Jaroslav BAŠTA - S justicí mají problémy i jinde než u nás v České republice!

Volodymyr Zelenskyj po oficiálním zveřejnění výsledků prezidentských voleb začíná tušit datum své inaugurace.

Nejvyšší rada by se touto otázkou měla zabývat na počátku svého plenárního zasedání 14. května, a jeden z poslanců již předložil návrh, aby nový prezident nastoupil do svého úřadu o pět dnů později, tedy 19. 5. To by umožnilo tolik diskutované vypsání předčasných parlamentních voleb. Zdá se však, že v květnu pozornost světa k Ukrajině přitáhnou jiné problémy.

Naznačuje to článek v New York Times z prvního května o schůzkách Trumpova advokáta Rudolpha W. Giulianiho s ukrajinským Generálním prokurátorem Jurijem Lucenkem. Tématem jejich konzultací byly volby. Nikoli však ukrajinské, ale ty budoucí americké na konci příštího roku. Způsobila to ohlášená kandidatura bývalého Obamova viceprezidenta J. R. Bidena. Ještě předtím, než byla oficiálně oznámena, J. Lucenko obnovil vyšetřování korupční kauzy Burisma, energetické firmy patřící oligarchovy Zločevskému. Od roku 2014 až do letošního dubna v ní totiž působil Hunter Biden, syn bývalého viceprezidenta.

Z jistého hlediska jde o docela pikantní skandál, protože před americkými prezidentskými volbami v roce 2016 se vysocí ukrajinští úředníci spikli s volebním štábem Hillary Clintonové, vynesli utajované výsledky vyšetřování korupce bývalého ukrajinského prezidenta V. Janukovyče a donutili tak dva měsíce před volbami rezignovat šéfa Trumpova volebního štábu Paula Manaforta. Nyní analogickou ukrajinskou kartu vytáhl D. Trump proti svému demokratickému protikandidátovi. Zdá se tedy, že prezidentské volby v USA budou ve znamení Ukrajinagate, a to hned dvakrát, oficiálně a neoficiálně.

Oficiálně bude dobíhat vyšetřování spiknutí ukrajinských úředníků a politiků s volebním štábem Demokratické strany, které ve svých důsledcích vedlo k vyšetřování zasahování Kremlu do amerických prezidentských voleb a dvouletému šetření tzv. Russiagate zvláštním vyšetřovatelem R. Muellerem.

Nakonec se ukázalo, že jediný vážný zásah cizího státu do regulérnosti průběhu předvolební kampaně měli na svědomí Ukrajinci. Neoficiální část vyšetřování si bude všímat zapojení Huntera Bidena do korupčního skandálu s firmou Burisma a rolí jeho otce ve vztazích s Ukrajinou. Volodymyr Zelenskyj sice chce Jurije Lucenka z postu generálního prokurátora odvolat, jeho nástupce by však měl ve vyšetřování pokračovat.

V pátek 3. 5. většina ukrajinských novin publikovala zprávu o tom, že předseda ukrajinského Ústavního soudu Stanislav Ševčuk nedostal americké vízum. Důvodem mělo být únorové rozhodnutí soudu o neústavnosti jednoho ustanovení Trestního kodexu, které zakazovalo nezákonné obohacení státních úředníků. Z tohoto důvodu jeho tři kolegové požadují jeho předčasné odvolání z místa předsedy soudu, do jehož rukou má nový prezident skládat přísahu.

Když to tak sleduji, skoro mě utěšuje, že s justicí mají problémy i jinde než u nás v České republice.

Zdroj: prvnizpravy.cz

 

Bašta Jaroslav