Polský politik Jan PARYS: Ale Rusko nelze ignorovat, provokovat a urážet!

Vladimir Putin se jednostranně rozhodl zmrazit polsko-ruské vztahy, takže žádné změny v této oblasti nelze očekávat, uvedl bývalý polský ministr obrany Jan Parys.

Zároveň doporučuje, aby polské orgány respektovaly velkou sousední zemi a aby ji znovu nedráždily svými neuváženými akcemi na Ukrajině, v Bělorusku a Gruzii, za které bude Varšava muset zaplatit vysokou cenu, napsala wPolityce.

Jan Parys„Sledujeme rostoucí destabilizaci mezinárodní situace. Protože Polsko a další země se budou muset přizpůsobit novým výzvám – pandemii, selhání globalizace, vliv Joe Bidena na politiku USA, čínsko-americké soupeření v oblasti technologií a zbraní. Kromě toho vypršela platnost různých dohod o kontrole zbraní mezi USA a Ruskem. Stručně řečeno, existuje několik prvků, které přispívají k destabilizaci situace,“ uvedl v rozhovoru pro Polskou tiskovou agenturu bývalý polský ministr obrany Jan Parys. Obsah konverzace byl zveřejněn na portálu wPolityce.

Politik vysvětluje, že jelikož je evropská země s průměrným potenciálem, není Polsko schopno provádět globální politiku. Její pozice ve světě do značné míry určují evropští hráči v podobě Německa a Ruska, ale také ve světě, jako jsou USA a Čína. „Je nutné těžit z těch okamžiků, kdy se zájmy velmocí shodují s našimi, to znamená, že přispívají k posílení naší suverenity. Brusel má svou váhu, ale je třeba si uvědomit, že jeho politiku vůči Varšavě stanovil Berlín. Klíč k dobrému vztahu s EU je v Berlíně,“ vysvětluje.

Jan Parys jako nejnápadnější prvek nových mezinárodních vztahů nazývá novou americkou administrativu se zcela odlišným přístupem ke globálním problémům. Její kostra bude sloužit příznivcům bývalého prezidenta USA Baracka Obamy, kteří ve Spojených státech vidí „světového četníka“, sledují mezinárodní řád a omezuje agresory. Věří, že mise USA v příštích letech je spásou lidstva, takže budou vnucovat svou vizi světa, čistě ideologické, které ovlivňují problémy v oblasti životního prostředí, migrace, LGBT, potraty a vzdělávání mladé generace na celém světě.

„To tedy znamená, že pro USA ustoupí mezinárodní bezpečnost do pozadí a budou se soustředit na zásahy do systému vnitřního státu jednotlivých zemí," uvedl bývalý ministr. Podle něj za tímto účelem USA pod vedením liberálů uzavřely spojenectví s několika velkými státy a vytvořily ideologickou liberální internacionálu. Parys je přesvědčen, že tím Spojené státy přestanou dodržovat mezinárodní právo obsažené v Listině OSN a Deklaraci OBSE. Naopak, pod rouškou návratu k multilateralismu budou určovat politiku slabších zemí. „Koncert mocností“ bude opět vládnout světu a politika prezidenta Donalda Trumpa, zaměřená na otázky mezinárodní bezpečnosti a nezasahování do vnitřních záležitostí jednotlivých zemí, se navždy stane minulostí, konstatuje s lítostí publicista.

Na otázku, na jakých principem by měly budovat vztahy mezi Polskem a Ruskem, dává bývalý ministr obrany jasnou odpověď: „Bylo osobním rozhodnutím Vladimíra Putina zmrazit vztahy mezi Ruskem a Polskem, takže neočekávejte žádné změny, pokud je u moci“. Podle jeho mínění vliv Varšavy na vztahy s Moskvou je malý, ale je třeba si vždy pamatovat, že se jedná o velkou a nebezpečnou sousední zemi, která se nemá provokovat, ignorovat a urážet.

„Objasňuji to mnoha politikům ve vládě a parlamentu, na který se často zapomíná. Oni také ignorují skutečnost, že veškeré naše kroky na Ukrajině, v Bělorusku a Gruzii vidí Moskva jako nepřátelské akce ve vztahu k ní. Naši politici by si měli pamatovat, že čím vyšší bude jejich aktivita ve východním směru, tím obtížnější budou naše vztahy s Moskvou, která zůstává naším politickým a ekonomickým, i když složitým sousedem. Zaplatíme vysokou cenu za každý bezohledný pohyb východním směrem, ale pokud se rozhodneme jednat, měli bychom si být vědomi ceny, kterou budeme muset zaplatit,“ vysvětluje Parys.

V rozhovoru se také dotýká tématu Běloruska. Připouští, že ačkoli období vlády Alexandra Lukašenka pro běloruskou společnost rozhodně nebylo snadné, z hlediska polské bezpečnosti to byla doba geopolitické stabilizace. Bělorusko neprovádělo nepřátelskou politiku vůči Polsku, ale toto období stability skončilo a nikdo neví, co se stane s Běloruskem dál. „Domnívám se, že klíč k vyřešení běloruské otázky leží v Moskvě a je to Vladimir Putin, kdo rozhodne, kdo a kdy nahradí Lukašenka jako prezidenta," zdůrazňuje bývalý šéf ministerstva obrany.

Jan Parys připomíná, že kvůli nerovnováze potenciálů nebude Polsko nikdy pro Německo prioritou. V Berlíně bude Rusko a Spojené státy vždy prioritou a vztahy s Polskem budou záviset na vztazích Berlína s těmito dvěma mocnostmi. Polsko samozřejmě může posílit svoji pozici ve vztahu k Rusku a Německu prostřednictvím spojenectví se Spojenými státy nebo vytvořením protiněmecké koalice v EU.  

Vysvětluje, že němečtí politici se nevyrovnali s tím, že nakonec Barack Obama opustil myšlenku obnovení vztahů s Moskvou, a stále se chovají, jako by k němu stále docházelo. Ve vnímání ruské politiky tedy mezi Německem a Spojenými státy, a tedy Polskem, existují závažné rozdíly. „Považujeme tuto politiku za nebezpečnou a Němci ji považují za dobrý základ pro vzájemné politické a ekonomické vztahy. Berlín je přesvědčen, že Polsko zveličuje ruské nebezpečí,“ poznamenává.

Právě proruská politika Berlína je zdrojem nedorozumění a příčinou jeho neshod s Varšavou a Washingtonem. Německo bude i nadále pokračovat ve své zahraniční politice, v níž bude Rusko prioritou v ekonomické a politické sféře. Berlín má v úmyslu budovat svou pozici ve vztazích se Spojenými státy prostřednictvím prizmatu přátelství s Moskvou, shrnuje v rozhovoru pro Polskou tiskovou agenturu bývalý polský ministr obrany Jan Parys.

Zdroj: prvnizpravy.czwpolityce.pl

-mp-