Petr HÁJEK - Loajální versus nepodvolení: Testovali nás přes covid a vakcinaci. Naplno to spustili až ukrajinskou lží. „Fuj, Hitler!“ volají hitlerovci. Neporazí nás. Až do konce věků

Autor velikonočních svátků tuší, že svým odporným ukrajinským lžím nevěří ani ti, kteří je produkují – a nutí ostatní jim věřit, přestože jejich neslavný konec je neodvratný.

„Lhali jsme ráno, v poledne i večer,“ přiznal před lety maďarský socialistický premiér na uzavřeném jednání své strany. Jenže kdosi to nahrál a vynesl do médií – a od té doby vládne v Maďarsku Viktor Orbán. Znamená to, že se nevyplácí přiznat lži vlády a jejích spojenců v médiích? Že je lepší lhát a cenzurovat (případně zakazovat) svobodné informace ze lží je usvědčující? Že kriminalizovat a existenčně ničit každého, kdo se jen pokusí zpochybnit kanonádu nesmyslů nadiktovaných za jedinou (povolenou) pravdu vede k úspěchu?

Skoro to tak (z vonku) vyzerá. Zhruba polovina národa (+ většina školou povinných mordovaných dětí) je přesvědčena, že tvrzení mocných (o covidu a očkování, ukrajinské krizi, příčinách inflace a nastupující drtivé krizi hospodářské) jsou v souladu s realitou – tedy pravdivá. Je to zhruba ta část, která – vystavena sedm dní v týdnu po čtyřiadvacet hodin denně jednostranné propagandě hlavních médií – z nějakých důvodů o „pravdách“ hlavního politického a mediálního proudu přímo vášnivě nepochybuje. Po jiných informacích se nepídí. Je k režimu vnitřně loajální (ty „donucené“ nyní nechme stranou).

Covidová lež

Spěchá nechat si vbodnout nevyzkoušenou vakcínu, protože jí bylo vládou řečeno (a několika stále se opakujícími vybranými „odborníky“ v médiích potvrzeno), že „jediným řešením“ strašlivé pandemie covid 19 je očkování. 

Že tato pandemie po většinu dvou let (co nás sužovala, vládními lockdowny ničila hospodářství, zavřela dětem školy, ničila rouškami a „sociální distancí“ komunitu i přirozenou imunitu, způsobila tisíce zbytečných úmrtí na jiné neléčené nemoci a stres ze strachu) nedosáhla ani čísel, při nichž se jinak vyhlašovala „obyčejná“ chřipková epidemie? To je dezinformace. 

Že se za tuto „dezinformaci“ stavějí významní odborníci (typicky třeba světově uznávaný epidemiolog profesor Jiří Beran a mnozí další)? To nemůže být pravda, protože je nezvou do televize, a když se tam náhodou mihnou, ukřičí je spolu s moderátorem skupina těch vybraných stále se opakujících – tedy známých a prověřených. Ostatně i ministerstvo je označilo za dezinformátory. 

Což znamená, že to s námi nemyslí dobře, jsou určitě v cizích službách (jak později přinejmenším „mezi řádky“ opakují noviny a největší zpravodajské weby), jinými slovy jsou to „agenti Kremlu“ a stoupenci Putina, kteří nás chtějí zatáhnout na Východ. A my přece od převratu 89 patříme na Západ (i když se právě změnil na někdejší Východ). 

Že s umělým rozšířením covidu neměl Vladimír Putin co dělat, neb virus vznikl nejprve v amerických laboratořích a později (za amerického financování) jej převzali Číňané? To je všechno dezinformace. Právě tak jako důkazy o úmrtích či těžkém poškození zdraví skrze zcela bezpečnou geneticky upravenou vakcínu. Nebezpečí, které přinese očkovaným teprve v budoucnu (jejich náhle se objevivší choroby budou ovšem přičítány jiné příčině) se lze jen smát jako zvlášť vypečené dezinformaci. 

Proč? Protože to říká bruselská a (po ní) i pražská vláda (dokonce už i americká, ale bylo k tomu nejprve potřeba provést státní převrat volebním podvodem – což je samozřejmě rovněž dezinformace). 

Ukrajinská lež

A teď se Putin metamorfoval v Hitlera (už před mnoha lety ho tak prorocky titulovala soudružka Hillary Clintonová, křišťálově čistá bytost oddaná pravdě – i její uniklé skandální maily jsou jen dezinformace). Napadl Ukrajinu. Jen tak, protože – jak už to u Hitlerů bývá zvykem – chce zničit její demokratický politický systém. Nebo protože se zbláznil, jak usoudil náš náhle napravený soudruh prezident, zatímco zametá „stopy“ a šilhá po smilování od šéfa tajných Koudelky, který to má všechno „ve složce“?

S Hitlery a blázny nejsou žerty. Jen spolkne Ukrajinu, vlítne i na nás. Proto musíme zbrojit, posílat nacistům (jak o nich mluvil dokonce i americký Kongres, leč to je dávno zakázáno připomínat, tedy opět dezinformace) z pluků Azov zbraně (a „dobrovolníky“), přijímat, živit a „integrovat“ statisíce ukrajinských běženců (převážně z oblastí, kde se nikdy ani nevystřelilo, což je většina Ukrajiny – ale to je pochopitelně dezinformace). 

Že nejprve došlo za amerického scénáře, velení a financování ke státnímu převratu, svržení demokraticky zvoleného prezidenta? Že moc si krvavě ukradli pučisté, mezi nimiž hráli a hrají hlavní roli ozbrojené bandy, které lkají po hrdinských činech Banderovců, pomocných vraždících sborů nacistických esesáků vyslaných na Ukrajinu skutečným Hitlerem? To je samozřejmě dezinformace. 

Stejně jako tvrzení, že junta v oblastech, které státní převrat odmítly, zakázala domácím používat mateřštinu a po tisících je vraždila (včetně žen a dětí) – dlouhých osm let. Nebo že Rusko jen reagovalo na zjištění svých tajných služeb, že pučistický režim – poté, co roky odmítal uvést v praxi Minské dohody, které za účasti svých západních protektorů uchvatitelé podepsali – se rozhodl ruskojazyčné občany své vlastní země vyhladit již připraveným útokem. 

Že jeho smyslem bylo předat svou zem plně pod kontrolu Spojených států a nechat na ruských hranicích instalovat jaderné zbraně (sila byla na řadě míst již zbudována) a použít zbraně biologické vyvinuté za americké asistence (a financování) tamtéž? To je přece dezinformace jako hrom! Že jsou pro to nezpochybnitelné důkazy? Dezinformace! Jenže jak si to ověřit, když jsou tyto dezinformace cenzurovány? I to je dezinformace.

Co není dezinformace?

Pravda naopak je, že žijeme v dokonalé demokracii a svobodě, kde je nepřípustná cenzura a svoboda slova je zaručena. Aby to mohlo být zachováno, vypnula soukromá firma – na žádost tajných služeb a vlády – na tři desítky dezinformačních webů. Prostě jiné firmy zlikvidovala – a nic (proto se také jmenuje NIC.cz). Jen vládní justiční chapadlo oznámilo, že kdo si neosvojí jedinou povolenou pravdu, a bude šířit zakázané dezinformace, půjde do lochu. To není dezinformace, ale pouhé konstatování faktu liberální demokracie v praxi.

A když už tedy konečně dezinformační weby nejsou, šíří se jen pravda. Obdobně jako za covidu jsou pro její šíření v ČT a spol. ustanoveni jen vybraní odborníci. Jedním z nich je filozof, pedagog a někdejší senátor za zkrachovalou Havlovu (což je dezinformace, proto o tom nikdo nemluví) ODA Daniel Kroupa. Pro povolený web Seznam Zprávy tedy šířil pravdu: 

„Jsme ve válce. Již delší dobu. Jenže teď ji Rusko rozpoutalo na Ukrajině v té nejbrutálnější podobě. Na Ukrajině umírají lidé. U nás se to projevuje drahotou. A ta drahota bude nějakou dobu trvat, protože vyhlídky na mír jsou méně pravděpodobné.“ Na hraně dezinformace připustil že částečně za růst inflace nesou odpovědnost také vlády jednotlivých zemí, neboť nedokázaly ovlivnit nárůst cen bydlení – což je pozoruhodný filozofický výklad příčin nejhlubší hospodářské krize Západu od druhé světové války, ale naštěstí hned pokračoval: 

„Ve všem ostatním za to může Putin a jeho režim, protože na válku se připravoval tím, že přiškrtili energie, a tím zvýšili jejich cenu, čímž zdražilo všechno.“ Že Rusko navzdory nezákonným sankcím energie dodávalo dál přesně podle dohod a chtělo je dokonce znásobit spuštěním Nord Stream 2? Že ropu a plyn primárně zdražilo bláznění kolem „Zeleného údělu“ a’la Greta, spekulativní obchodování s „povolenkami“ atd.? To je samozřejmě dezinformace – za válečného stavu (který sice nikdo nevyhlásil, ale včetně premiéra o něm všichni mluví) na hraně kriminálu.

Na hraně

Spotřebitelská inflace v České republice raketově roste. Březnová data ukázala, že se ceny oproti loňsku zvedly už o 12,7 procenta. Analytici ale varují, že tím situace zdaleka nekončí. Naznačují to podle nich ceny výrobců nebo velkoobchodů. Ty německé v březnu atakovaly hranici 23 procent a byly nejvyšší od roku 1962. 

„Jakmile si pracovníci v České republice začnou spotřebitelskou inflaci promítat do svých mzdových požadavků, tak lze očekávat, že vysoká míra zdražování tu v České republice bude pravděpodobně panovat i v době, kdy její současné nákladové a energetické příčiny pominou. Myslím si, že dvouciferná míra inflace u nás zapustí své kořeny,“ řekl v mainstreamu ekonom Bartoň.

Vzhledem ke slovům filozofa Kroupy to vypadá jako dezinformace. Ale tou být nemůže, neb dezinformační weby jsou již zakázány a vypnuty, takže odkud by je čerpal?

Podle výzkumu pro Central European Digital Media Observatory (CEDMO), kterou provedla agentura Ipsos, si polovina lidí (52 %) u nás myslí, že ČR je součástí informační války na Ukrajině, kterou proti Západu vedou Rusové. Co si myslí ta druhá polovina právem nevíme, protože by šlo jistě o dezinformaci. 

Víme však, že podle téhož výzkumu (vynechme otázky nad jeho obvyklou manipulací, takové poznámky jsou dezinformační) si 15 procent odváží výzkumníkům odpovědět, že údajná informační válka jen záminkou západních vlád k omezování svobody slova a nepohodlných médií (podle 14 procent dotázaných se dokonce Česka informační válka netýká). 

Blokaci dezinformačních webů schvaluje 41 procent Čechů, podle 22 procent jde o nepřijatelný krok. Další pětina lidí (21 procent) to považuje za sporný krok, jemuž by měla v ideálním případě předcházet změna zákona a definice toho, co je dezinformace. 

No tohle! Je to informace, nebo dezinformace?

Útok – nikoli od Putina

„Řada lidí si myslí, že když zablokují názor, který jim v dané chvíli nekonvenuje, tak je to dobře. Ale oni si neuvědomují, že za chvíli přijde zablokování dalšího názoru, a pak zase jiného názoru. Teď je to válka na Ukrajině,“ pravil veřejně známý právník – a nyní již také začínající politik Jindřich Rajchl. Ale bylo mu to málo, že ještě nesedí, tak pokračoval:

„Pan premiér Fiala a celá řada dalších vládních činitelů lhali. Já zastupuji tři ze zablokovaných webů – a prostě tvrzení, že jsou financovány z Ruska, je lež. Podal jsem na pana premiéra trestní oznámení. Z Obvodního státního zastupitelství Prahy 10 mi přišel krásný politický materiál, to jsem si vzpomněl na rok 1985... To bylo jak z ažuru: že česká vláda reaguje a tak dále a tak dále, v těžké politické situaci... O právu tam nebylo ani slovo. Pan premiér lhal v přímém přenosu, jednoznačně, jasně a měl za to nést odpovědnost.

Jakmile omezíte svobodu slova – a zablokování 29 webů je naprosto flagrantní věc, protože to bylo bez jakéhokoliv právního podkladu na základě rozhodnutí, že někdo tvrdí, že šíří dezinformace, na základě lži, když říkají, že jsou to weby financované z Ruska a že šíří ruskou propagandu – to je přímý útok na demokracii v naší zemi.“

Co je pravda? 

Jedním z těch tří, které pan doktor Rajchl v žalobách zastupuje, je (jak naši čtenáři vědí) také Protiproud. V mainstreamu se to nikde neobjevilo, zřejmě tedy jde o dezinformaci. Nebo si spíše myslí, že demokracie v naší zemi je již definitivně po smrti, takže stejně nemáme u nějakého „nezávislého“ soudu šanci. Stejně tak mlčí o tom, že jsme opět „on air“, navzdory zákazům, výhrůžkám, vypínání a mohutným hackerským útokům. Je tomu tak především díky spolupráci spousty našich čtenářů, kteří nás v kritické chvíli začali daleko intenzivněji než dříve podporovat také finančními dary. Nepodvolení.

Díky za to a prosím – nevzdávejte to. My to rozhodně nevzdáme (pokud nás ti vzorní pravdomluvní a loajální neodtáhnou v klepetech). Zdánlivě už mohou, co si zamanou. Je to jejich nekonečně opakovaný tragický omyl. S mocí se lež spojuje přímo geneticky. A vždycky si myslí, že násilím si vymohou definitivní smrt svobody slova a informací.

Velikonoce jsou dobrou inspirací pro zjištění, že je tomu právě naopak. Smrt není definitivní – i kdyby pro ni zaprodaní farizejové činili cokoli, i kdyby prodávali „Římu“ svůj národ sebebezostyšněji a zmanipulovaní „loajální“ jim k tomu přitakávali.

„Co je pravda?“ namítl Pilát, než na jejich řev a naléhání odsoudil k ukřižování „buřiče“, ač byl přesvědčen o jeho nevině. Jeho otázku (spíše „metafyzickou skepsi“) zodpověděly dramatické události nedlouho po vraždě nevinného: Padl Jeruzalém, padl nakonec i zdánlivě neporazitelný Řím, jenž se měl za protektora světa. 

A my z toho žijeme dodnes. I když to farizejové tentokrát dezinformačně nazývají demokracií. A budeme tu stále, i kdyby měli ještě více moci a věznic.

Až do konce světa.

Zdroj: protiproud.cz

Hájek Petr