Alisa GOVOROVOVÁ – Izraelští lékaři změnili svůj názor na koronavirus

Podle předních izraelských lékařů (v rozhovoru s RIA Novosti, zveřejněném 17. března) má nová forma pneumonie COVID-19 u pacientů mnohem lehčí průběh, než se původně předpokládalo, závažné případy jsou pozorovány pouze v 16 % případů.

Podle profesora Afeka Arnona, zástupce ředitele největšího klinického centra v Izraeli Sheba-Tel-ha-Shomer je v 84 % případů nemoc mírná, někteří pacienti si ani nevšimnou, že byli koronavirusy infikováni. U 16 % pacientů může mít COVID-19 vážné následky, 2–5 % během léčby vyžaduje připojení k ventilátoru.

Procento úmrtí neodpovídá tomu, co jsme slyšeli z provincie Wu-chan v Číně. Čísla jsou mnohem nižší. A pokud se na věc podíváte z epidemiologického hlediska, jedná se o onemocnění mnohem jednodušší, než jsme si na začátku mysleli“, tvrdí Arnon.

Za hlavní nebezpečí profesor považuje to, že dosud nemáme vakcínu. Z tohoto důvodu, říká Arnon, došlo v Itálii ke skokovému vývoji. A právě kvůli nedostatku vakcíny také izraelští odborníci požadují karanténní opatření. Pomůže to zpomalit šíření koronaviru a zmírnit zátěž zdravotního systému.

Jedná se o sezónní virus a v létě se jeho aktivita sníží… Možná se objeví nové léky i vakcína“, řekl ředitel odboru mezinárodních vztahů izraelského ministerstva zdravotnictví Asher Salmon.

K 17. března bylo v Izraeli diagnostikováno 324 případů nemoci, pět lidí je ve vážném stavu.

Ve stejný den ovšem Institut Roberta Kocha v Německu oznámil, že podle jejich názoru se pandemie koronavirů bude šířit ve vlnách a potrvá dva roky, přičemž každý pátý případ onemocnění bude závažný. Odborníci poznamenali, že je stále obtížnější sledovat řetězec infekce viru SARS-CoV-2.

(překlad vlastní)

Originál: Алиса Говорова - Израильские медики изменили мнение о коронавирусе vyšel 17. března 2020 na iz.ru.

Zdroj: iz.ru

-mp-