KOMENTÁŘ čtenářky: Mariánský sloup jako symbol duchovně-mravního obrození českého národa

Mysleli si, že materiální krizi světa lze vyřešit

materiálními výpočty. Avšak infekce

zašla příliš daleko. Krize světa vůbec není

podstaty materiální, nýbrž duchovní. Uzdraven může

být pouze duchovním obrozením.

N. K. Rerich

Chvála Bohu! Jakou radost jsem pocítila, když jsem si přečetla potěšující zvěst, že po letech vleklých sporů začaly práce na obnovení mariánského sloupu na Staroměstském náměstí.

Chtěla bych zdůraznit, ať už je vykládána historie tohoto sloupu jakkoli, podstatné je že všechny svatyně mají pro náš národ ohromný význam.

Konkrétně tento sloup byl vztyčen jako projev díků Panně Marii za úspěšnou obranu Prahy před Švédy na podzim roku 1648. Lidé si tehdy uvědomovali spojení velkých úspěchů s Boží pomocí.

Vždyť Přesvatá Bohorodička je symbolem všeho čistého, všeho nejsvětlejšího, co v lidstvu jest. Je obrazem té lásky, po níž jako po ideálu toužili nejlepší představitelé lidstva. Tudíž by mělo být i v tomto případě nejdůležitější, že lidé upírají svůj zrak k obrazu Přesvaté Bohorodičky a vědomě či nevědomě očišťují svá srdce.

Existují tisíce příkladů zázračných obrazů Panny Marie, existuje spousta poutních míst, jejichž velká část je zasvěcena Panně Marii. To je důkazem toho, že obraz Bohorodičky představuje jakési okno, skrz něhož Nebesa pomáhají a prosvětlují okolní svět.

V našem sekulárním světě by měla být každá taková svatyně důvodem k veliké radosti, neboť napomáhá národu stát se lepším.

Čtenář/čtenářka