Ivan DAVID - Merkelová: „Turecko si zaslouží naši úctu a já ho budu dál podporovat“

Německá kancléřka se opět postavila na stranu Turecka a prohlásila, že „si zaslouží naši úctu za to, co dělá v oblasti přistěhovalectví“, a že „jsem za pokračování podpory Turecka v této oblasti“, čímž vyvrací veškeré pochybnosti o budoucích možných sankcích EU vůči Ankaře.

Německá kancléřka uvedla, že „Turecko je zemí, která pravděpodobně přijala nejvíce uprchlíků na světě, kvůli konfliktu v Sýrii, kterého se účastnily také západní země“. Už nepřipomněla spolupráci Turecka s Islámským státem, z jehož bojovníků se rekrutuje část imigrantů.

Více než tři miliony syrských uprchlíků a určitě jeden milion dalších uprchlíků žije v Turecku“, řekla, a vyjádřila vděčnost za úsilí Turecka v této oblasti: „Podíváme-li se na to, jaké EU v otázkách přistěhovalectví obtíže, pak si Turecko zaslouží velkou úctu za to, co v této oblasti dělá,“ uvedla: „Protože pro uprchlíky je rozhodně lepší žít v blízkosti své vlasti, než žít v různých zemích EU.“

Nějak zapomněla na své pozvání uprchlíků do Německa.

Tady máme, jak věřím, povinnost. A víme, jak obtížné bylo v Německu přijmout velké množství uprchlíků, jaké diskuse o tom proběhly, a proto lépe chápu, co Turecko dělá. Ale jak jsem řekla, v prosinci to bude opět problém.“

Připustila, že Německo nikdy nepůjde „proti“ Turecku, protože Ankara drží mimo Evropu čtyři miliony cizinců. Jaké sankce proti Ankaře? Není možné podpořit Ankaru, pokud jde o přistěhovalectví, a pak rozhodnout, že Turecko bude potrestáno, protože to způsobí krizi ve Středomoří.

Prvním zájmem Merkelové je udržet nelegální přistěhovalce a všechny cizince v Turecku. Turecko využívá nelegální přistěhovalce jako páku, která každý rok „vytahuje“ miliardy eur z EU.

Německá kancléřka Angela Merkelová samozřejmě za účelem „pozlacení pilulky“ před několika hodinami na telekonferenci s členy Evropského parlamentu a členy národních parlamentů členských států Evropské unie za německého předsednictví v Radě EU řekla dobře známé a triviální, že „bohužel pokrok“ ve vztazích mezi EU a Tureckem „nestojí za zmínku“, jak by si přála.

Ve vztazích mezi EU a Tureckem jsme vyvinuli značné úsilí. Existuje řada překážek a obtíží, které se neustále vracejí, takže bychom měli očekávat, jak se bude debata vyvíjet v prosinci, zatím nepokročila tak, jak jsme doufali,“ řekla Merkelová.

Kancléřka Merkelová v odpovědi na relevantní otázky poslanců z Řecka a Kypru uvedla, že „Turecko se v posledních letech vydalo cestou, která vyvolává velkou kritiku, pokud jde o naše hodnoty, naši víru.“

To, co se děje ve Středomoří, a to jak vůči Kypru, tak v otázce znovusjednocení Kypru, jakož i v otázce těžby nerostů, má velmi agresivní nebo, řekla bych, provokativní charakter, a je dobrým znamením, že loď Oruc Reis se vrátila do tureckého přístavu. Ale stále pokračují poblíž Kypru průzkumné práce. Řekli jsme, že se touto otázkou budeme znovu zabývat na prosincovém zasedání Evropské rady a přemýšlíme o tom, jak bychom na situaci zareagovali. Stane se tak 10. a 11. prosince, jak jsme plánovali, “dodala.

Podle mého soudu, jde přece jen o mírný pokrok, protože otázka tureckých agresí byla v EU doposud zcela tabu.

Zdroj: facebook.com

David Ivan