Tisková konference ministra zahraničí Ruské federace S. LAVROVA

Kyjevská strana tyto návrhy vzala k vypracování v Kyjevě a ujistila, že v brzké době na ně dá konkrétní odpověď. Chceme vést rozhovory v Bělorusku seriózně, vyhnout se neformálním dokumentům a odsouhlasit ty otázky, které by po všeobecném uznání měly být vyřešeny v kontextu všeobecného uregulování ukrajinské krize a v kontextu zabezpečení bezpečnosti na evropském kontinentu s bezpodmínečným ohledem na zájmy všech zemí.

Vojenská operace pokračuje podle plánu. Co se týče dodávek zbraní ze zahraničí, vidíme, nakolik nebezpečně konají naši západní kolegové, včetně EU, narušují všechny své principy a hodnoty. Ve skutečnosti podporují dodávky smrtonosných zbraní na Ukrajinu, včetně přenosných zenitních raketových komplexů (ZRK), které mohou být přemísťovány kdekoliv, nemluvě už o stovkách tisíc střelných zbraní, které ukrajinská vláda rozdává civilistům bez jakýchkoli dokumentů. Teroristé často ZRK využívají dle vytváření hrozeb civilnímu letectví. Kam se tyto tisíce přenosných ZRK dostanou poté, to je otázka, kterou zadáváme našim kolegům, ale neodpovídají. Tudíž bude na mnohá léta vytvářena hrozba civilnímu letectví nejenom na ukrajinském nebi, ale i jim samým.

Co se týče otázky plánu útočit i na jiné země. Na jiné země útočit neplánujeme. Na Ukrajinu jsme neútočili. Mnohokrát jsme objasňovali, že vzniklá situace představuje přímé hrozby bezpečí RF. Navzdory našemu několikaletému napomínání, nabádání, výzvám, návrhům, nás nikdo neposlouchal. Prezident Putin mnohokrát na toto téma podrobně hovořil. Naprosto pobuřující fakta, čím se Pentagon zabýval za peníze USA v desítkách biologických laboratořích na území Ukrajiny, experimentoval s patogeny, které lze využít k výrobě biologických zbraní. Že to představitelé Washingtonu veřejně vyvrátili, neudivuje. EU a OSN jednotně potvrdily, že o tom nemají žádné informace. To také neudivuje. USA činnost prováděly v hlubokém utajení podobně, jako pracují v jiných státech postsovětského prostoru po obvodu RF a Číny.

Ti, kteří zásobují Ukrajinu zbraněmi, by měli pochopit, že nesou zodpovědnost za své konání stejně jako ti, kteří podporují směřování žoldáků na Ukrajinu, aby bojovali v duchu těch tradic, které tam radikálové uvedli v každodenní realitu.

Ne poprvé slyšíme patetické výkřiky ohledně zvěrstev, které prý činí ruské ozbrojené síly. 7. března na zasedání RB OSN byla naší delegaci předložena fakta o tom, že porodnice byla dávno v rukou radikálů z batalionu Azov, který činí po celé Ukrajině z obyvatel obydlených ulic živé štíty, rozmísťují tam svou údernou techniku, odstřelují odtud pozice ruských vojsk a domobrany. Udělejte si závěry sami, jakým stylem se manipuluje veřejným míněním v celém světě. Viděl jsem emocionální reportáže západních masových médií, ale bohužel druhá strana, která může dát objektivní představy, se nikdy nebere v potaz.

Upozorňovali jsme, že z Ukrajiny dlouhodobě dělají anti-Rusko. Západ veřejně vyžadoval od Ukrajinců před volbami rozhodnutí, s kým chtějí být – se Západem nebo s Ruskem. S námi nebo proti nám? Co je to za západní hodnoty, které se vtloukají do hlav ukrajinského národa? Západ donutil ukrajinský ústavní soud přijmout neústavní rozhodnutí o provedení třetího kola hlasování. Podobných manipulací bylo velké množství, přesto nikdo nikomu nehrozil. Neustále vytvářeli z Ukrajiny prozápadní experimentální instrument. NATO začalo vyžadovat úplnou svobodu Ukrajiny připojit se k bloku, začala se budovat mořská vojenská základna, hovořilo se o rozmístění raket, které představují hrozbu RF. Nyní se vyjasňuje tajná přítomnost vojensko-biologických laboratoří. Začalo se hovořit o odmítnutí bezjaderného statusu. Tehdy jsme začali naše západní partnery vyzývat k rozumu a svědomí, hovořit o principech bezpečnosti na evropském kontinentu. Odpovídali nám, že hovořit můžeme o čemkoli, ale o otázce rozšíření NATO nikoliv, budeme to řešit bez vás, nebojte se, vaši bezpečnost rozšíření NATO neohrozí.

Proč nám zájmy naší bezpečnosti určuje NATO a ujišťuje nás, že nám nic nehrozí? Tak to ne, tak s Ruskem hovořit nelze! Naše zájmy jsme prezentovali maximálně konkrétně: nechceme militarizaci Ukrajiny – v NATO i bez NATO – i bez NATO lze totiž postavit americký systém, který bude držet naše teritorium pod muškou. Nechceme zde zachovávat tendence neonacistického státu s neonacistickými tradicemi, kdy pochodují bataliony s nášivkami SS, kdy se bojovníci trénují k teroristickým akcím. Chceme neutrální Ukrajinu. Prezident Putin mnohokrát hovořil, že trvá na nerozšiřování NATO. Jsme připraveni hovořit o garancích bezpečnosti Ukrajiny spolu s garancí bezpečnosti evropských zemí a bezpečnosti Ruska.

Co se týče našich ekonomických problémů: zvládneme je. Zvládali jsme těžkosti na všech etapách našich dějin, a tentokrát – ujišťuji vás – vyjdeme z této krize zcela ozdraveni duševně a s uzdraveným vědomím. Nebudeme už mít iluze, že Západ může být spolehlivým partnerem. Hovoří-li Západ o svých hodnotách a věří ve svá zaklínadla, nemáme iluzi, že Západ zradí kohokoli včetně svých vlastních hodnot. Vyřešíme vše tak, abychom už nikdy nezáviseli na západních partnerech, ani jejich vládách, jejich firmách, protože se neřídí směrnicemi svého byznysu, ale podléhají politickým zájmům svých vlád. Aby už žádný strýček Sam, ani nikdo jiný nemohl přijímat řešení, které je cíleno na zničení naší ekonomiky. Měli jsme to učinit již dávno.

Prezident Putin nikdy neodmítá kontakty, chceme jen, aby se neorganizovaly jen tak pro nic za nic, ale aby byly fixovány konkrétní ujednání a řešeny problémy. Ukrajinská vláda v posledních letech preferuje setkání kvůli setkání, aby imitovala konkrétní řešení před televizními kamerami. I tehdy, když byla běloruská ujednání blokována kyjevským režimem, tehdy prezident Zelenskij neustále vystupoval za to, abychom se sešli, vytvářeli nové formáty, které budou zaujímat hlavní místo ve zprávách a demonstrovat aktivitu, která simuluje reálnou práci. Opakovali jsme, že v prosinci r. 2019 se v Paříži konal summit a všechna rozhodnutí byla adresována Kyjevu, ani jedno není dosud vyplněno. K čemu další summity? Ukrajinská diplomacie využívá zvláštní taktiky, kdy zaměňují podstatu a reálnou práci rozličnými vnějšími efekty pro publikum.

Chtěli jsme do poslední chvíle řešit problém diplomatickou cestou. Představili jsme obšírný dokument s USA, projekty smluv Rusko-NATO o všech otázkách bezpečnosti. Odpověděli nám, že Ukrajina je jejich a jen oni sami budou s Ukrajinou řešit její osud. Mnohé, co jsme navrhovali, bylo zamítnuto, včetně fyzických vojenských hrozeb RF. Prezident Putin podrobně hovořil o důvodech k vojenské operaci. Projev si můžete přečíst a pochopit naši logiku: chceme Ukrajinu, která bude přátelská, demilitarizovaná, v níž nebude hrozeb vytváření nacistického státu, v níž nebude zákaz hovořit rusky, zákaz na ruskou kulturu, ruskou pravoslavnou církev, to vše se hromadilo, odrazilo se to v zákonodárství. Všechna naše nabádání za posledních osm let po provedení státního převratu na Ukrajině, naše rozhovory se západními kolegy, aby přesvědčili ukrajinskou vládu, narážela na hluchou stěnu jejich mlčenlivosti. Západ mlčel. Západu je Ukrajina potřebná pouze pro to, aby neustále pracovala proti Rusku, proti všemu ruskému.

To, co Západ učinil ve vztahu k referendu v Krymu, je takový dvojí metr. V Kosovu žádné referendum nebylo, ale NATO speciálně vytvořilo situaci svým bombardováním, aby zlikvidovalo Jugoslávii. A když rozhodnutím jakéhosi kosovského místního zákonodárného orgánu bylo prohlášeno za nezávislé, celý Západ jednomyslně tleskal a podpořil to jako projev demokracie a svobody volby. Proč Albánci mohou a Rusové na Krymu ne? Albáncům to nejen umožnili, ale i všemožně je v tom podporovali, protože dávný cíl Británie spočíval vždy v tom, aby na Balkáně a v celé Evropě nebyl nikdy příliš velký stát.

V současném konfliktu jsme pochopili, že nejde o Ukrajinu, ale o agresi proti všemu ruskému, zájmům, náboženství, kultuře, jazyku, bezpečnosti atd. Reakce Západu na naše konání je zuřivá a ukazuje, že se skutečně jedná o boj na život a na smrt, za práva Ruska být na politické mapě světa při plném respektu svých zákonných zájmů.

Co se týče nafty a plynu, vše necháváme na uvážení a svědomí našich západních kolegů. Nikdy jsme nezneužívali naftu a plyn jako zbraň, přestože nám toto připisují jako vinu. V r. 2010 byla krize, Ukrajina začala krást tranzitní plyn pro Evropu, protože za ten svůj neplatila. Evropě jsme přepravovali plyn přesně podle závazků. Myslíte, že je Evropa krotila? V žádném případě. Tvrdila, že Rusko plyn zneužívá jako zbraň, přestože dobře věděli, o čem je řeč. Ještě jednou opakuji, vše, co probíhá kolem Ukrajiny má jeden cíl – jak nejvíc prostřednictvím této země poškodit Ruskou federaci, jak možno co nejvíc brzdit RF.

To už začalo dávno. Evropa– také zajímavý moment evropských hodnot – nám hrubě nadává, uvalila na nás sankce, zakázala svým společnostem u nás pracovat, ale přitom tvrdí, že naftu a plyn budou i nadále nakupovat, jinak jim prý bude zima. Náš vicepremiér A. Novak podrobně hovořil o tom, že je přemlouvat nebudeme. Chtějí-li zaměnit naši naftu a plyn za něco jiného, prosím. Máme jiné trhy odbytu.

Ministryně zahraničních věcí V. Británie Elizabeth Trussová tvrdila, že jestli Putin neprohraje na Ukrajině, jeho ambicím nebude konec a následujícím cílem budou pobaltské země a Moldávie. To neříkáme my, nýbrž p. Trussová. Domnívám se, že je to důstojné anglické kultuře, politice, diplomacii, protože přesně tak v tomto duchu Angličané napsali fakeovou závěť Petra I.

Nevěřím v jadernou válku, obracím vaši pozornost na to, že jaderné téma v kontextu událostí na Ukrajině pouštěli do éteru výhradně západní představitelé, převážně NATO. Napomenu, že ta samá Elizabeth Trussová tvrdila, že nevylučuje podobný konflikt mezi Ruskem a NATO. Pan Stoltenberg, který až příliš samostatně koná a neprojednává vlastní slova se všemi členy NATO, vyslovil, že bude-li NATO chtít, tak jaderné zbraně budou rozmístěny na území východních evropských členů aliance. Francouzský kolega Le Drian prohlašoval, že Putin musí mít na paměti, že Francie má také jaderné zbraně. Francouzský ministr ekonomiky s hrdostí prohlásil, že Západ vyhlašuje proti Rusku totální válku. A prezident Biden tvrdil, že alternativa sankcím je pouze třetí světová válka. U nich to pod pláštíkem neustále vyplouvá. Nikdy jsme o tom nemluvili, ale samozřejmě je to pro nás alarm, když se Západ neustále navrací k tomuto tématu.

Naše návrhy byly velmi seriózní, učinili jsme je ještě 15. 12., návrhy o vytvoření bezpečnosti, přičemž žádný nový systém, ale realizaci toho, o čemž byla nejedenkrát řeč na vysoké politické úrovni, včetně summitu OBSE v Istanbulu v r. 1999, v Astaně v r. 2010, kde bylo domluveno: každá země má právo volby spojence, ale nikdo nemá právo posilovat svou bezpečnost na úkor bezpečnosti jiných. Tato formule byla komplexně odsouhlasena jako vrchol diplomacie a podepsána lídry Ruska, našimi sousedy a – omluvte mě za ten výraz – svobodného světa.

Nikdo nebude posilovat svou bezpečnost na úkor bezpečnosti jiných a žádná organizace v evropském prostoru nemá právo ucházet se o dominantní roli, jak nyní činí NATO formou hrubého porušení všech povinností svých členů. Předložili jsme návrh uzavřít dohodu, v níž jsou stanoveny principy převzaté z dokumentů podepsaných na vysoké úrovni. Místo toho jsme obdrželi jakési potvrzení od p. Stoltenberga a od p. Borella, v němž bylo napsáno: nebojte se, jsme připraveni jednat. Vše. Jednoduše delegovali generálního tajemníka NATO a dali mu veškerou plnou moc a zodpovědnost za plnění nebo neplnění přísah, které jsou zakotveny v dokumentech summitů OBSE. Toto udělali s diplomacií západní představitelé!

Tentokrát jsme jasně řekli, že je nutná demilitarizace, denacifikace Ukrajiny, s tím nelze otálet, protože se jedná o vytváření přímé vojenské hrozby na tomto území a dle RF se jedná o kulturní, informační, jazykovou, civilizační hrozbu, již nabrala absolutně zřetelný a neodkladný charakter. Pokud bychom jednali se slušnými lidmi a čestně, vše už by bylo vyřešeno a ujednání o bezpečnosti dosaženo. Nevidíme však partnery, kteří by byli schopni vést s námi čestný dialog. Doufám, že ti západní lídři, kteří se nyní velmi oživili vzhledem k situaci na Ukrajině, si uvědomí existenční hrozbu dle celé evropské bezpečnosti jako důsledek jejich úplné netečnosti a nevole plnit naše ujednání.

Nikdy jsme válku nechtěli a dodnes nechceme. Chceme tuto válku ukončit včetně vyřešení zájmů dvou republik, které odmítly v r. 2014 přijmout neústavní krvavý převrat, odmítly přijmout režim, který hrdě s úsměvem na ústech sledoval, jak jeho představitelé upalují lidi zaživa v Oděse, který posílal bojová letadla bombardovat luganská města, který celých osm let bombardoval, útočil na živé čtvrti, vesnice, školy, školky. Svědectví je mnoho. Naši novináři je ukazovali 24 hodin sedm dnů v týdnu a západní novináři po celých osm let prakticky nejezdili na linii bojů, neukazovali, jak se žije na této straně, 80% destrukce byla zkoncentrována na straně Donbaských republik. Mimochodem jedenkrát představitelé BBC udělali vcelku objektivní reportáž. Leč aby každý den osvětlovali toto téma, téma agrese ukrajinského režimu proti vlastnímu národu, téma sabotáže minských úmluv schválených v RB OSN, téma přímých prohlášení o odmítnutí naplňovat tento důležitý dokument, to si nevzpomínám, že by o tom někdo na Západě svědčil.

Vezmeme-li vše, co dnes píšete o probíhajícím konfliktu na Ukrajině a srovnáme-li s tím, co a jak jste říkali po těch osm let, podaří se vcelku poučný obraz o svobodě slova, o dostupu k informacím, i pro mnohé jiné.

 (překlad vlastní, upraveno)

 Zdroj: internetové servery

-mp-