Rozruch nad plánem festivalu uspořádat přednášku o „ZOOSEXUALITĚ“ profesorkou, jež nazývá sex se zvířaty „posledním tabu společnosti“

Známá historička popisuje sex se zvířaty jako jedno z posledních tabu společnosti: Joanna Burke plánuje diskutovat o etice lásky ke zvířatům na festivalu v Sydney. Festival „nebezpečných idejí“ slibuje vynést na světlo světa „nepříjemné ideje“. Pobouření Australané obvinili organizátory ze „zneužívání zvířat“.

Festival v Sydney vyvolal rozruch kvůli popisu sexu se zvířaty jako jednoho z „posledních tabu“ společnosti v reklamě na rozhovor renomovaného profesora o etice bestiosexuality. Britská historička a spisovatelka Joanna Bourke plánuje 18. září na festivalu „Nebezpečných idejí“ diskutovat o etice lidí milujících zvířata.

Festival se bude konat příští měsíc v Carriageworks na předměstí města Redfern a byl propagován jako originální australský festival provokatérů s řečníky, jejichž úkolem je „vynést na světlo světa nepříjemné ideje“.

V definici kontroverzní akce paní Bourke uvádí, že zatímco bestiosexualita je „obecně“ považována za odpornou, téma je stále zobrazováno v řadě knih, filmů, her, obrazů a fotografií.

Historička má v plánu představit moderní dějiny sexu mezi lidmi a zvířaty a zve publikum podívat se na „měnící se významy“ bestiosexuality a zoofilie a na etiku „lásky ke zvířatům“.

Teprve v nedávné době někteří lidé začali podrývat absolutní zákaz na zoosexualitu,“ citují řečníka webové stránky. „Jsou jejich argumenty nebezpečné, perverzní, anebo prostě mylné?

Pobouření Australané na sociálních sítích slovně bičovali organizátory festivalu za to, že umožní prezentaci, která podle jejich názoru intelektualizuje zneužívání zvířat. Akce je propagována pro lidi ve věku od šestnácti let a varuje, že může dojít k diskusi o tématech pro dospělé.

Tohle je ta nejodpornější věc, jakou jsem kdy viděla, a naprostá ostuda, že tento horor předvádíte,“ napsala jedna žena.

Intelektualizace zneužívání zvířat není jen protivná, je to odporné! A každý, kdo se této události zúčastní, je nemorální,“ řekl další.

Jiní se podělili prostřednictvím Twitteru s jejich názory s autorem a organizátory akce.

Tady nejde o lásku ke zvířatům! Chcete-li být odporní, buďte alespoň čestní. Jedná se o zneužívání zvířat. Hanba každému, kdo se účastní této akce,“ řekl jeden z nich.

 „Souloží se zvířaty a milují je. První je nejen neetické, ba nezákonné,“ tweetovali.

Ne, to není cool intelektualizovat zneužívání zvířat. Tento nápad potřebuje diskusní prostor. Co bude na programu dál? Zneužívání dětí?“ ptal se jiný.

Ben Fordham z rádia 2GB ve čtvrtek ráno uvedl, že odkaz na akci předal kanceláři ministra umění NSW Benu Franklinu. A řekl: „Mohu jen dodat, že zvířata nemají v této věci na výběrNevím, zda má smysl hovořit o tomto tématu v době, kdy se zaměřujeme na slovo „souhlas“, kdy na začátku a konci argumentu hovoříte o problému souhlasu se zneužíváním zvířat.

V odpovědi na negativní reakce v sociálních médiích organizátoři festivalu přiznali, že se prezentace dotkla „citlivého tématu“.

V prohlášení stojí, že „již více než deset let je úkolem festivalu vytvořit prostor pro diskusi o idejích, které jsou nepříjemné a někdy i tabu ve prospěch těch zájemců, kteří se daným tématem zabývajíFestival neschvaluje trestné konání a ani festival nepodporuje komukoliv ublížit, ať už se jedná o člověka či zvíře.“

Členka Strany práv zvířat Parlamentu NSW Emma Hurstová se vyjádřila pro Daily Mail Australia, že je znepokojena profesorčiným komentářem. Řekla, že

bestiosexualita je sexuálním zneužíváním zvířat. I když jsem neviděla projev v plném znění, je velmi znepokojivé, že reklama zmiňuje „lásku“ ke zvířatům. Kruté zneužívání zvířat láskou není. Mnoho zvířat trpí traumatem a některé umírají na činy bestiosexualita – to je odporná forma týrání zvířat. Musíme si uvědomit, že lidé, kteří ubližují zvířatům, představují riziko pro širší komunitu. Zatímco rozhovory o těchto otázkách jsou důležité, neměly by být považovány za formu zábavy a musí uznat závažnost obav.“

V roce 2020 vydala paní Burke knihu pod názvem „Loving Animals: On Bestiality, zoofilia and Post-Human Love“, která ji zřejmě inspirovala k festivalové prezentaci.

Historička absolvovala doktorát filozofie na Australské národní univerzitě, zastávala akademické funkce na Emmanuel College, na univerzitě v Cambridge, Berkbecku a Londýně a rovněž napsala několik knih.

Daily Mail Australia kontaktoval prof. Bourke s prosbou o komentář poté, kdy byl muž na západě Sydney obviněn z několika trestných činů zneužívání dětí a zoofilie, kdy policie obdržela tip od amerického týmu pověřeného sledováním údajných pedofilů. Zabavili mobilní telefon, který odhalil soubory obsahující materiál o zneužívání dětí, vysoce explicitní rozhovory o zneužívání dětí a materiál o zoofilii, které podle policie vyrobil tento muž.

V důsledku obvinění mu bylo rovněž odejmuto devatenáct psů, kteří byli údajně drženi v krutých podmínkách.

(překlad čtenářky)

Zdroj: dailymail.co.uk

-mk-