Vlastimil VONDRUŠKA - Pojistka demokracie

Tak nám opět skončilo první kolo senátního hemžení, vtipně označovaného jako naše nejzbytečnější volby. Tomu odpovídá i zájem voličů. A počkejte, jak tristní to bude ve druhém kole, které není spojeno s volbami krajskými.

Přemýšlel jsem, proč lidé tyhle volby ignorují. Jakýsi komentátor přišel na převratnou myšlenku, že důvodem je fakt, že se nepodařilo lidem vysvětlit, jak je Senát důležitý pro náš politický život. A vzápětí dodal, že Senát je přece pojistkou demokracie, to bychom si měli uvědomit. Všimněte si, jak ochotně opakujeme omleté fráze, aniž bychom o nich přemýšleli.

Rozeberme si, co to znamená být pojistkou demokracie.

Pojistka je k tomu, aby zabránila poškození zařízení, jemuž je předřazena. Pojistka demokracie má tedy zamezit, aby politické instituce jednaly nedemokraticky.

První otázka tedy je, proč bychom měli mít jiné politické instituce, pokud by mohly jednat nedemokraticky? Mimochodem, byly zvoleny demokraticky, tak co by mohlo být na nich nedemokratické?

Stačilo by mít Senát, který všechno ví, hlídá a vyřeší. Jenže tady vyvstává druhá otázka. Do Senátu se často odkládají politici, kteří předtím působili v parlamentu, ve vládě či ve veřejné správě. Jak je možné, že by se tam mohli dopouštět nedemokratických rozhodnutí, ale po vstupu do Senátu se stávají neomylní a dokážou zcela jasnozřivě demokracii chránit?

Takže za třetí, nikdo není neomylný a vstupem do Senátu se z obyčejného člověka nestane polobůh (tohle bohužel většina senátorů nechápe). Ergo kladívko, senátoři nejsou neomylní a Senát tedy nemůže být pojistkou. Jen všechno komplikuje.

Dalším argumentem pro nezbytnost Senátu je ustanovení, že v případě skonu prezidenta vyhlašuje do 10 dnů nové volby předseda Senátu. Takže kvůli tomu musí fungovat 81 senátorů?

Ovšem předseda Senátu toho dělá mnohem víc! Podepisuje zákony, které Senát schválí, vyslovuje souhlas se zatčením senátora, pokud spáchal trestný čin, rozhoduje o použití státních vlajek na budovách Senátu a oznamuje prezidentovi a ministrovi vnitra, pokud zanikne mandát některého ze senátorů. To všechno pro nás dělá.

A pozor! Pokud se uvolní úřad prezidenta v době, kdy je Poslanecká sněmovna rozpuštěna, přecházejí na něj pravomoci prezidenta republiky.

V takovém případě se děsím toho, aby náš prezident neskonal a současný předseda Senátu se díky tomu neujal téhle země, protože prvním krokem by určitě bylo vyhlášení války Číně a druhým ... Raději nedomyslet.

Inu, náš politický systém skrývá řadu tajemství, která jsou nám, prostým lidem, nedostupná.

Zdroj: vlastimilvondruska.cz

Vondruška Vlastimil