FAKE NEWS od rozvědky: Výbuch jaderné rakety u Archangelska. Čerpá Pentagon ze sociálních sítí? Česká média si mlaskají. Dělají z Trumpa blbce?

Redakce serveru protiproud.cz reflektuje zprávy západních sdělovacích prostředků, že na ruském výzkumném polygonu v Archangelské oblasti došlo k události globálního dosahu, kterou se snaží Rusko utajit.

Americká média s odvoláním na vojenskou rozvědku uvedla, že na cvičišti poblíž Severodvinska explodovala vývojová ruská raketa „Burevestnik“ (kód NATO – Skyfall). Donald Trump později učinil podobné prohlášení a dodal, že Washington má „podobné, ale pokročilejší technologie“ než Moskva. Odborníci se domnívají, že americký prezident mohl být úmyslně uveden v omyl.

Nafouknutá kachna

Americký prezident Donald Trump uvedl, že Washington „se toho hodně dozvěděl o neúspěchu“ na testovacím polygonu poblíž Severodvinska v oblasti Archangelska. Podle Trumpa tam mohl explodovat „ruský Skyfall“ – tak se podle kodifikace NATO nazývá ruská mezikontinentální okřídlená raketa globálního dosahu na jaderný pohon „Burevestnik“.

Máme podobné, dokonce modernější technologie. Výbuch ruského Skyfall způsobil, že měli lidé starost o kontaminaci vzduchu blízko objektu i daleko za ním. To není dobré!“ napsal Trump na svém Twitteru.

Den před tím napsaly noviny The New York Times, že americké zpravodajské služby se snaží zjistit okolnosti výbuchu a naznačují, že k incidentu došlo při testování nové řízené střely na jaderný pohon. Podle novin Pentagon i americká vláda považují vývoj této zbraně za hrozbu pro Washington, protože takové rakety mohou létat po nepředvídatelné trajektorii v relativně nízké výšce nad zemí, což je činí téměř nezranitelnými ze strany systémů protiraketové obrany. 

Přitom v NYT tvrdí, že ruské úřady tají okolnosti incidentu, a proto Rusové dávají najevo hněv a požadují zveřejnění podrobností. Média poukazují na utajování úniku radiace a naznačují paralely s nehodami v Černobylu a Fukušimě, přičemž citují slova řadového obyvatele z Petrohradu a údajný komentář obyvatele Severodvinska na sociální síti „VKontakte“. Noviny však neuvádějí žádný odkaz na originál.

Žádný Skyfall, ale starý šrot

Podle prvního místopředsedy Akademie geopolitických studií Konstantina Sivkova „Američané přišli s jednoznačným tvrzením, že na polygonu v Archangelské oblasti vybuchl Burevestnik, přestože americká média i armáda ještě nedávno pochybovaly o funkčnosti tohoto raketového systému.“ 

Jeho pohonný systém sestává ze železných a uranových prvků a není tam nic, co by mohlo vybuchnout.“ řekl ruským novinám Rozhledy vojenský expert.

Sivkov také vyjádřil svou verzi toho, co se stalo, a poznamenal, že ruské námořnictvo má v současnosti pouze jediný typ raket, a to s motorem na kapalné palivo. Jedná se o střely R-29 různých modifikací.

Představují pozůstatek z dob Sovětského svazu a dosud jsou ve výzbroji. Tyto rakety pravidelně procházejí renovací po uplynutí záruční doby. Poté se rozhodne, zda budou ve výzbroji ponechány nebo ne. Taková raketa mohla explodovat. Byla ve výzbroji po dlouhou dobu a k výbuchu mohlo dojít v poslední fázi činnosti motoru,“ řekl expert.

Pokud Trump říká, že USA se toho „hodně dozvěděly“, potom blafuje. USA nic zjistit nemohly. To je naprostý mýtus. Americká rozvědka u toho nebyla a s pomocí satelitů rovněž není možné zjistit, že se jednalo o zařízení na hypotetický jaderný pohon. Mohou teoreticky vypočítat radiologické pozadí, ale to je příliš málo. Dostali informaci, že tam vybuchl nějaký motor, a hned si začnou vymýšlet, jaké byl konstrukce,“ pokračoval Sivkov.

Napadl také prohlášení amerického prezidenta, že „USA mají podobné, ale modernější technologie“.

Pokud hovoří o existenci nedestruktivních testovacích zařízení, může mít pravdu. Ale mluvit o tom, co je lepší a co horší, nemá smysl. Pokud má však na mysli raketové motory, jde o naprostý blaf. My jsme v tom mnohem dál, máme lepší nosiče, lepší technologie,“ uzavřel Sivkov.

Samá voda

Vojenský pozorovatel Pavel Felgenhauer věří, že americká rozvědka mohla Trumpa uvést v omyl.

Těžko říci, nakolik Trump chápe, o čem mluví. Je také těžké říci, zda ti z vojenské rozvědky a Pentagonu, kteří vše Trumpovi předali, pochopili, co se tam stalo,“ sdělil Felgenhauer novinám Rozhledy.

Podle vojenského analytika jsou v současné době různé názory na to, co je vlastně „Burevestnik“.

Existuje mnoho protichůdných informací. Někteří naznačují, že by měl létat rychlostí 3 Mach a ve výšce 15-20 km. A je zde prezentace Vladimíra Putina, při níž objekt létal při nízkých výškách a rychlostech. No a vypuštěn by měl být „Burevestnik“ z lodi nebo pozemní rampy raketou s plochou dráhou letu poháněnou motorem na tuhá paliva, od níž by se teprve zapnul cílový hlavní motor,“ vysvětlil zdroj. 

Pokud jde o Trumpova tvrzení, že mají pokročilejší technologie, opět není jasné, o čem mluví. Jestliže mělo jít o náporové motory (ramjet), potom ano, vyvíjejí je, ale nikoliv v jaderné verzi,“ upřesnil expert.

Zároveň vyjádřil pochybnosti, že by americká vojenská rozvědka mohla mít spolehlivé informace o tom, co se stalo. „Něco mohou vědět, něco řekli Trumpovi, ten něco z toho pochopil. Známe mnoho případů, kdy vojenské rozvědky uvedly politiky v omyl,“ zdůraznil Felgenhauer.

Znectěná americká rozvědka

Mezitím redaktor časopisu „Arzenál Otčiny“ Alexej Leonkov připomněl, že v poslední době americká zpravodajská komunita vyvozuje závěry založené na informacích ze sociálních sítí, pročež se už více než jednou ukázaly být falešné. 

Například máme v Rusku takovou aktivistku známou jako Julia Latyninová, která někde na otevřené platformě napsala, že v Archangelské oblasti údajně explodoval Burevestnik. Pak někdo rozšířil informaci, jako by tam všichni byli vystaveni radioaktivnímu záření,“ řekl redaktor.

A to není jediný případ, připomíná Leonkov: „V loňském roce představitelé americké rozvědky zveřejnili čtyřsetstránkovou práci s názvem 'Ruská vojenská moc'. Celý materiál byl postaven výhradně na informacích ze sociálních sítí.

Celá zpráva vzbudila nedůvěru a byla zesměšněna. Stručně řečeno, sami se znectili. Nyní pozorujeme totéž. A tyto smyšlenky podsouvají Trumpovi. Americký prezident nedávno vyměnil vedoucího americké rozvědky za poskytování nepravdivých informací, takže hodnota podobných zpráv mu musí být také známa,“ uvedl Leonkov.

USA za Ruskem zaostávají

Stejný původ mají i podivná prohlášení amerického prezidenta, že Washington disponuje modernějšími vojenskými technologiemi než Rusko. V oblasti jaderných technologií je Rusko daleko napřed. I co se týká obohacování uranu a výroby termonukleárních zbraní a jaderných reaktorů. Rusko je jedinou zemí na světě disponující reaktory na bázi urychlených neutronů, které využívá v průmyslovém měřítku. Dva takové reaktory pracují v Bělojarské jaderné elektrárně,“ uvedl zdroj.

Tento druh inovací a technologií ovlivnil také vojenskou sféru. Včetně vytvoření jaderných motorů pro bezpilotní ponorku Poseidon a leteckého jaderného motoru pro Burevestnika. Jedná se o vysoce složitý technický konstrukt, přesto to naši vědci dokázali,“ vysvětluje Leonkov.

Přitom Američané v této oblasti nedosáhli žádného úspěchu. Zadrhli se někde v sedmdesátých letech. Postavili několik prototypů a tím skončili. Nyní se zdá, že opět rozjeli vývoj, nabrali granty, naslibovali ohromující úspěchy, ale zatím není po ničem podobném ani vidu ani slechu. Takže pokud pan Trump hlasitě vyhlašuje, že USA mají 'podobné, pouze modernější technologie', jde o pustou propagandu,“ uzavřel Leonkov.

Bláboly nehodné prezidenta USA

To bývalý náčelník protiletadlových raketových vojsk a velení speciálních sil Sergej Chatylev se zase domnívá, že komentář k tomu, co se událo na „malém polygonu o rozměrech 40 x 40 km“, není hoden úrovně amerického prezidenta.

Je to absurdní. Absurdní je i zpráva NYT o únicích jaderného záření. Vezměte prosím na vědomí, že se mluví o úrovni záření, která není nebezpečná pro člověka jako takového, ale pro jeho životní pozadí. Máme tu hru se slovy zcela nekompetentních lidí, která vede ke zvyšování napětí. Všechno je to neudržitelné a přitažené za vlasy,“ míní expert.

Klidně bych částečně porušil režim utajení a vyzval všechny zúčastněné země – Velkou Británii, USA, Francii, aby vyslaly své představitele. Pěšky bych je provedl po tom cvičišti, přivedl na startovací plošinu a dal si tam s nimi panáka. A ukázal jim naši severskou přírodu: tady je moře, tady jsou ryby, tady vzduch, tady žijí lidé. Řekněte mi, jaké je tu znečištění? Jaký že to Burevestnik tady vybuchl?“ dodal Chatylev ironicky.

Ale vážně, ano, je to vědecko-výzkumný polygon, může tam nastat mimořádná událost a tento incident může mít následky. Během zkoušek se mohou události vyvíjet nepředvídatelně, mohou vzniknout škody a bohužel i lidé mohou zemřít. Ale snažit se přesvědčit svět, že Rusko se snaží cosi vážného utajit, není ani trochu seriózní,“ uzavřel Chatylev.

Zdroj: protiproud.cz

-mk-