Ladislav JAKL - Bušit na poplach je zcela namístě

Miliony lidí jsou v ohrožení. V sázce jsou jejich životy, zdraví, ohrožena je i ekonomika a sama naše společnost. Nebezpečí se zdá daleko, ale kdykoli může udeřit i u nás doma.

Jsou lidé, kteří hrozbu zlehčují. Prý plaší každý, kdo vidí za každým rohem riziko, které se přitom u nás dosud nijak neprojevilo. Dopady na českou populaci jsou téměř nulové a nic nenasvědčuje, že by se to mělo nějak dramaticky změnit. Tak proč ten rozruch? Proč přehnaná varování? Proč znepokojování lidí, proč to navozování strachu?

Jistě jste, coby pozorní čtenáři, dávno pochopili, že nemluvím o chřipce, ale o masovém ilegálním a uměle podněcovaném přistěhovalectví. O migrační krizi. A o tom, jak bývají zesměšňováni ti, kdo před masovou organizovanou migrací varují. Zesměšňováni slovy, že přeci tento problém u nás prý vůbec nemáme.

Koronavirus z Vuchanu u nás taky nemáme. Přesto i v den brexitu televize Nova věnovala prvních 23 minut svých Televizních novin výhradně jen této epidemii. A podobně i jiné dny a podobně i jiné televize, rádia, noviny i internetová zpravodajství.

A co se děje? Na druhém konci světa má dvacet tisíc lidí chřipku, u které je úmrtnost pravděpodobně o hodně vyšší, než u běžné chřipkové nákazy. Mimo zemi původu je několik desítek nakažených a jeden mrtvý. Počty mohou pochopitelně narůst a je správné věnovat riziku přiměřenou pozornost.

Je ale přiměřenou pozorností zasedání Bezpečnostní rady státu? Dennodenní přítomnost chřipky na prvních stránkách novin a na hlavních místech všech médií? Je přiměřenou pozorností mnoho opatření na úrovni zdravotnických zařízení, dopravy a různých kontrol? Férově odpovídám, že nevím. A že chci doufat, že to není pozornost přestřelená.

A co masová migrace?

Zasedá Bezpečnostní rada státu? Má masová migrace první místo ve všech zpravodajstvích? Je vážným tématem jednání všech státních institucí? Masová migrace má přitom na svědomí jistě více než jednu oběť mimo zemi svého původu. Jistě má mnohem větší dopad na bezpečnost, společenské struktury, civilizační hodnoty i ekonomiku než má až dosud nový kmen chřipky. A to nemluvím o tom, že do Evropy nikdo nepašuje lidi z oblastí zasažených epidemií, nejsou trpěny masové protiprávní transporty desetitisíců čínských ilegálů a nikdo nevnucuje kvóty na jejich přerozdělování.

Ne, nechci nehumánně přirovnávat miliony lidí z chudých zemí, kteří se vydali za lepším životem, k nějakým bacilonosičům. Nepřirovnávám migrující lidi k nákaze. To by bylo hnusné. Oni jen konají tak, jak jim bylo nabídnuto. Kdo by si nechtěl přilepšit, když ta možnost tady reálně existuje. Ale masová ilegální migrace, probíhající za strpění či dokonce za součinnosti oficiálních autorit hrozbou přece také je. I pro země, kde se dosud naplno neprojevila. Jestli máme pochopení pro jedno plašení, nepošklebujme se tomu druhému.

Až zase uvidíme dvacetiminutové zpravodajství o chřipce a nulové o masové migraci, ptejme se po přiměřenosti. Nejen mediální pozornosti, ale i té od povolaných státních institucí.

Zdroj: jakl.blog.idnes.cz

Jakl Ladislav