Zázračná IKONA Panny Marie Znojemské-Pomocnice křesťanů

Všichni, kteří navštívíte překrásné královské město Znojmo, nezapomeňte si zajít do barokního kostela Nalezení svatého Kříže, poklonit se a pomodlit se k zázračnému obrazu Panny Marii-Pomocnici křesťanů. Kdysi byla tato ikona velmi ctěna, ale reformy Josefa II. a postupná sekularizace vedla k ochlazení vztahu k tomuto svatému obrazu.

Dějiny této rozměrem nevelké ikony jsou však udivující.

Panna Marie ZnojemskaRoku 1676 znojemský měšťan Ondřej Kachel, velký ctitel Panny Marie, věnoval obraz dominikánskému kostelu. Autor malby není znám, jedná se ovšem o kopii Staroboleslavské Madony. Po několika letech byl obraz umístěn v pravé části chrámu na sloupu u kaple sv. Libora, kde – až na drobné pauzy – visí dodnes.

Poté, co se lidé před obrazem modlili, brzy přišla uzdravení věřících. Ustanovená komise vše prozkoumala a roku 1722 oficiálně potvrdila čtyři zázraky. Téhož roku byl vydán „Dekret o církevním schválení úcty obrazu Panny Marie-Pomocnice křesťanů“ a obraz prohlášen za zázračný. Například jen do roku 1744 bylo zaznamenáno na přímluvu Panny Marie 706 vyslyšení a zázračných uzdravení.

Později biskupská konzistoř obrazu přidělila právě titul „Panna Maria-Pomocnice křesťanů“ a přidělila mu svátek na den narození Panny Marie, tedy 8. září.

Mimořádné události

Dne 17. října 1717 spadlo paní G. Bainisinové malé dítě ze stolu na zem a těžce se zranilo. Lékaři již nemohli pomoci. Po učinění slibu před obrazem Panny Marie bylo dítě naprosto zdravé a čilé.

Dne 12. dubna 1720 spadla tříletá dcerka mlynáře M. Fuxe v Rudlicích do vody. Po půl hodině vytáhl mlynář mrtvou dceru z mlýnského kola. Celou hodinu se jí snažil marně křísit. Když poznal, že veškerá lidská pomoc je marná, odešel prosit Pannu Marii Znojemskou o pomoc. Zaslíbil sebe i dítě Panně Marii. Po návratu domů bylo dítě živé.

Hluchý měšťan D. Wuttich roku 1716 vroucně vzýval Pannu Marii před jejím obrazem s důvěrou, že opět bude slyšet. Po odchodu z chrámu náhle zaslechl u dveří hovor dvou osob, které přicházely do kostela. S velikou radostí a vděčností v srdci se vrátil do chrámu a poděkoval za své zázračné uzdravení.

Dne 10. ledna 1723 církev uspořádala první veřejnou slavnost – pod obrazem Panny Marie byl zřízen oltář a na něm sloužena první mše svatá. Této oslavy se zúčastnil také Jiří Printz s dcerkou ze Šatova, která byla na obě oči slepá. Lékaři si nevěděli rady. Otec ji doporučil Panně Marii a když dcerka vstoupila s otcem do chrámu, ihned prohlédla a spatřila zázračný obraz Panny Marie a od té chvíle se cítila úplně zdravá.

Dne 6. května 1726 cestoval Znojmem V. Mahr z Čech, který měl doma syna, jenž chodil o berlích. Otec se ve Znojmě dozvěděl o zázračném obrazu, a proto s velkou důvěrou spěchal do kostela dominikánů a prosil před obrazem Panny Marie za svého syna. Když se po nějaké době vrátil domů, zjistil ke své velké radosti, že synek již nemá berle. Na dotaz své ženě poznal, že k uzdravení došlo v době, kdy prosil u obrazu Panny Marie Znojemské. Tehdy náhle hošík odhodil berle a byl naprosto zdráv.

Dne 14. dubna 1727 bylo vlastní matkou probodeno tříměsíční dítě. Neustále před tím plakalo a nedalo se utišit. Matka v náhlém záchvatu hněvu, nevěděla, co dělá, vzala velký nůž a vrazila jej dítěti až po rukojeť do bříška. Když se matka vzpamatovala a viděla, co učinila, s velkou lítostí i s mužem poklekla a dítě svěřili Panně Marii. Bez jakéhokoliv léčení bylo dítě úplně uzdraveno. Nešťastný nůž na hroznou památku donesli k obrazu a svou výpověď stvrdili přísahou.

Panno Marie Znojemská-Pomocnice křesťanů, oroduj za nás!

Zdroj: internetové servery

-mk-