Výdaje na zbrojení rostou, sílí i výzvy náboženských lídrů k ukončení válek

STOCKHOLM - Světové výdaje na zbrojení minulý rok vzrostly o 3,6 % oproti roku 2018, což je největší meziroční nárůst od roku 2010. Tvrdí to Mezinárodní institut pro výzkum míru ve Stockholmu (SIPRI) ve zprávě s názvem Trendy ve světových výdajích na zbrojení (Trends in world military expenditure, 2019).

Podle pěti autorů zprávy jsou ke své armádě nejštědřejší Spojené státy americké, pak následují Čína, Indie, Rusko a Saúdská Arábie.

Zpráva stockholmského institutu vychází v čase pandemie koronaviru, kdy Organizace spojených národů a někteří náboženští lídři žádají zastavení bojů v ozbrojených konfliktech.

Papež František na Velikonoční neděli během tradičního požehnání Urbi et Orbi připomněl, že „není čas na rozdělení“ a vyzval ke ukončení terorismu v Africe a války v Sýrii:

Kristus, náš pokoj, ať osvítí ty, kdo jsou zodpovědní za konflikty, aby měli odvahu přijmout výzvu ke globálnímu a bezprostřednímu příměří v každém koutu světa. Toto není čas na pokračování výroby a prodeje zbraní, utrácení obrovských kapitálů, které by měly být použity na péči o lidi a na záchranu životů.“

Ve stejném duchu se nese nedávný dokument Konstantinopolské pravoslavné církve. Apeluje na křesťanské svědomí, aby

odsoudilo národy, které… odklání peníze ze sociálního zabezpečení na velké a zbytečné programy na produkci zbraní, jejichž jediný skutečný cíl je posílit válečně průmyslový komplex a obohatit ty, kteří podnikají v nepřetržité výrobě stále sofistikovanějších a ničivějších způsobů zabíjení, vedení války a terorizování civilního obyvatelstva“.

Světová rada církví se nedávno účastnila sedmdesátidenní modlitební kampaně s názvem „Modleme se, mír teď, konec války“, při které apelovali zejména na zastavení konfliktu na Korejském poloostrově.

Prvenství mezi kontinenty ve výdajích na zbrojení patří západní Evropě. Tamější vlády daly podle švédského institutu v průměru o 5 % víc peněz na zbraně a armádu než v roce 2018 a podobný nárůst zaznamenala východní Evropa a Rusko.

Největší relativní nárůst v minulém roce naopak zaregistrovali v Bulharsku, a to o víc než 120 %, přičemž na 4. místě je Slovensko, kde podle autorů zprávy šlo na zbrojení téměř o polovinu víc peněz než v roce 2018. V České republice došlo k nárůstu přibližně o 0,2 %. 

SIPRI píše, že za minulý rok dohledalo údaje v oficiálních statistikách 150 států.

Zdroj: christnet.eu

-mp-