FRANCIE – Počet znesvěcených kostelů neustále roste

Ve Francii narůstá počet případů znesvěcení katolických kostelů. Pouze v diecézi Poitiers vniklo v posledních třech měsících několik vetřelců do kostelů. V každém z těchto případů byl cílem útoku svatostánek, v němž jsou uchovávány Svaté dary – právě je vandalové znesvětili.

Znesveceny chram

Podle arcibiskupa Poitiers monsignora Pascala Wintzera se v dějinách Francie nikdy nic podobného nedělo. Nyní se tento druh případů stává téměř samozřejmostí. „Takové incidenty samozřejmě nelze nazývat pronásledováním křesťanů,“ říká arcibiskup Pascal Wintzer, „nicméně znesvěcení Svatých darů zraňuje kněží i věřící“.

K odpovědnosti za tyto případy znesvěcení se dosud nikdo nepřihlásil a jejich motivace také není známa. Arcibiskup Pascal Wintzer však nevylučuje, že tímto způsobem chce někdo zničit křesťanskou přítomnost ve Francii.

Nechtěl bych, aby v důsledku takových útoků zavřeli chrám, protože by to zničilo křesťanskou přítomnost v tomto místě. Když jsou chrámy otevřené, přichází do nich mnoho lidí – a nejen křesťané. Má to různé důvody. Někdo v chrámu hledá estetické zážitky, někdo ticho, lépe se tam soustředí… Měli bychom zvážit, jak se z této nepříjemné situace dostat. Pokud není chrám používán pravidelně, pak můžete zvážit, zda z něj Svaté dary neodnést. Je to lepší varianta než zavřít kostel úplně,“ dodává arcibiskup Wintzer.

Zdroj: internetové servery

-mp-