SAN MARINO – Ruská vakcína poprvé zachránila celou zemi od koronaviru

Účinnost vakcíny Sputnik V byla poprvé prokázána tím nejpřesvědčivějším a spektakulárním způsobem – na základě výsledků téměř úplného očkování populace jedné země. Malý stát San Marino se během několika dní zcela zbavil koronaviru díky použití ruské vakcíny. Jak k tomu došlo?

San Marino je malý stát v centru Itálie, který není součástí Evropské unie. Má dosti peněz (HDP na obyvatele činí více než 40 tisíc dolarů, téměř o třetinu více než v Itálii, podle tohoto ukazatele je San Marino mezi dvaceti nejbohatšími zeměmi na světě), ale zároveň nemá žádné zásadní vazby ani lobbisty. Proto zpočátku San Marino nedostalo západní vakcíny – ani více či méně seriózní Pfizer, ani levnou AstraZenecu. San Marino ve skutečnosti zůstalo jedinou evropskou zemí bez vakcín.

Pokusy vyjednat dodávky s Italy selhaly: v Itálii zuřila epidemie a Řím se rozhodl utratit vše za své vlastní potřeby. Italové nakonec souhlasili s tím, že dodají San Marinu jednu vakcínu na každých 1750, které Itálie obdrží (jedná se o přibližný poměr populace San Marina k populaci Itálie), ale ve skutečnosti malá republika nedostala od svého souseda nic. I přesto, že San Marino potřebovalo jen velmi málo – celá populace státu činí jen něco málo přes 30 tisíc lidí.

Bohužel tyto postupy (vyjasnění a implementace dohod s Italy, pozn. překl.) nějakou dobu trvaly. A vzhledem k tomu, že v San Marinu v té době očkování ještě ani nezačalo, museli jsme hledat alternativní řešení,“ uvedl státní tajemník malé republiky Luca Beccari. V té době v San Marinu koronavirus zasáhl 10 % obyvatel.

A tak se vedení San Marina obrátilo o pomoc na Moskvu a požádalo o poskytnutí „Sputniku V“. Nevadilo jim, že právě tehdy, tj. na konci minulé zimy, zuřila v médiích kampaň, která pomlouvala ruskou vakcínu a řada novinářů a politiků ji označila za „špinavou“, „nebezpečnou“ a „zjevnou“ zbraň hybridní války pocházející z Kremlu.

Nebyli v rozpacích ani z toho, že ruskou vakcínu tehdy ještě neschválily (tak je tomu dodnes) ani evropské regulační orgány. Vláda země obecně brala takové úmluvy na lehkou váhu. „Začali jsme kupovat Viagru ještě předtím, než byla schválena v Evropě,“ připomínají místní obyvatelé.

Rusko na žádost reagovalo obratem. Bylo to logické, protože: a) republika nepotřebovala až tak moc dávek; b) byla připravena za ně zaplatit; c) San Marino udržuje dobré vztahy s Moskvou (v dobrých letech přijímala až 100 tisíc ruských turistů ročně, třikrát více než činí celá populace republiky) a nepodílí se na globálním procesu podkuřování americkým sankcím.

V důsledku toho Rusko v únoru zahájilo dodávky vakcín do San Marina. Dodalo 15 tisíc dávek (k naočkování 7,5 tisíce osob), za které země podle některých zdrojů zaplatila zhruba 130 tisíc eur. V dubnu pak dodalo dostatečné množství dávek k očkování celé země. V té době San Marino získalo rovněž malé množství přípravku Pfizer, ale hlavní očkování bylo provedeno pomocí Sputniku V.

Je s podivem, že se potom Italové obrátili na úřady v San Marinu s podobnou žádostí, tj. o sdílení vakcíny. Z čistě lidského hlediska je lze pochopit – italské orgány (členské státy EU a NATO) nemají svobodu v rozhodování a je pro ně obtížné uzavřít smlouvu s Moskvou dokud nezískají souhlas z Bruselu či Washingtonu.

V San Marinu však Italy odmítli – i těmto krokům malé republiky lze lidsky porozumět. Nejen, že Italové opustili svého souseda v době, kdy to nejvíce potřeboval, ale navíc se v únoru pokusili narušit dodávku Sputniku V do San Marina a zadrželi ji na celnici kvůli chybějící evropské certifikaci pro tuto vakcínu (připomeňme, že je republika obklopena ze všech stran italským územím a zboží na něj vstupuje přes italské přístavy a letiště, zejména v Rimini).

San Marino se přesto rozhodlo nejprve očkovat své občany – a plánuje zcela dokončit tento postup na konci května. Výsledek procesu je však již viditelný dnes, na konci dubna.

Počet osob nakažených v daném časovém intervalu (hlavní indikátor závažnosti epidemiologické situace) od 5. dubna do 29. dubna klesl téměř desetinásobně, z 520 na 60 osob. To znamená 7333krát méně než v sousední Itálii (nebo, vezmeme-li to v přepočtu na obyvatele, téměř čtyřikrát méně). I přes to, že (na rozdíl od Itálie) od 12. dubna došlo v San Marinu k oslabení karanténních podmínek a dnes jsou téměř zrušeny, neočekává se žádný nárůst nakažených, protože reálně již republika dosáhla populační imunity.

A co je ještě důležitější, nikdo nezemřel. Po tisících injekcí v San Marinu nedošlo k žádným závažným vedlejším účinkům. „Vyskytly se některé příznaky, zejména bolest hlavy a mírná horečka. V několika případech došlo k vážnější reakci, ale trvala jen několik hodin. Nemáme žádné údaje o vážných následcích,“ řekl sanmarinský ministr zdravotnictví Roberto Ciavatta. To znamená, že nedošlo k žádnému ochrnutí nebo úmrtí, jako tomu bylo v případě společností Pfizer a AstraZeneca.

Západní média kupodivu tvrdohlavě ignorují sanmarinský příklad, nevyzývají jejich vedení, aby se vydalo stejnou cestou k záchraně svých vlastních obyvatel. Místo toho, aby se spojily a porazily společně coronavirus, západní země se i nadále snaží vakcínu Sputnik V všemožně zdiskreditovat.

Západním elitám se za cenu obrovského úsilí podařilo „zachránit“ před ruskou vakcínou obyvatele České republiky, Brazílie, Ukrajiny a řady dalších zemí, které ji potřebují. A idealisté, příznivci globalizace (v běžném slova smyslu) mohou jen snít o světě, kde se budou úřady věnovat záchraně svých obyvatel, nikoliv efemérního západním principu „jeden blok – jeden vůdce – jeden nepřítel“.

(překlad vlastní, kráceno)

Originál: Российская вакцина впервые спасла целую страну от коронавируса vyšel 30. 4. 2021 na vz.ru.

Zdroj: vz.ru

-mp-