Izraelský ministr Katz Putinovi: Známe historickou pravdu. Děkuji

Ruského prezidenta Vladimira Putina, který včera do Izraele přiletěl na Světové fórum holocaustu, na němž bude jedním z hlavních řečníků, přivítal na letišti izraelský ministr zahraničí Israel Katz. „Jsem potěšený, že vás mohu uvítat ve Státu Izrael na události, která symbolizuje především zvláštní vztahy mezi našimi národy,“ uvedl ministr.

Následně v souvislosti s osvobozením Auschwitz-Birkenau řekl, že „jako ti, kteří byli osvobozeni, přesně víme, kdo tábor osvobodil. Známe historickou pravdu.“ Dodal k tomu osobní slova: „Díky Rudé armádě moje matka, která byla v Auschwitzu, přežila, odjela do Izraele a založila rodinu. Děkuji.“

Připomeňme, že nejde o momentální postoje, již v minulosti např. také Šimon Peres, jako izraelský prezident, vyzdvihl roli Rudé armády v boji proti Německu za II. světové války a záchranu židovského národa. Uvedl, že právě proto také slaví Den vítězství společně s Ruskem 9. května.

Na fóru pořádaném památníkem Jad Vašem a Evropským židovským kongresem v souvislosti s výročím osvobození německého koncentračního a vyhlazovacího tábora Auschwitz-Birkenau Rudou armádou 27. ledna 1945 vedle ruského prezidenta vystupují také další představitelé vítězných mocností, prezident Emmanuel Macron, viceprezident USA Mike Penc, Velkou Británii reprezentuje princ Charles.

Celkem se akce probíhající pod záštitou izraelského prezidenta Reuvena Rivlina účastní představitelé 46 států.  Putina také v rezidenci premiéra přijal Benjamin Netanjuhu, který ruského prezidenta nazval „velkým přítelem“ a poděkoval za silné vazby, které obě země spojují.  V průběhu návštěvy Izraele Vladimir Putin také v Jeruzalému společně s izraelským prezidentem a premiérem odhalí památník obětí německé blokády Leningradu.

Zdroj: prvnizpravy.cz

-mp-