Ivan DAVID - Zprávy ohledně Sputniku, této „hybridní a nebezpečné“ vakcíně

Evropská agentura pro léčivé přípravky (EMA) ve čtvrtek konečně oznámila, že zahájila postup v oblasti odborného zkoumání Sputniku V. Experti určí shodu vakcíny s normami EU pro účinnost, bezpečnost a kvalitu.

Podle šéfa ruského Fondu přímých investic Kirilla Dmitrijeva souhlas EMA umožní poskytnout ruskou vakcínu Evropanům od června 2021. EMA se ke schvalování rozhoupala až v době, kdy mnohé členské státy začaly ruskou vakcínu nakupovat, schvalovat a aplikovat samostatně.

Stálý zástupce Ruska pro mezinárodní organizace ve Vídni Michail Uljanov v neděli podle agentury TASS uvedl, že zájem o ruskou vakcínu Sputnik se zvyšuje: „Mnoho kolegů z diplomatických sborů ve Vídni i z místních mezinárodních organizací projevilo zájem o očkování ruskými vakcínami.“ Diplomat dodal, že práce na této otázce již probíhají, ale „bude to nějakou dobu trvat (ne méně než měsíc)“. Poznamenal, že „částečně to bude záviset na evropských úřadech“.

Vakcina Sputnik V

V současné době je vakcína Sputnik V registrována v Maďarsku a na Slovensku. Ruská vakcína je dokonce druhou na světě, pokud jde o schválení pro použití od vnitrostátních regulačních orgánů, jak vyplývá z tweetu zveřejněného v pátek na oficiálním účtu Sputnik V. „Sputnik V je nyní druhou nejpopulárnější CovidVaccine na světě, pokud jde o regulační schválení,“ píše se v něm. Na prvním místě je vakcína AstraZeneca. Vakcína Pfizer následuje po Sputniku.

V pátek hlavní mluvčí Evropské komise Eric Mamer uvedl, že „členské státy EU mají veškerá zákonná práva na pořizování ruských nebo čínských vakcín proti koronaviru, ale samy ponesou následky jejich používání“. Docela drzé prohlášení od mluvčího instituce, která na sebe strhla moc jménem členských států vyjednat nákupy vakcín a pak v tom naprosto selhala.

Podle mluvčího Komise vytvořila EU portfolio nákupů vakcín schválených Evropskou lékovou agenturou (EMA). Existuje však nouzový postup, který umožňuje jednotlivým členským státům nakupovat vakcíny od jiných dodavatelů, pokud tyto smlouvy nebudou podepsány s dodavateli, kteří jsou již zahrnuti do portfolia EMA.

Definovali jsme portfolio společných nákupů vakcíny, to ukládá členským státům, které se na této účasti podílejí, nemít paralelní dohody se společnostmi v rámci tohoto portfolia. Mimo toto portfolio členské státy mají – právně řečeno – právo na nákup vakcín od jiných dodavatelů,“ uvedl mluvčí EU Mamer pro agenturu TASS.

Toto prohlášení mluvčího Komise je mimochodem naprosto protiprávní. Na Komisi nebyla Smlouvou o EU ani žádným jiným právním předpisem delegována pravomoc nakupovat jménem členských států EU. Žádný právní předpis nikdy nezakázal členským státům nakupovat vakcíny od kohokoli – včetně skupiny, která se zavázala k dodávkám do EU ve smlouvě s Komisí. Proto si také Rakousko mohlo dokoupit na náklady spolkového rozpočtu miliony vakcín Moderna a Pfizer.

Od srpna 2020 podepsala Evropská komise smlouvy o předobjednávce 2,6 miliardy dávek vakcín od západních společností, z nichž jsou v současné době certifikovány pouze tři: Pfizer, Moderna a AstraZeneca. Všichni tři výrobci vakcín již zahájili dodávky, ale kvůli určitým problémům s výrobou a logistikou v menším objemu, než bylo plánováno.

Od ledna je Brusel podroben kritice ohledně řady po sobě jdoucích prohlášení o neschopnosti plnit smlouvy o dodávkách vakcín, a to od všech tří certifikovaných výrobců. Podle odhadů EK dostanou členské státy EU v prvních třech měsících roku 2021 pouze 106 milionů dávek a až ve druhém čtvrtletí zásilka dosáhne plánované úrovně 300 milionů dávek. Výsledkem je, že většina členských států EU již oficiální očkovací postup EK „přezkoumala“. 

Většina členských států se očividně snaží získat účinné vakcíny pro své obyvatelstvo.

Ne tak u nás. U nás je Sputnik především ruskou chemickou zbraní, až pak vakcínou.

Většina našich politiků se při posuzování tohoto problému řídí heslem politruka Troníka z Černých baronů: „Hlavně nám to musí politicky myslet, soudruzi“. Klasik Švandrlík by ještě dodal ústy poručíka Hamáčka ze své proslulé knihy o „černých baronech“: „Tyhle starosti můžete klidně pustit z hlavy, Kefalín, lidí je na světě jako sraček“.

Zdroj: vasevec.cz

David Ivan