Jegor KUČER – Soros přešel do protiútoku: Digitální giganti v Evropě útočí na křesťanské hodnoty

Když Twitter a další američtí IT giganti nedávno zablokovali účty Donalda Trumpa byla to pořád ještě legrace. Apetit digitálních společností ovšem roste a nyní začínají „čistit“ konzervativní a křesťanský informační prostor, který se jim v řadě evropských zemí nelíbí. Prvními oběťmi jsou Maďarsko a Polsko. Vlády těchto zemí však již připravují rozhodnou reakci. Pomůže jim to?

Již dříve jsme byli svědky ostrakizace křesťanských a konzervativních účtů na Facebooku a v dalších amerických sociálních sítích. Twitter, Google, YouTube a další služby opakovaně ukazovaly, jak chápou frázi „svoboda projevu“. V Rusku mohou tyto obří společnosti zakázat jakýkoli „nevhodný“ obsah, který bude čistě z politických důvodů prohlášen za extremistický, aniž by prošel hodnocením, zda je v souladu s „demokratickými“ liberálními hodnotami.

Donald Trump byl ještě prezidentem Spojených států, když mu americké digitální korporace doslova ničily jeho účty bez mrknutí oka. Nic se jim za to nestalo a ani nestane. Nová americká administrativa jim naopak za to již poděkovala.

Válka proti Maďarsku

18. ledna maďarská ministryně spravedlnosti Judit Vargová odsoudila politiku Facebooku na své stránce právě v této sociální síti. Vedení služby vytvořené Markem Zuckerbergem přímo pohrozila, že Budapešť zavede omezení fungování sociální sítě, pokud ta nepřestane diskriminovat konzervativní a křesťanské účty. Vezměme prosím na vědomí, že se nejedná jen o obyčejného obyvatele Maďarska – prohlásila to současná ministryně.

Paní Vargová vysvětlila, že Facebook neblokuje konzervativce přímo – používá proti nim metodu nazvanou „shadowban“. To znamená, že sociální síť tajně omezuje zobrazování příspěvků, které se jí nelíbí z politických důvodů, a majitelé účtů se pak ptají, proč mají jejich zdánlivě populární stránky tak malé pokrytí publika.

Facebook omezuje viditelnost účtů představujících křesťanské, konzervativní a pravicové názory. S tím jsem se setkala také osobně <...>. Technologické společnosti tak porušují všechny základní demokratické právní normy, které tvoří základ kultury západního stylu, napsala Vargová.

A je to pravda. Takové hodnoty jako je demokracie a svoboda slova, pluralismus, systém mnoha stran a další přeci představují základy, které západní civilizace tak aktivně brání. A teď se ukazuje, že ne tak docela. Na jedné straně něco tvrdí a pak sami zavádějí cenzuru. Vargová je evropský úředník. Proto nemohla nejdříve neprohlásit, že problém by měl být vyřešen v rámci EU. Okamžitě však učinila námitku: pokud budou digitální obři pokračovat v cenzuře, pak může Maďarsko přijmout opatření samo za sebe.

Ale maďarská ministryně není jediná, kdo Američany obviňuje z cenzury. Zveřejnila taky odkaz na příspěvek, který dříve napsal šéf Twitteru Jack Dorsey. Upřímně se v něm přiznal k politické cenzuře:

V současné době se zaměřujeme na jeden účet [@realDonaldTrump], ale naše práce bude mnohem více než jen se zaměřením na jeden účet a bude trvat mnohem déle, napsal.

Vargová rovněž svolala mimořádné zasedání Výboru pro digitální svobodu a uspořádala setkání s řediteli příslušných státních institucí. V důsledku těchto schůzek ministryně 26. ledna Facebooku napsala, že na jaře ministerstvo spravedlnosti předloží parlamentu návrh zákona o omezení dominance amerických IT gigantů.

Znovu se opřela o EU a uvedla, že má v úmyslu spolupracovat s ostatními zeměmi, ale připomněla:

Nedávné události ukázaly, že musíme chránit naše občany rychleji.

Co to znamená? Maďarsko se stává první zemí EU, která nejen otevřeně obviňuje americké technologické giganty z politické cenzury, ale také deklaruje svůj záměr postavit se jim. Takovou politiku zaměřenou na ochranu svobody projevu a jejich národních hodnot lze samozřejmě jen přivítat.

Proč to Američané dělají?

Odpověď na tuto otázku je zjevná. Stačí si jen přečíst, co píše britská agentura Reuters o konfliktu mezi Facebookem a maďarským ministerstvem spravedlnosti. Ani je nenapadne, aby něco před svými čtenáři skrývali, říkají to otevřeně. Britové tak Facebook „zradili“, jak se říká, „bez oka mrknu“.

Premiér Viktor Orbán proměnil maďarská státní média v poslušný nástroj a jeho spojenci ovládají většinu soukromých médií, což umožňuje široké pokrytí agendy předsedy vlády.

Takto se Reuters snaží ospravedlnit chování Facebooku.

Snaží se čtenáře přesvědčit, že Orbán je špatným předsedou vlády, který v Maďarsku potlačuje svobodu projevu. Na opatřeních Facebooku omezujících konzervativní agendu předsedy vlády a jeho spolubojovníků na internetu proto není nic špatného. Západ dokonce považuje takovou cenzuru za užitečnou. Nikoho evidentně nezajímá, že si Maďaři tohoto předsedu vlády sami vybrali, a že Viktor Orbán má na Facebooku přes 1 milion předplatitelů (a Vargová téměř 120 tisíc). Facebook tím říká: vládnout v maďarském online informačním prostoru budeme my, nikoliv váš šílený předseda vlády, který se zasazuje o tradiční rodinné a křesťanské hodnoty, a přitom nepodporuje toleranci vůči lidem s netradiční sexuální orientací.

Mimochodem, 30. září 2020 Twitter zablokoval oficiální účet maďarské vlády. Oficiální zástupce maďarského kabinetu ministrů Zoltán Kovacs tehdy řekl, že se tak stalo v den zveřejnění výroční zprávy Evropské komise o nadvládě práva v EU. Zpráva kritizovala maďarské a polské orgány za nedodržování právních norem EU. Takto Budapešti zacpali ústa a neumožnili jim reagovat. 

Viktor Orbán ovšem dráždí Západ už léta. Jako předák strany Fidesz převzal maďarskou vládu podruhé v roce 2010 a okamžitě udělal působivý obrat vpravo. Během svých 10 let u moci se aktivně postavil proti nekontrolované migraci a kritizoval aktivisty s „duhovými“ vlajkami. Vidí je jako hrozbu pro tradiční rodinu. Orbán také nechal zakotvit klíčové tradiční hodnoty do ústavy země, která byla přijata v aktualizované podobě v roce 2012.

V textu základního zákona Maďarska je například stanoveno, že obyvatelé země „jsou sjednoceni Bohem a křesťanstvím“, najdeme zde také klauzuli o manželství jako svazku muže a ženy. Západní liberálové a mnozí evropští Orbánovi kolegové z toho nebyli nadšení a přispěchali s obviněními předsedy vlády z porušování lidských práv.

Členové Orbánova kabinetu se také nebojí na podporu vlastní politiky dělat rázná prohlášení. Jak napsalo maďarské vydání časopisu Index, například v květnu 2019 předseda maďarského parlamentu Laszlo Köver přirovnal adopci dětí páry stejného pohlaví k legalizací pedofilie.

… a také Polsko

Příklad Maďarska by mohl vyčnívat a pak bychom hovořili pouze o boji jedné konzervativní vlády s liberálními technologickými obry. Nicméně, tak tomu není. Facebook, Twitter a další šíří své představy ve stejné míře i ve zbytku Evropy. Navíc téměř všichni poslušně následují informační politiku vyhovující Washingtonu. Pouze opoziční síly v Německu s konzervativní stranou AfD (Alternativa pro Německo), v Itálii s Ligou severu a také ve Francii, kde v čele pravicové národní asociace stojí konzervativní Marine Le Penová – se snaží vzdorovat.

Překvapivě se na tento seznam dostalo najednou i Polsko. A to přesto, že se všemožně snaží nepokazit si vztahy se Spojenými státy. Polské ministerstvo spravedlnosti se rozhodlo jít ve stopách svých maďarských kolegů a již připravuje návrh zákona, který stanoví pokuty pro sociální sítě, pokud zablokují obsah, který neporušuje polské zákony.

Uživatelé budou moci kontaktovat Radu pro svobodu projevu a pokud společnosti, tj. zástupci sociálních sítí, zablokují účty nebo vymažou zprávy, které neporušují polské zákony, mohou dostat pokutu až do výše 50 milionů zlotých (13,35 milionu dolarů), píše Reuters.

Polský premiér Mateusz Morawiecki například řekl, že „vlastníci korporátních gigantů by neměli rozhodovat, čí názory jsou správné a čí nikoliv“. Tato pozice již koreluje s pozicí Maďarska a Ruska, kde je nyní v ústavě zakotvena nadřazenost ruského právního systému. Stejně tak Polsko hodlá dát do popředí své vlastní zákony (i když pouze ve věci regulace sociálních sítí).

Odkud vítr vane?

Ale zpět do Maďarska. V říjnu 2020 soud EU shledal vzdělávací akt, který byl přijat maďarskými orgány, v rozporu s evropskou legislativou. Soud tak vyhověl stížnosti americko-maďarského miliardáře, člena notoricky známého Good Clubu George Sorose. Britský Guardian tehdy psal o Sorosově „vítězství“ a neskrýval radost.

Soros v Budapešti založil již na počátku 90. let Středoevropskou univerzitu, nicméně Orbánova vláda později omezila činnost všech zahraničních vzdělávacích institucí v Maďarsku. Soros byl nucen přestěhovat svou univerzitu do Vídně a v roce 2017 podal žalobu u soudu EU.

A nyní se soud postavil na stranu Sorose a maďarským úřadům hrozí, pokud nezruší zákon omezující činnost zahraničních vzdělávacích institucí, pokuta. Ještě zajímavější je, že v květnu 2020 učinil soud EU další rozhodnutí, když prohlásil maďarský zákon o nevládních organizacích (zahraničních agentech) za normu, která není v souladu s principy EU.

Podle tohoto zákona jsou všechny neziskové organizace, které dostávají finanční prostředky ze zahraničí ve výši více než 7,2 milionu forintů (více než 20 tisíc eur) ročně, povinny se registrovat jako zahraniční agenti a vykazovat všechny dary nad 1,4 tisíce eur. To přirozeně nevyhovovalo Sorosovým nevládním organizacím a dalším organizacím podporovaným západním liberálním establishmentem. Transparentnost nemůže zvítězit, protože jinak by bylo okamžitě jasné, kdo a jak „diktuje pravidla“ v prosazování „demokratických“ hodnot. A loni „sorosovci“, jak vidíme, zvítězili.

Co bude dál?

Boj amerických technologických společností s konzervativními názory v Evropě je pouze částí větší kampaně. Jejím cílem je utlumit konzervativní a křesťanské hlasy v Evropě, zejména pak ve východní Evropě. Facebook, Google, Twitter, YouTube a další služby v tomto úsilí vlastně pomáhají Sorosovi a americkým demokratům. Známe to i z Ruska. Stačí si vzpomenout, jak se Facebook zaprodal se Sorosem a ukrajinským portálem StopFake a začal „čistit“ nežádoucí zprávy z ruských médií.

Evropský soud však může rozhodnout všelijak. Země jako Německo, Francie nebo Velká Británie nebudou podporovat konzervativní Maďarsko, které chce, aby země „jednaly společně“. V Evropě neexistuje jednota a nikdy neexistovala. To dokazuje i situace – zdánlivě nepolitická – kolem pandemie koronaviru: každá země v EU v tom zůstala sama a žádná jednotná politika v boji proti šíření infekce nebyla vyvinuta.

Ukazuje se tedy, že i když Budapešť a Varšava začnou jednat nezávisle, nejsou vůbec imunní proti rozhodnutím Rady nebo Evropského soudu. Navíc ani proti rezolucím Evropského parlamentu, který se pokusí maďarské a polské zákony dát „do souladu s evropskými“. To znamená, že v souladu se zákony, podle nichž si mohou američtí technologičtí giganti a nevládní organizace typu George Sorose a další liberální struktury dovolit dělat všechno nebo téměř všechno.

(překlad vlastní, upraveno)

Originál: Егор Кучер - Сорос пошёл в атаку. В Европе цифровые гиганты наступают на христианские ценности vyšel 28. ledna 2021 na tsargrad-tv.turbopages.org.

Zdroj: tsargrad-tv.turbopages.org

-mp-