Deutsche Wirtschafts Nachrichten: Bez ruské pšenice svět očekávají krize způsobené hladem

Ceny pšenice ve světě se v posledních týdnech vymkly kontrole, což ohrožuje lidstvo hladem, píše německý list Deutsche Wirtschafts Nachrichten.

Jak uvedl analytik Commerzbank Carsten Fritsch představují Rusko a Ukrajina až 30 % světových dodávek pšenice. Avšak nyní jsou tyto země odříznuty od světového trhu.

Pšenice je drahá jako nikdy a v mnoha zemích hrozí krize způsobené hladem,“ píše se v článku.

Odborník se domnívá, že v současné situaci jsou obzvláště zranitelné země severní Afriky a Blízkého východu, tedy největší dovozci obilí.

Kromě toho snížení rezerv největších vývozců pšenice – EU, Ruska, USA, Kanady, Ukrajiny, Argentiny, Austrálie a Kazachstánu – prohloubí krizi dodávek. V současné době jsou zásoby těchto zemí na minimu za posledních devět let, mají pouze 57 milionů tun, což by stačilo světu na 27 dnů – a bez ruských a ukrajinských rezerv na méně než tři týdny.

V článku se uvádí, že v listopadu r. 2016 stála tuna pšenice 113 EUR, v dubnu 2021 165 EUR a v listopadu již 278 EUR. Tento trend přetrvává.

V textu se rovněž hovoří o významu Číny a jejím vlivu na trh s pšenicí. Zásoby země jsou odhadovány na 131 milionů tun, nicméně to není možné ověřit, protože Peking tyto údaje považuje za strategicky důležité. Upozorňuje také na to, že loni tamní úřady poprvé po sedmi letech zvedly pořizovací ceny obilí. V posledních dvou letech se burzovní ceny pšenice na futures kontraktech v Evropě téměř zdvojnásobily a v USA vzrostly dva a půl krát.

(překlad čtenářky)

Zdroj: deutsche-wirtschafts-nachrichten.de 

-mk-