USA: střelba v Auroře oživila debatu o zbraních, zároveň ale zvedla i poptávku

USA a zbrane, ilustracni fotoSmrt dvanácti a zranění osmapadesáti ctitelů Batmana coloradským střelcem spustily podobný řetězec událostí jako obdobné útoky v minulosti. Všechna zpřísnění regulací navrhovaná coby reakce jsou přitom stále jen dílčí.

Páteční incident v coloradské Auroře, při němž útočník zastřelil 12 návštěvníků premiéry batmanského snímku Dark Knight Rises a dalších 58 zranil, přinesl obvyklé důsledky – v obecné rovině podnítil debatu nad zákony o střelných zbraních; v konkrétní rovině zvýšil po těchto zbraních poptávku. Explicitně to napsal deník The Denver Post v pondělním vydání. Vyplývá to ale i z informací, které přinesla další média.

Debatu o zákonech otevřela hned první zvěst, že střelec získal použitou opakovací brokovnici, pistoli Glock a poloautomatickou pušku AR-15 legálně. Zvýšení zájmu o zbraně pak potvrdily po-víkendové reportáže.

„Pondělí 23. července bylo nerušnějším dnem, jaký jsme tu kdy měli,“ řekl reportérům denverského Postu Jake Meyers, jeden ze zaměstnanců obchodu Rocky Mountain Guns and Ammo v coloradském Parkeru.

Již před otevřením prodejny prý stálo přede dveřmi 15 až 20 lidí. Nabízené lekce střelby byly vyprodány na tři týdny dopředu.

„Mnoho lidí tu říká, že mají strach; že si mysleli, že nikdy zbraň potřebovat nebudou, ale teď ji chtějí,“ uvedl Meyers dále.

Podle coloradských zákonů musí každý zájemce o střelnou zbraň požádat o registraci a zběžnou bezpečnostní prověrku. Úřad CBI, jenž tyto prověrky zajišťuje, zaznamenal od pátku 41procentní nárůst žádostí.

„Po střelbě v arizonském Tucsonu, kde bylo na konci roku 2010 zabito šest lidí a řada dalších – včetně poslankyně Gabrielly Giffordsové – zraněna, vzrostla poptávka po pověrkách ve státě o 60 procent,“ píše Denver Post s odvoláním na statistiky FBI.

„Ve Virginii v roce 2007, kde došlo k proslulé střelbě na místní univerzitě, to bylo podobné,“ konstatuje deník dále.

Změny jen dílčí

První a zatím jediné zpřísnění pravidel, jež je reakcí na coloradskou střelbu, bylo schváleno managementem sítě kin AMC, kde se promítá inkriminovaný film o Batmanovi – vedení společnosti zakázalo vpouštět do kinosálů osoby v převlecích a s maketami zbraní. Ohledně skutečného zpřísnění zákonů o držení opravdových střelných zbraní jsou ale pozorovatelé skeptičtí. Řada komentátorů přitom v minulých dnech připomněla, o jak závažný problém se jedná.

„Není dost dobře možné porozumět pátečním událostem bez přihlédnutí k úrovni debaty o zbraních v zemi, kde je každý den více než 84 lidí zastřeleno a dvakrát tolik zraněno,“ napsal pro britský Guardian Gary Younge.

„Tradiční a již dost otřepané ujišťování, že ,lidi nezabíjejí střelné zbraně, ale jiní lidé’, jednoduše pomíjí skutečnost, že lidé mohou zabíjet druhé lidi daleko snáze se střelnými zbraněmi než s čímkoliv jiným, podobně dostupným (...) Zbraňová lobby v USA dokázala v posledních letech zabránit všem návrhům zásadnějších regulací, a to tak důsledně, že američtí demokraté už nejen žádné nenavrhují, ale ani je slovně nehájí,“ uvedl Younge dále.

Podobně jako citovaný autor se ještě o víkendu vyjádřily organizace, které zpřísnění podmínek pro držení zbraní v USA prosazují. Vzápětí ale zazněly názory i z druhé strany.

„Pokud by se ta osoba nedostala k útočné pušce, zajisté by si našla si něco jiného. Vždyť věděla, jak vyrobit bombu (...) Ten chlap byl hotový ďábel. Možná by postupoval jinak, ale udělal by cokoliv, aby rozpoutal hrůzu. Nešlo zde o problém v zákonech. Tady šlo o zlo, o zlo v člověku,“ řekl médiím John Hickenlooper, guvernér státu Colorado.

„Stále věřím, že právo na držení zbraní garantované ústavou se má respektovat a zachovat. Nevěřím, že by případné nové zákony mohly na podobných tragédiích něco změnit,“ uvedl v pondělí Mitt Romney, republikánský kandidát na příštího prezidenta.

V posledních dnech byly několika představiteli Demokratické strany formulovány dílčí návrhy na zákaz prodeje útočných pušek, důslednou registraci nákupů většího počtu munice či na regulaci prodeje zbraní dle ráží. Požadavek na skutečně zásadní omezení prodeje všech střelných zbraní ale zazněl jen mimo nejvyšší politiku.

„Dnes platné coloradské zákony o držení zbraní byly napsány tak, aby vyhovovaly střeleckým asociacím. Republikánská strana je prosadila v roce 2003 – v době, kdy kontrolovala obě komory státního kongresu i úřad guvernéra. Pokud si ale myslíte, že nyní dojde k výraznému zpřísnění, tak leda ve snu,“ konstatuje na serveru Politico Jim Merlino, bývalý coloradský senátor.

Proč to nejde?

Normy regulující prodej a držení zbraní si v USA určuje každý stát sám, žádný ze zákonů však nesmí odporovat druhému dodatku americké ústavy. V něm se jedinou a poněkud archaickou větou říká:

„Řádně organizovaná domobrana nezbytná pro bezpečnost státu, právo lidí držet a nosit zbraně nebudou postihovány.“

Před americkým Nejvyšším soudem se vedou léta spory, zda se právo na ozbrojení vztahuje pouze k prvnímu větnému členu, tedy ke členství v milici (dnes Národní gardě), anebo zosobňuje samostatnou výsadu. Soud se ve stávajícím složení kloní ke druhému výkladu, a tak jsou důslednější zákazy systematicky zneplatňovány.

V rovině obecné debaty je veden spor, zda snadná dostupnost zbraní představuje spíše příčinu násilí, nebo záruku možnosti se proti němu bránit. Celá americká společnost je v odpovědi na tuto otázku rozdělena na přibližně stejné tábory. Mezi voliči demokratů jen převažují stoupenci regulace, mezi republikány zase zastánci ozbrojování.

Zástupci obou táborů vnáší do debaty stále nové a nové příklady konkrétních událostí, které potvrzují právě jejich názor. Klíčové zákony se přitom zásadně mění jen zřídka.

V celých USA je zakázáno prodávat zbraně s režimem střelby dávkou. Téměř ve všech státech se střelné zbraně nesmějí nosit do veřejných budov. V některých je může mít člověk pouze doma či na pracovišti.

Za zpřísňování regulací bojuje intenzivně řada občanských iniciativ. O rozvolňování všech omezení usilují naopak lovecké a střelecké asociace, jakož i samotní výrobci zbraní. V případě veřejné poptávky po regulaci bývá obvykle ustavena podmínka registrace nově zakoupených zbraní, povinného školení či bezpečnostní prověrky. Zřídka však něco více.

Druhý ústavní dodatek zůstává trvale beze změny.

Zdroj: denikreferendum.cz

-ke-