Richard SEEMANN - Švýcaři schválili jednopohlavní svazky a odmítli „spravedlivě zdanit kapitál“

Obyvatelé Švýcarska se v referendu jasnou většinou vyslovili pro manželství pro všechny. Kritici se tak bezvýsledně snažili jeho prostřednictvím zabránit novele zákona, kterou již schválil parlament. Většina oprávněných voličů po sečtení hlasů ve všech 26 kantonech se 64,1 procenty vyslovilo pro otevření manželství párům stejného pohlaví.

Průzkumy veřejného mínění již před referendem ukázaly, že většina hlasujících podporuje nové nařízení, které již existuje ve většině západoevropských zemí. Vláda zatím nerozhodla, kdy novela vstoupí v platnost. Homosexualita není ve Švýcarsku trestná od roku 1942. Řada regionálních policejních stanic však vedla takzvané „registry homosexuálů“, v některých případech až do 90. let.

Na začátku roku 2020 byla ve Švýcarsku homofobie prohlášena za trestný čin a švýcarský parlament poté přijal rezoluci ve prospěch homosexuálních sňatků.

Kritici, tak bezvýsledně především z konzervativních kruhů, iniciovali referendum, aby se pokusili zabránili přijetí příslušného zákona. Zákon tak přes jejich odpor umožnil stejno pohlavním párům společně adoptovat děti i lesbické ženy se mohou nechat uměle oplodnit i v homosexuálním partnerství.

V druhému referendu švýcarští voliči řekli ne iniciativě mladých socialistů Juso Schweiz „Ulevit mzdám, spravedlivě zdanit kapitál“. Iniciativa rovněž nezískala většinu kantonů, takže podle oficiálního konečného výsledku 64,9 procenta voličů ji odmítlo. To také znamená, že zejména Levicově-zelená strana nebyla schopna zmobilizovat jiné voliče než své vlastní při volební účasti necelých 52 procent.

Hlasování proti se dalo očekávat. Iniciativa požadovala, aby příjmy z kapitálu byly zdaněny jeden a půlkrát více než příjmy ze mzdy nad určitou hranici. Švýcarské podnikatelské a obchodní svazy se vyslovily s jasným „ne“, a to by jasný signál proti novým daním. Zároveň pozitivní závazek Švýcarska jako místu pro podnikání, ve kterém není podpora podle Svazů přistoupit na levicově-zelené přerozdělovací fantazie.

Přestože iniciativa „99 procent“ dopadla jednoznačně „ne“, bylo referendum podle prezidentky Juso Ronji Jansenové úspěšné. Podnítilo diskusi o rozdělení bohatství ve Švýcarsku a o tom, které zdanění je spravedlivé a které nespravedlivé. Na současném podzimním zasedání schválila Rada stavů návrh zákona, který chce zrušit kontroverzní připsanou hodnotu nájemného. Kromě toho se zavádí globální minimální daň, která se dotkne přibližně 200 švýcarských společností. Diskuse o dalším vývoji švýcarského daňového práva a daňové spravedlnosti proto budou podle Juso pokračovat.

Zdroj: vasevec.cz

-mp-