Taťána IVŽENKO – Ukrajinci nechtějí přijímat své spoluobčany, kteří přilétají z Číny

Letadlo s obyvateli Ukrajiny, kteří byli evakuováni z Číny, muselo kroužit několik hodin nad letištěm, než mohlo přistát.

Obyvatelstvo blokuje silnice a staví zátarasy

Proces evakuace ukrajinských občanů z Číny ukázal, že tým prezidenta Vladimíra Zelenského čelí vážnému problému. Občané nevěří ve schopnost vládních kruhů zvládat krizové situace, a to zejména v oblasti medicíny. A požadují, aby úřady přestaly experimentovat s lékařskou reformou.

Ve čtvrtek přiletělo z Číny zvláštním spojen 45 Ukrajinců a 27 cizinců. Evakuace trvala dlouho, odjezd byl odložen. Již dříve ministryně zdravotnictví Ukrajiny Zorjana Skaletská vysvětlila, že Kyjev konzultoval s odborníky WHO přípravy na přijímání osob, které mohou být nosiči virů. Podle ní bylo nutné vyvinout plán, který by umožnil „eliminovat všechna možná rizika zavlečení choroby do země“.

Po příletu bylo oznámeno, že všichni, kdo byli na palubě, tedy ukrajinští občané i cizinci, jakož i členové posádky a doprovázející osoby, musí – aniž by vstoupili do budovy letiště – do speciální karantény, v níž budou muset setrvat nejméně 14 dní. Zdravotnické zařízení, ve kterém musí evakuovaní podstoupit tzv. pozorování, úředníci neprozradili s ohledem na „bezpečnostní aspekty“.

Protesty, demonstrace, nepokoje

Utajení nebylo náhodné: minulý týden totiž v ukrajinských regionech začaly protesty proti umístění „karanténního tábora“ na jejich území. Nejprve protestovali obyvatelé Obuchova na předměstí Kyjeva. Protože na konci ledna, kdy se první skupina evakuovaných vrátila na Ukrajinu, nedocházelo k žádným protestům, pojaly úřady podezření, že v únoru protesty vyvolaly „jisté politické síly“. Oznámil to v pondělí na briefingu po zasedání Rady pro národní bezpečnost a obranu sám prezident Vladimir Zelenský. Dodal, že mnoho ukrajinských politiků žije právě na elitních pozemcích Obuchova, a pohrozil podněcovatelům protestů, že do jejich luxusních domů osobně přiveze evakuované občany.

Protesty však vypukly i v jiných regionech. Tento týden v Ternopylské oblasti zablokovalo několik set obyvatel cestu k sanatoriu Medobory ve vesnici Konopkovka. Místní obyvatelé vybudovali „kontrolní občanské check-pointy“, které stráží nepřetržitě. Ve středu si novináři všimli, že se v této oblasti pohybuje vojenská technika. Podle oficiálních informací zde „armáda, konkrétně ternopylská dělostřelecká brigáda, provádí plánovaná bojová cvičení.“

Video: ukrajinské občanské protesty proti přijetí spoluobčanů z Číny:

Protesty propukly ve stejné době také v Lvovské a Rivenské oblasti. Tam lidé zablokovali přístupové cesty do vojenské nemocnice. Účastníci shromáždění, mezi nimiž podle mediálních zpráv byli i místní lékaři, stavěli barikády z pneumatik a vyhrožovali, že je zapálí, pokud úřady přemístí evakuované lidi právě do Lvovské oblasti. Došlo i na názory, že se jedná o záměr úmyslně infikovat koronavirem obyvatele těch regionů, které v prezidentských volbách podporovaly Petra Porošenka, a nikoliv Vladimíra Zelenského. Toto podezření vyslovil bývalý guvernér Lvovské oblasti, nyní zástupce Nejvyšší rady z Porošenkovy strany „Evropská solidarita“ Oleg Sinjutka.

Poté se protesty rozšířily dále do Poltavské oblasti: ve středu bylo oznámeno, že ve zdravotním středisku Národní gardy „Nové Sanžary“ vláda plánuje dvoutýdenní pozorování všech evakuovaných. U vchodu do zdravotnického zařízení se začali shromažďovat místní obyvatelé, pálili pneumatiky. Ráno policie zadržela tucet podněcovatelů, aby je mohla vyslechnout. Odpoledne se však situace vyostřila a mezi protestujícími a policisty docházelo k potyčkám. K místům střetů přijela vojenská technika…

Vladimír Zelenský se znovu obrátil na Ukrajince s připomínkou, že v jiných zemích, které evakuovaly své občany, byli krajané z jejich návratu šťastní. Pokusy o zablokování silnic a znemožnění vstupu do nemocnic na Ukrajině podle Zelenského neprokázaly nejlepší vlastnosti národního charakteru.

Prezident zdůraznil:

Budeme bojovat za každého Ukrajince, který má potíže, ať už je kdekoli. Zachraňovat, evakuovat, vyměňovat. Ukrajina se nikdy nevzdá. Jedná se o vládní politiku, za kterou ručím. Stejně by však měla reagovat celá společnost – opravdu doufám, že se tak stane.“

Letadlo s evakuovanými, které mělo přistát brzy ráno v Charkově (180 km od Nových Sanžarů), mezitím létalo několik hodin na obloze bez možnosti přistát. Kolem desáté ráno dostalo povolení k technickému přistání pro tankování na letišti v kyjevském Borispolu. Tam posádka doplnila jídlo a vodu pro cestující. Poté letadlo odletělo do Charkova, kde kolem poledne přistálo. Po obědě se cestující a posádka měli přesunout do zdravotnického centra Národní gardy.

V době příletu evakuovaných již v Charkově úřadovalo také vedení ministerstva vnitra. Ministr Arsen Avakov oslovil místní obyvatele:

Není třeba panikařit a věřit falešným zprávám. Udělali jsme vše pro to, aby naši občané byli chráněni před potenciálními hrozbami. Jsem rád, že mohu oznámit, že všichni na palubě letadla jsou zdraví a cítí se dobře.“

Situaci, tak jak ji vnímá většina Ukrajinců, pregnantně shrnula blogerka Marina Daniljuk-Jarmolajevová, kterou cituje server cenzor.net:

Lékaři, kteří odmítají léčit. Politici, kteří tvrdí, že umístění evakuovaných z Číny do jejich okresu je politickou pomstou současných úředníků. Obyvatelé, kteří protestující proti 73 evakuovaným. Letadlo, které krouží nad letištěm... Kult skrytého středověku… alespoň, že se nechystají ty evakuované upálit na hranicích!

Jurij Romaněnko, politolog a vedoucí politických programů na Ukrajinském institutu budoucnosti, si ve svém blogu poznamenal, že Ukrajinci protestují protože „racionálně i iracionálně chápou, že stát nemá šanci – pokud budou konfrontováni s koronavirem – poskytnout jim žádnou účinnou pomoc“.

Média psala také o tom, že nejlepší lékaři opouštějí zemi, zdravotnická zařízení se zavírají, lékařská péče je pro mnoho lidí drahá a nepřístupná.

(překlad vlastní, kráceno, upraveno)

Originál: Татьяна Ивженко - Украинцы не хотят принимать прилетевших из Китая сограждан vyšel 20. února 2020 na ng.ru.

Zdroj: ng.ru

Ivženko Taťána