Ekonom STELTER: Budeme-li bojkotovat ruskou ropu a plyn, dostaneme dvoucifernou inflaci

Přední ekonom Daniel Stelter je ohledně vyhlídek globální ekonomiky skeptický. V rozhovoru řekl, proč se problémy týkají zejména Německa a z jakých důvodů očekává novou vlnu uprchlíků.

Pane Steltere, rusko-ukrajinský konflikt se rozrostl ve válku. Co to znamená pro světovou ekonomiku?

Daniel Stelter: Situace se výrazně zhoršila. Ocitáme se v dlouhodobém konfliktu a dochází nám také důležité exportní zboží z Ukrajiny, jako jsou zemědělské komodity, polovodiče či neonový plyn. Černomořské přístavy teď nefungují.

Jak hodnotíte sankce proti Rusku?

Stelter: Opatření jsou silnější, než jsem očekával. Zmrazení ruských aktiv byl chytrý tah, přesto se toho moc nemění. Rusko zůstává autonomní a stále má příjmy z vývozu ropy a plynu. V konečném důsledku existují dvě možnosti, co se stane: jedna špatná a jedna velmi špatná.

Jaká je ta špatná varianta?

Stelter: Blížíme se ke stagflaci, tedy rostoucím cenám při stagnující ekonomice. Nárůst inflace je již patrný. V potravinářském sektoru máme obrovské problémy. Rusko a Ukrajina zodpovídají za asi 25 % exportu pšenice a Ukrajina za 90 % slunečnice. Rovněž kukuřice a ječmen pocházejí z velkého množství odtud.

Bude chléb výrazně dražší?

Stelter: Vzpomínáte si na Arabské jaro, které začalo koncem roku 2010? Tehdy nechtěli být všichni svobodní – nepokoje začaly z důvodu prudkého nárůstu cen chleba. Musíme si dát pozor, aby se toto neopakovalo. Jedna věc se zdá přeci zřejmá: rolník na Ukrajině nemá v současné době čas obdělávat svá pole, když musí současně bojovat proti Rusku.

Bojíte se nové uprchlické vlny?

Steller: Nevylučoval bych to. Blízký východ patří k hlavním dovozním zemím. Pokud budou tyto země opět destabilizovány, bude se uprchlická vlna opakovat. Možná bychom měli pšenici nakupovat i dráž a prodávat do těchto zemí levněji, abychom tomu zabránili. Čína to udělala chytře, možná věděla víc. Vybudovali sklady a zajistili si suroviny, zatímco my nemáme žádné rezervy. Vidíme, jak závratně rostou ceny plynu, uhlí a potraviny. To mě znepokojuje.

A jak vypadá ten zcela špatný scénář?

Stelter: Bojkotujeme-li svět ruskou ropu a plyn, dostaneme dvoucifernou inflaci a naše ekonomika se masivně zhroutí. Sankce vždy poškozují obě strany. Nakonec je otázkou, kdo vydrží déle. Německo by bylo silně zasaženo, protože závislost na Rusku je neúměrně vysoká.

Dr. Daniel Stelter(Twitter: @thinkBTO) je zakladatelem diskusního fóra zaměřeného na strategii a makroekonomii či stejnojmenného podcastu „Beyond the Obvious“ a podnikovým poradcem. V letech 1990 až 2013 byl Stelter členem Boston Consulting Group (BCG).

(překlad čtenářky)

Zdroj: m.focus.de

-mk-