V Německu loni z církve vystoupilo 436 000 katolíků a protestantů

Počet odchodů z církve se v Německu za poslední rok zvýšil. V součtu opustilo řady katolické a evangelické církve 436 000 členů, informovala agentura DPA.

Důvodem tohoto trendu mohou podle ní být i skandály kolem sexuálního obtěžování. V Německu se také členové církví musejí přihlašovat u místních úřadů a povinně platit daně pro vybranou církev.

Německá biskupská konference uvedla, že řady katolické církve v roce 2018 opustilo 216.000 lidí. To je o 48.500 odchodů více než v roce 2017, kdy se k ní obrátilo zády 167.500 lidí. Pokud se započte i přirozený úbytek katolického obyvatelstva, dohromady loni klesl počet katolíků v Německu o asi 300.000 na 23 milionů. To činí bezmála 28 procent veškerého obyvatelstva.

U protestantů vystoupilo loni z církve 220.000 lidí, což je o téměř 12 procent více než v roce 2017, sdělila Německá evangelická církev (EKD). Celkový počet protestantů se tak snížil o necelá dvě procenta na zhruba 21 milionů.

V současnosti se v Německu hlásí k některé z velkých církví jen 53 procent obyvatel. V roce 2005 to bylo přitom ještě 62 procent. Na 37 procent německých občanů jsou bez vyznání.

Předseda rady evangelíků Heinrich Bedford-Strohm uvedl, že každý odchod bolí. Vyzdvihl však, že dnes se může každý na rozdíl od dřívějška zcela svobodně rozhodnout, zda chce v církvi zůstat či nikoliv. „Jsme rádi za to množství lidí, kteří se dnes rozhodnou k členství ve své církvi z vlastního přesvědčení.“

V případě katolíků popsal tajemník biskupské konference Hans Langendörfer vývoj jako „znepokojivý“. Důvod pro zvýšený počet vystoupení z církve je podle něj jistě také v září zveřejněná studie o sexuálním zneužívání, která vyvolala širokou debatu. „Mnozí nám již nevěří, že proti pachatelům důsledně a rozhodně zasáhneme,“ dodal.

Zdroj: christnet.eu

Luštinec Vít