvláště proto, že nejvíce nákaz hlásí Halič (zejména Lvovská oblast) a přístav Oděsa.

Zcela typicky se jedním z center nákazy stala věznice č. 13 v Kyjevě. Jeden z propuštěných vězňů o tamní situaci prohlásil:

Nikdo z nakažených nebyl poslán k vyšetření v nemocnici, prostě je jen izolovali v „jednotkách“, kde si odpykávají tresty. Každého, kdo byl s infekcí v kontaktu, zavřeli také do cel: zakázali jim vycházky, setkání s příbuznými a balíčky od nich, dokonce i jídlo dostávají pouze skrz okénko. Dají vám cedulku na celu a zavřou vás tam. Přičemž léky vám nedají a v celé věznici pracuje pouze jedna sestra.“

V celé zemi je situace stejně pochmurná. Od konce prosince do poloviny ledna se nakazilo 8,5 tisíc lidí, z nichž více než polovina byly děti. Během posledního týdne pak dalších 3,3 tisíc lidí. Pět nemocných již zemřelo.

Nelze říci, že by ukrajinské ministerstvo zdravotnictví – v čele s takovým specifickým specialistou jako je Uliana Suprunová – neučinilo vůbec nic. Například v loňském roce bylo ohlášeno bezplatné očkování obyvatelstva a v únoru se plánovalo plošné očkování ve školách (mělo se začít ve Lvově, kde se nákaza rozšířila nejvíce). Kritici Suprunové (a těch jsou na Ukrajině miliony) nicméně tvrdí, že volba nepříhodné zimní doby nebyla zvolena náhodně: hlavním úkolem Ministerstva zdravotnictví prý je použít levně zakoupené vakcíny, jejichž životnost již brzy vyprší.

Nicméně oficiální vláda v Kyjevě se zatím pouze chystá oznámit, že vypukla epidemie. Gruzie, která má výskyt dvakrát nižší, to již oznámila. Gruzie dnes zaujímá ve výskytu spalniček druhé místo v Evropě. A v sousední Severní Osetii se výskyt onemocnění zvýšil osmkrát.

Kdo je komu hrozbou?

A jak je tomu v Rusku? V roce 2018 byl výskyt spalniček 17,3 jedinců na 1 milion populace, přičemž na Ukrajině 849 a v Gruzii 396.

Na rozdíl od evropských zemí je situace se spalničkami v Rusku stabilní, a to navzdory určitému nárůstu počtu případů,“ uvedla Federální služba pro dohled nad ochranou spotřebitelských práv.

Stejně jako jinde na světě nebyli noví nakažení pacienti v Rusku očkováni. Ministerstvo prohlásilo, že hovoříme hlavně o zastáncích „anti-vakcinačních“ názorů a bezdomovcích, často se pak nakazili od lidí ze zahraničí. Včetně Ukrajiny, samozřejmě, jak se to stalo nedávno v oblasti Nižního Novgorodu.

To znamená, že tyto „nové demokracie“, které si zvolily „západní cestu rozvoje“, trpí infekcemi v SSSR vymýcenými, a přinášejí tuto hrozbu díky bezvízovému cestování na Západ i do Ruska.

Vědí „zahraniční partneři“ Kyjeva o nebezpečí, které Ukrajina nyní představuje? Samozřejmě, že ano. Již v loňském roce americké Centrum pro kontrolu a prevenci nemocí zařadilo Ukrajinu mezi země s nejvyšší úrovní nebezpečí. Polsko pak oznámilo svůj záměr zakázat Ukrajincům, kteří nebyli očkováni proti spalničkám, aby vstoupili na jeho území.

Vzhledem k úloze, kterou tyto státy hrály při převratu roku 2014, a k činnosti jejich farmaceutických společností v současné Ukrajině můžeme říci, že blízko hranic Ruska vzniklo epidemiologické ohnisko. Momentálně se plamen šíří rychleji do Evropy, avšak bezprostřední hrozba pro zdraví ruského obyvatelstva roste doslova každým dnem.

(překlad vlastní, upraveno, mezititulky redakční)

Originál: Игорь Полежаев: Украина и Грузия превратились в вирусную угрозу для России vyšel 5. února 2019 na vz.ru.

Zdroj: vz.ru

Poležajev Igor