Jakub VESELÝ - Jak němečtí aktivisti konspirují proti řeckým úřadům

Řecké státní zastupitelství vyšetřuje čtyři nejmenované německé nevládní neziskové organizace. Informuje o tom server Tichy´s Einblick.  Podle něj řecká média mluví o mnoha obviněních s tím, že šetření odhaluje už roky trvající spolupráci neziskovek s migranty a pašeráky.

Kontrolovali pobřežní hlídku, měli mapy Morie, mluvili s Tureckem“, psaly řecké noviny Ethnos 28. září. Míní tím komunikaci mezi nevládními organizacemi, migranty a pašeráky lidí na obou stranách moře.

Lod Sea-Watch

Pomoc při pašeráctví je těžké obvinění proti organizacím, které se vydávají jako humanitární. Důkazy, které tomu nasvědčují, se však kupí. Podle webu pro policejní reportáže astinomiko.org řecké bezpečnostní úřady zaznamenaly telefonáty mezi loděmi vzdalujícími se od tureckého pobřeží a osobami, které je informovaly o pozici lodě a překročení řeckých výsostných vod. Loď poté zavolala tísňovou linku a žádala o záchranu řeckou pobřežní hlídkou. Pobřežní hlídka je zákonem zavázaná poskytnout pomoc. Pokud pomoc okamžitě neposkytne, začnou neziskovky vyvíjet tlak zejména přes sociální média.

Policie organizace odposlouchávala a 5. září zasáhla na jejích lodi a konfiskovala technické zařízení. Na telefonech posádky objevila aplikaci, kterou migranti posílali svou pozici a informovali o překročení hranice. Aplikací také sledovali pohyb lodí pobřežní stráže a Frontexu, což samo o sobě opodstatňuje obvinění ze špionáže.

Loď „Mare Liberum“, která je s organizacemi nejspíše spojena, se objevuje ve zprávách pobřežní stráže. Ty zmiňují zaplavení vysílaček stráže signály pocházejícími z lodě nebo přímo z ostrova Lesbos v kritických situacích a odposlech jejich komunikací.

Konzervativní noviny Kathimerini z oficiálních zdrojů informovaly o operaci, při které policie údajně poslala do Turecka dva tajné agenty, kteří se zúčastnili přejezdu moře z tureckého pobřeží na Lesbos, a přitom odhalili účast čtyř obviněných organizací na pašování migrantů z Turecka do Řecka.

Při převozu byla využita i webová stránka a twitterový účet, na kterém jsou zaznamenány přesné pozice lodí řecké pobřežní hlídky i lodí armád NATO. Organizátoři stránek se chlubili, že od roku 2014 organizovali přes 3300 lodních transportů migrantů z Turecka do Řecka.

Z veřejně známých informací vyplývá, že jména čtyř vyšetřovaných organizací jsou: „Mare Liberum e.V.“, „Sea Watch e.V.“, „FFM e.V.“ a „Josoor International Solidarity“. Podle článku spolupracují už od roku 2015 s tureckými pašeráky, pomáhají při přepravě migrantů a současně jsou dotovány Evropskou unií milióny eur.

Nevyřešená zůstává i otázka financování těchto organizací. Nemají sídlo, bankovní účet ani číslo daňové evidence v Řecku, a tak řecké úřady nejspíš budou závislé na jiných státech, zejména Německu při objasňování financování a toku peněz organizací.

Řecko mezitím zařadilo tři další nevládní neziskové organizace do stejné kategorie a chce zkontrolovat činnost všech 313 organizací, které se v oblasti migrace angažují.

Už nyní je známo, že některé organizace měly příjmy ve výší desítek miliónů eur, z nichž platily stovky zaměstnanců. Kontroly však trvají velmi dlouho, a tak bude kontrola všech organizací trvat řádově léta.

Zdroj: konzervativninoviny.cz

-mk-