Atomový ARMAGEDON v Japonsku aneb Jak se Spojené státy dodnes pyšní prvním atomovým útokem na nevinné obyvatele

Atomové bombardování japonských měst Hirošimy a Nagasaki Spojenými státy americkými proběhlo 6. a 9. srpna 1945. Jedná se o dva zcela výjimečné případy použití jaderných zbraní v historii lidstva. Došlo k nim v závěrečné fázi druhé světové války a nejenže za ně nikdo dosud nebyl potrestán, nýbrž americká strana je na ně dosud „pyšná“.

Časně ráno 6. srpna 1945 americký bombardér svrhl na japonské město Hirošimu atomovou pumu „Little Boy“ (Chlapeček). O tři dny později následovalo svržení pumy „Fat Man“ (Tlouštík) na Nagasaki. V důsledku obou výbuchů okamžitě zemřelo 80 tisíc lidí a ke konci r. 1945 dosáhl celkový počet zemřelých až 166 tisíc v Hirošimě a 80 tisíc v Nagasaki. Většina lidí, kteří v obou městech zahynuli, byli civilisté.

Trosky HirosimyOběti, které přežily bombardování, jsou nazývány hibakuša, japonsky doslova přeloženo „explozí zasažení lidé“.

Japonská vláda spočítala celkový počet hibakuša – 235 569 lidí, většina žijících v Japonsku. Památníky v Hirošimě a Nagasaki obsahují seznam jmen hibakuša, kteří zemřeli od doby útoku. Aktualizovány jsou každým rokem na výročích bombardování, do srpna 2009 památníky obsahují seznam jmen o počtu více než 410 000 hibakuša – 263 945 v Hirošimě a 149 226 v Nagasaki.

Dne 15. srpna 1945 Japonsko vyhlásil japonský císař kapitulaci a zákon o kapitulaci, který formálně ukončil druhou světovou válku, byl podepsán 2. září 1945.

Úloha atomového bombardování v urychlení kapitulace Japonska a etická opodstatněnost samotného bombardování vyvolávají dosud ostré spory.

Bylo použití atomových bomb nezbytné k dosažení vítězství ve válce v Tichomoří?

Proč byla svržena i druhá bomba na Nagasaki? Vždyť šok a hrůza z té první na Hirošimu byla zcela dostatečná, aby vyzvala kapitulaci?

Proč se USA nezastavily a svrhly i tu druhou na Nagasaki a v plánu měly dokonce i třetí bombu?

Tak musely zaplatit svými životy další stovky tisíc Japonců a „největší humanistický“ stát na světě se za to nejen neomluvil, ale dodnes se pyšní tímto hrůzným zločinem.

6. srpna 2015, v den výročí bombardování, vnuk prezidenta Trumana, Daniel Clifton Truman, prohlásil, že „dědeček až do konce života věřil, že rozhodnutí shodit bombu na Hirošimu a Nagasaki bylo správné a USA nikdy nepožádají za toto o odpuštění“.

Tak tedy vypadá „pokání“ z hrůzného zločinu, o jehož sporných morálních obhajobách ze strany amerických vlád si každý soudný člověk musí udělat sám adekvátní obrázek.

Zdroj: internetové servery

-mp-