ROZHOVOR - Politici sami ničemu nerozumí, tak musí poslouchat podivné rádce. Příště se nenechte napálit, vzkazuje po pandemii lidem matematik

Mnoho politiků doplatilo během dvou let s covidem na nedostatek vzdělání a neschopnost kritického myšlení. A protože sami ničemu nerozumí, obklopili se různými pochybnými rádci, kteří zčásti tlačili svůj vlastní byznys, zčásti chtěli být slavní a zčásti byli jen stejně nevzdělaní jako ti politici. Proto matematik Tomáš Fürst vzkazuje občanům: „Příště se nenechte napálit, starejte se o své zdraví sami, pátrejte po informacích, přemýšlejte vlastní hlavou, pomáhejte si navzájem a nespoléhejte na stát.“ A chce znát odpovědi na dvě otázky, které dlužíme mrtvým, postiženým vakcínou a jejich příbuzným.

S koncem povinnosti nosit roušky či respirátory v hromadné dopravě zřejmě končí dva roky příkazů, zákazů, omezení a opatření. Když se za nimi ohlédneme, co bylo podle vás největšími zločiny doby covidové?

Nejvíc mě mrzí, jak jsme během dvou let úplně zahodili principy Evidence Based Medicine (EBM), kterou jsme předtím půl století pečlivě budovali. V případě roušek, lockdownů a zavírání škol jsme se ani nepokusili zjistit, jestli mají tato opatření nějaký efekt. Prostě jsme je nařídili, protože si někdo myslel, že je to dobrý nápad. Ale v případě pouštění žilou si taky hodně lidí – dost dlouho – myslelo, že je to dobrý nápad. Právě proto vznikla EBM, abychom uměli poznat ty skutečně dobré nápady. Ale teď jsme ji během dvou let úplně pohřbili.

A vyvrcholilo to tou vakcinační katastrofou. Po úvodních – dosti zfušovaných – registračních studiích na dospělých jsme zcela absurdně povolili očkování dětí, aniž jsme požadovali skutečné důkazy efektivity či bezpečnosti. Tuto neuvěřitelnou historku si můžete přečíst zde. Dnes jsme v situaci, kdy státy nakupují za desítky miliard další a další vakcíny, o jejichž efektivitě v éře omikronu nevíme nic a o jejichž bezpečnosti můžeme na základě údajů ve veřejných databázích silně pochybovat.

Velkým zločinem je však také obnovení cenzury. Jako mnoho jiných věcí i cenzura je dnes decentralizovaná, takže místo jednoho ústředního výboru nám dnes mažou příspěvky zástupy samozvaných fakt-čekistů. Digitální giganti typu Facebooku a YouTube jim fandí a tleskají. Ale všechno zlé je k něčemu dobré – lidé nejsou tak manipulovatelní, jak by si fakt-čekisté přáli, takže si dokážou velmi efektivně pomoci sami. Vezměte si například pořad Joe Rogan Experience. Od té doby, co se v něm objevil Robert Malone, má tato americká talkshow stovky milionů přístupů za měsíc. YouTube sice příslušnou epizodu smazal, ale na Spotify je pořád. Většina mých videí, ve kterých mluvím o koronaviru, samozvaní fakt-čekisté z YouTube taky smazali, ale dosáhli tím jen toho, že na jiných platformách to zvedlo sledovanost.

Další hřích, který stojí za zmínku, je otevřené lhaní a manipulace ve vědeckých studiích. Dělo se to i dříve, ale množství zfalšovaného výzkumu kolem koronaviru je alarmující. Psal jsem o tom v článku Lysenkova cena pro CDC nebo v článku o epidemii fake-science. S falšováním vědy máme velmi nehezké zkušenosti na Univerzitě Palackého už delší dobu, ale s příchodem koronaviru postoupila fake-science do úplně nové dimenze a metastázovala i do západního vědeckého světa.

Jaké by mělo být hlavní poučení z toho, co se tady ty dva roky dělo a co narušilo životy nás všech? A pro koho: pro politiky, pro každého z nás, pro média?

Mnoho politiků doplatilo na nedostatek vzdělání a neschopnost kritického myšlení. A protože sami ničemu nerozumí, obklopili se různými pochybnými rádci, kteří zčásti tlačili svůj vlastní byznys, zčásti chtěli být slavní a zčásti byli jen stejně nevzdělaní jako ti politici. Takže poučení pro politiky zní: Zjistěte aspoň něco o tom, jak a proč funguje svět, abyste poznali, kdo vám radí blbě, a kdo dobře.

Média zcela rezignovala na svoji roli hlídacího psa a – s některými čestnými výjimkami – začala nadšeně papouškovat vládní propagandu. Míra důvěry lidí v mainstreamová média opět poklesla. Poučení pro média: Až budete příště přespávat ve studiu a svolávat demonstrace na podporu své „nezávislosti“, myslíte si, že ještě někdo přijde?

Ale především můj vzkaz pro občany: Zase jste se nechali napálit, zase jste uvěřili, že stát se o vás postará, že vaše zdraví je majetkem státu a že vládní „odborníci“ něčemu rozumějí. Napřed vás vyděsili nesmyslnými řečmi o smrtnosti covidu. Pak vás oklamali povídačkami, že nemoc nelze nijak léčit, nelze jí nijak předcházet a nezbývá vám, než ležet doma v posteli a brát paralen tak dlouho, až se začnete dusit.

Pak vás milostivě odvezou nechat umřít do nemocnice. A nakonec vám nalhali, že jediná cesta z epidemie je naočkovat všechny – mladé, staré, zdravé, nemocné, těhotné, prodělavší i neprodělavší – experimentální vakcínou, o jejíž efektivitě v éře omikronu nevíme nic a o jejíž bezpečnosti můžeme na základě údajů ve veřejných databázích silně pochybovat.

Příště se nenechte napálit, starejte se o své zdraví sami, pátrejte po informacích, přemýšlejte vlastní hlavou, pomáhejte si navzájem a nespoléhejte na stát.

Ale teď už to vypadá, že covid je uzavřené téma, média o něm mlčí, vše je přehlušeno válkou na Ukrajině. Nebo existují důvody, proč se o něm a o tom, co s ním souvisí, nepřestat bavit?

Mainstream mlčí z dobrých důvodů – oficiální narativ už se ocitl v tak ostrém kontrastu s daty, že k tomu není co říct. Podívejte se například sem, jak účinnost vakcín zvolna klesá do záporných hodnot. Už teď je pravděpodobnější, že se nakazíte, když jste očkovaný, než když nejste. To samé platí pro hospitalizaci s covidem. Proč to tak je? Nevíme. Můžeme jen doufat, že se pro očkované nevynoří nějaký zásadnější problém v podobě trvalejšího poškození zdraví. Pak by se téma vrátilo, i kdyby na Ukrajině přistáli třeba Marťani.

Já osobně chci ještě vědět dvě věci: 1. Jaká je skutečná prevalence nežádoucích účinků vakcín a kolik lidí jsme u nás vakcínou zbytečně zabili. 2. Proč u nás zemřelo s covidem (přepočteno na počet obyvatel) více než dvakrát tolik lidí co v Německu nebo v Rakousku? Virus byl stejný, lidé jsou taky stejní, věková struktura obyvatelstva velmi podobná ... a přesto ten dramatický rozdíl v úmrtích.

Odpovědi na obě tyto otázky potřebujeme. Dlužíme to mrtvým, postiženým vakcínou a jejich příbuzným. A potřebujeme se poučit pro příště. Osobně nedám pokoj, dokud nedostanu ze státu, ÚZISu nebo zdravotních pojišťoven data, která na tyto otázky pomohou odpovědět. Data mají, ale nechtějí nám je dát.

A nenechme se klamat: Pro letošní rok objednalo Ministerstvo zdravotnictví vakcíny za 7,6 miliardy korun, což je stejná cena, jakou zaplatilo loni, kdy naočkovalo 15 miliónů dávek. Naše vládnoucí „demokratická“ opozice protlačila Poslaneckou sněmovnou naprosto totalitní protipandemický zákon a vrchnosti nic nebrání, aby na podzim rozpoutala další kolo covidového šílenství. Tomu můžeme zabránit jen my – občané.

I když pro mnohé je tedy covid už jen minulostí, ministr zdravotnictví Vlastimil Válek nedávno upozornil: „Stále umírá zbytečně spousta lidí na covid. Jsou to bez výjimky lidé bez očkování, část má těžký průběh, část je na JIP.“ Jsou k dispozici aktuální data, která by toto tvrzení, že těmi zbytečně umírajícími na covid jsou bez výjimky lidé bez očkování, potvrdila?

Je to lež jako věž. Za období 1. až 21. dubna 2022 zemřelo s covidem 133 neočkovaných a 188 očkovaných. Cituji data, která zveřejňuje Válkovo vlastní ministerstvo. Vlastimil Válek by měl vrátit profesorský titul, slušně se omluvit a rezignovat. Takto drzou lež jsem od českého ministra zdravotnictví ještě neslyšel.

Po objevu vakcín proti covidu se vytvořila mediálně hlasitá skupina odborníků, která na prospěšnost očkování div nepřísahala. Ti, kteří namítali, že předchozí prodělání infekce poskytuje mnohem lepší ochranu před opakovanou infekcí i před vážným průběhem covidu-19 než očkování, byli v naprosté menšině a v mainstreamu se jim nedopřávalo sluchu. Odpověděly provedené analýzy příslušných dat na otázku, co nás chrání lépe?

Od počátku bylo jasné, že prodělání infekce chrání před opakovanou infekcí výborně. Tohle platilo vždy, pro každou vlnu onemocnění a pro každou vakcínu. My – profesionálové sdružení ve spolku SMIS – jsme už od léta 2021 tvrdili, že prodělání infekce poskytuje dlouhodobou a kvalitní ochranu a od počátku jsme zpochybňovali racionalitu očkování některých skupin rekonvalescentů. Vývoj nám dal zcela za pravdu, v tomto příspěvku se můžete podívat, že data dnes zcela potvrzují, že ochrana získaná předchozím proděláním infekce je mnohem lepší než ochrana získaná očkováním. Pochybuji, že vůbec kdy v průběhu epidemie mělo smysl očkovat lidi, kteří už měli onemocnění za sebou.

Když poslouchám vaše vyjádření k efektu očkování, tak si vybavuji nedávný výrok ministra zdravotnictví Vlastimila Válka, že „data jsou know-how, ale musí být interpretována v kontextu“. Nedopouštíme se nyní nějakého vytrhávání dat z kontextu nebo něčeho takového, čímž bychom zkreslili přínos očkování? Ale s tímto názorem není ministr Válek osamocen. Ředitel Ústavu zdravotnických informací a statistiky Ladislav Dušek považuje zveřejňování údajů bez odborných komentářů za chybu. Také byste data jen tak mezi lidi nepouštěl, pokud jim nikdo nevysvětlí, co si z nich brát a jak na ně pohlížet?

Na tento nehorázný výrok jsem obsáhle odpovídal v textu Soumrak šamanů na webu sdružení SMIS, prosím přečtěte si jej. Skutečnost je přesně opačná. Hned v úvodu textu píšu, že „interpretace“ kolegy Duška jsou skutečně to poslední, co ve veřejném prostoru potřebujeme. V celém textu připomínám, kolika manipulací, neporozumění, školáckých chyb a trapných omylů se sám ředitel Dušek v minulosti dopustil.

Ale šéf ÚZIS Dušek je přesvědčen, že právě i zneužití dat mělo vliv na pokles zájmu o vakcíny. „Myslím si, že v jednu chvíli to zastavilo očkování, protože sledovanost těchto lidí, kteří to dělali záměrně, byla v milionech. Hrozně mě to mrzí,“ řekl. To jsou docela silná slova: zneužívání dat, zastavení očkování kvůli tomu, milionová sledovanost těch, kteří záměrně zneužívali data. Setkal jste se s něčím takovým?

Ano, setkal, a to přímo od pana ředitele Duška. ÚZIS mnohokrát a zásadně dezinterpretoval data. Psal jsem o tom například v článku Ústav pro zkreslování informací a statistiky. Podstatou manipulace bylo, že ÚZIS vybral z dat velmi malou část tak, aby to vypadalo, že školy jsou hlavním zdrojem šíření nákazy. Asi jako kdybyste chtěli tvrdit, že ze všech zvířat na planetě nejvíce lidí zabijí lední medvědi, ovšem doložili to daty pečlivě vybranými pouze z Arktidy. Jenže můj text, který uváděl tuto hrubou manipulaci na pravou míru – na rozdíl od dezinformací ÚZISu a Ministerstva zdravotnictví – na miliony čtenářů nedosáhl. Jestli byla tato dezinterpretace dat ze strany ÚZISu záměrná, či nikoliv, to nevím, ale každopádně přispěla k tomu, že jsme měli nejdéle zavřené školy v celé Evropě.

Ve vedení resortu zdravotnictví jsou skoro ti samí lidé jako v covidových časech, jiný je jen ministr. Dá se přesto říci, že za nové vlády si ministerstvo počíná lépe a že se mu podařilo zkrotit a zvládnout covid, jak tvrdí premiér Petr Fiala?

Dle mého názoru si nový ministr počíná ze všech nejhůře. Jeho lež, že na covid umírají bez výjimky lidé neočkovaní, je asi největší nehoráznost, kterou jakýkoliv český ministr zdravotnictví vypustil z úst. A přitom konkurence byla velká. Blatný lhal, že očkovaní se nemohou nakazit, Prymula lhal o schůzce za lockdownu, Arenberger lhal o svých příjmech a nemovitostech a Adam Vojtěch aspoň lhal o stavu ochranných pomůcek. Ale tak očividnou a drzou lež jako ministr Válek nevypustil nikdo z nich.

Taky se žádnému z předchozích ministrů nepodařilo protlačit tak šílený zákon jako ministru Válkovi.

Takže když to shrneme, většina mančaftu, který je zodpovědný za českou koronavirovou katastrofu, zůstala na svých místech, jen je teď řídí mnohem horší ministr.

Zdroj: parlamentnilisty.cz

-mp-