Jiří VYVADIL - Biden a další perly západní rétoriky

Doba je vážná a bude vážnější a rozhodně nechci trávit čas, že budu jen citovat rétorické perly západu, jinými slovy všech těch cca 50 nepřátelských zemí Ruska, které se tváří v rámci své bubliny jako vítězové světa. Jenže jeho totální válka proti Rusku, jak ji sám nazval, mimo jiné právě Západu a jeho obyvatelům způsobuje dramatický nárůst cen plynu a nafty, mohutnou inflaci a zároveň chytrá protiopatření Ruska na povinný nákup jeho komodit za rubly.

V Newsweeku dnes vyšla zpráva, že údajně Rusové chtějí dokončit svou operaci symbolicky k 9. květnu, čili ke dni vítězství nad nacismem. No, může to být pravda a odpovídalo by to ruské snaze zarámovat svou vojenskou operaci do charakteristiky denacifikace a demilitarizace. Slibuji, že se k tomuto nejdůležitějšímu problému dnešního světa vrátím tak jako jistě desítky dalších. A slibuji, že podle zásady „padni, komu padni“, ne podle směšného vzoru Bidena či našich Novinek.cz.

Takže začněme nejdříve Novinkami.cz:

Včera se opakovalo mimořádném zasedání Valného prohlášení, kdy pro rezoluci odsuzující ruskou invazi na Ukrajinu tak jako před časem schválilo poměrem 141 hlasů ku pěti. Proti byly i tehdy Rusko, Bělorusko, Sýrie, Eritrea a Severní Korea. 38 zemí se zdrželo hlasování…

A Novinky na to zareagovali vítězoslavným provoláním: Rusko v OSN opět jako kůl v plotě.

Na první pohled by ten nadpis vypadal logicky. Ve skutečnosti je, tak jako téměř vše, co v našich médiích v současné vychází, směšný.

Předtím ještě jednu připomínku:

Oněch 38 zemí zdržujících se přes až drakonický nátlak USA podpory jejímu stanovisku, totiž početně představuje nejen většinu populace světa, ale jde zároveň o stále perspektivnější světové ekonomické hráče jako je Indie a Čína, jež dohromady čítají na 3 mld. obyvatel, ale i nastupujícího 100 miliónového tygra Vietnam či dvousetmiliónového Pákistánu. A významnou roli sehrává i Jihoafrická unie…

Takže asi tak.

Ještě vtipnější a mnohem významnější byly včerejší hlášky Joea Bidena pro novináře po summitu NATO, které svou zmateností překonaly dosud slyšené.

Americký prezident Joe Biden řekl, že sankce uvalené v reakci na válku na Ukrajině nikdy neměly za cíl odradit ruského prezidenta Vladimira Putina od invaze do země.

„Sankce nikdy neodradí,“ řekl Biden během čtvrteční tiskové konference na summitu NATO v belgickém Bruselu. „Zachování sankcí, zvýšení bolesti a demonstrace jsou důvodem, proč jsem dnes požádal o toto zasedání NATO, je jisté, že po měsíci budeme pokračovat v tom, co děláme, nejen příští měsíc, následující měsíc, ale po zbytek celého tohoto roku.

Tento skutečně osobitý blábol vůdce tzv. svobodného světa mě mohl roztrhnout.

Touto žertovnou vsuvkou za svou osobu se k tématům Ukrajiny nejméně na týden nebudu vracet. Má-li podle představ Ruska skončit vojenská operace na Ukrajině k 9. květnu, bude zapotřebí přestat blábolit nesmysly a racionálně přemýšlet, jak k tomu dopomoci.

Záleží to samozřejmě jak na Rusku, ale neméně na Západu, které stupňuje své sankce proti Rusku, ale ve skutečnosti i proti celému světu a svým občanům. Jistě bude záležet i na Zelenském, ovšem o jeho racionalitě mám hluboké pochybnosti.

Uvidíme přátelé.

Zdroj: vasevec.cz

Vyvadil Jiří