Jan SCHNEIDER - Proč Němci prohráli válku a nevyhrají žádnou další

Tak nám zase někoho otrávili. Jegora Gajdara v Irsku (2006), Skripalovy ve Velké Británii (2018), a teď Navalného v Německu?

Kdyby ho ale opravdu otrávili nervovým jedem na bázi organofosfátů v Rusku, byl by dávno nebožtík a kolem něj by bylo mnoho dalších. Kdyby ho otrávili toutéž látkou v Německu, dopadlo by to stejně. To je moc divných věcí najednou.

Ti novodobí Goebbelsové ale tvrdí, že se tak opravdu stalo, a že na odebraných vzorcích tu shodu potvrdilo několik laboratoří.

Má to jen jeden háček. Ty vzorky nebyly odebrány forenzně průkazným způsobem. Neobstály by před jakýmkoliv soudem jako důkaz ani v případě ukradené koloběžky. Někdo něco někam dopravil a prohlásil, že to jsou vzorky odebrané Navalnému. Laboratoře prohlásily, že na dodaných vzorcích zjistily stopy „novičoku“. Jak to ale souvisí s Navalným, respektive zda ty vzorky vůbec souvisí s Navalným, není vůbec prokázáno. Ani inkvizice ale k odsouzení nikdy nepotřebovala uzavřený řetěz důkazů.

Němci pro jistotu ty vzorky neposlali do Ruska, protože by Rusové tu habaďůru mohli odhalit. A přitom naléhavě vyzývají Rusko, aby otravu Navalného šetřilo, a pilně o tom uvědomují světovou veřejnost, o této své péči, a o tom, že Rusové na tuto jejich výzvu neodpovídají. Nějak přitom padá pod stůl, že Rusové, co na nich bylo, vyšetřili, a naopak žádali po Němcích, aby jim dodali ty své vzorky, aby mohli dál vyšetřovat. Že tedy na tahu jsou Němci, ne Rusové. Člověku se až nechce věřit, že dospělí lidé na nejvyšších politických úrovních hrají tak dementně pubertální hrátky.

Videonahrávkou pořízenou někým z Navalného blízkých, protože s ním byl v letadle, se nadto stalo nade vší pochybnost jasným, že ať už se Navalnému udělalo špatně nebo byl otráven, novičokem to nebylo. Nervové plyny na bázi organofosfátů, jak už nyní ví každý jen trochu gramotný čtenář, paralyzují nervy tak, že člověk nemůže dýchat. V tom letadle ale Navalnyj křičí, ba řve. Souhlasu netřeba, fakta mluví sama za sebe.

Teď vyšli zase „navalnikovci“ s další habaďůrou. Prý se hodinu po otrávení Navalného v letadle vydali do jeho hotelového pokoje, kde prý našli lahev se stopami novičoku na povrchu. To znamená, že Navalnyj by přežil okamžitě působící novičok, jehož účinky se v jeho případě záhadně projevily až za dobu od opuštění hotelu až po vzlet letadla. Jo, a navíc to prý působilo jenom na Navalného.

A zase – nikde není doloženo, že Navalnyj s tou flaštičkou vůbec přišel do styku. Ti, kteří by Navalného chtěli takto otrávit, by nesměli mít IQ ani na úrovni čísla svých bot. Nota bene, tajná služba, která prý za „otravou stojí“, by nechala na pokoji předmět doličný? To si snad z nás někdo dělá ... jak to říci slušně?

A ještě něco – kde je ta Navalného kamarádka, která rychle zdrhla – nu ano, jsme zase u toho: zdrhla do Velké Británie a to tak rychle, že ji nikdo nemohl vyslechnout?

Možné vysvětlení tomu, co se kde s jedy děje, je skutečnost, že Skripal se chtěl vrátit do Ruska, a oni údajní ruští zabijáci tvořili ve skutečnosti záchranný tým, který ale přišel pozdě. Navalnyj se také chce vrátit do Ruska. Proč, hrozí-li mu tam takové nebezpečí? Nebo to je celé jinak, a on se domnívá, že mu Putin bude muset dát perfektní ochranku, a že bude jak v čokoládě?

Připustíme-li tedy vůbec, že byl Navalnyj otráven, není jasné, kde, kdy, jak, čím a proč. Zbývá se zeptat, v čí prospěch. A najednou se to samo vyvrbuje, když ti, co bez důkazů osočují Rusko z otravy Navalného, jedním dechem a kvapně tvrdí, že by neměl být dokončen plynovod Nord Stream 2. Čímž se do případu dostává paprsek světla z úplně jiného úhlu.

Proti dokončení tohoto plynovodu jsou vehementně Američané, přestože jim je do toho pendrek. Dokonce sankcionují každého, kdo má s dostavbou plynovodu co společného, a občas i někoho jen tak, pro výstrahu. Chtějí totiž do Evropy dovážet svůj předražený zkapalnělý plyn (zajisté, že v počátcích za dumpingové ceny, protože ptáčka teprve lapají).

Proti dostavbě Nord Streamu 2 byli naprosto absurdně i Poláci, přestože jim je do toho taky pendrek. Podobně jako Ukrajinci argumentují naprosto neuvěřitelně, jako by měli nějaké „právo“ na tranzit ruského plynu do Evropy přes své území, což by jim na jednu stranu zajišťovalo bezpracný příjem z tranzitních poplatků (jen v případě Ukrajiny 2 mld USD!), a na druhou stranu by mohli hrozit přerušením dodávky plynu do Evropy, a tím vydírat dodavatele i odběratele (pro nevěřící: 8. 8. 2014 agentura Reuters citovala slova tehdejšího ukrajinského premiéra Arsenije Jaceňuka, který „nevyloučil, že by se restrikce mohly dotknout i přepravy ruského plynu do Evropy“).

V Německu byly síly rozloženy rovnoměrně, někteří byli pro dostavbu Nord Streamu 2, někteří pro americký zkapalnělý plyn. Takže summa sumárum, Navalného nedoložená „otrava“ je proti dostavbě Nord Streamu 2 zneužívána Američany, Poláky, Ukrajinci a některými Němci.

Jediní, komu Navalného „otrava“ vedoucí k zastavení výstavby Nord Streamu 2 nevyhovuje, jsou ti, kteří ji prý měli způsobit – Rusové. Nevyhovuje ale též části německé politické scény, která je nyní v těžké defenzívě.

A teď konečně k té válce. Jak bylo ke slyšení ve zprávách České televize, knihy německého profesora Wolfganga Kriegera o tajných službách vyšly i v češtině. Tím snad mělo být dodáno jakési reputace tvrzení, že rozkaz k útoku na Navalného dál osobně Vladimir Putin. „Jak jinak by to bylo možné, že byl sledován na každém kroku, každou minutu, a to zejména v průběhu své předvolební kampaně na Sibiři?“ vznesl otázku tento historik, k němuž byla zřejmě matka příroda v některých ohledech příliš skoupá.

Ta tragédie je v tom, že názorem Kriegera a jemu podobných se řídí i jindy opatrná německá vláda. Vyzvala Rusko k vyšetření případu, který se stal podle všeho až na německé půdě, jestli vůbec. Německá vláda dlouho projekt Nord Stream 2 prosazovala přes nehorázné vměšování do německých vnitřních věcí ze strany Spojených států i evropských spojenců. Kancléřka Merkelová však podle mluvčího vlády nevylučuje ani zastavení dostavby téměř dokončeného plynovodu a obrovské finanční ztráty s tím spojené.

Rozhodují-li se tedy Němci na základě informací deformovaných podle politických přání, pak můžeme s jistou nadsázkou říci, že začíná být jasné, proč prohráli válku a proč tímto stylem nemají šanci žádnou další vyhrát. Nakonec – i to je možná k něčemu dobré, a navíc je to jejich volba.

Zdroj: prvnizpravy.cz

 

Schneider Jan