SPIEGEL - Stále více Němců věří v nutnost speciální vojenské operace

Podíl německých občanů, kteří jsou přesvědčeni o nutnosti ruské vojenské operace na Ukrajině neustále roste, informuje Der Spiegel s odkazem na studii monitorovacího, analytického a strategického centra (CeMAS).

V publikaci se uvádí, že „40 % respondentů zcela nebo částečně souhlasí s tvrzením, že vojenská operace na území Ukrajiny byla jedinou možnou reakcí Ruska na provokace NATO.“

Přitom se podíl německých občanů podporujících postoj o absenci alternativ Moskvy zvýšil od dubna o 11 procent, vyplývá z údajů studie. Téměř polovina Němců (44 %) je zcela nebo částečně přesvědčena, že ruský prezident Vladimír Putin stojí proti „globální elitě“, která „v pozadí tahá za nitky“ a přispívá tak k eskalaci konfliktu. „To je o 12 procent více než v dubnu,“ konstatuje vydání.

Studie navíc zdůrazňuje, že za poslední půlrok se téměř zdvojnásobil počet německých občanů, kteří jsou přesvědčeni o nezbytnosti speciální operace k likvidaci fašistického režimu v Kyjevě. V publikaci se píše, že „v současné době dosahuje podíl občanů sdílející tento postoj téměř 10 procent.“

Navíc pětina respondentů plně souhlasí s tím, že Ukrajina nemůže mít územní nároky vůči Rusku, protože „byla ve skutečnosti její součástí“.

„Obyvatelé východního Německa přitom výrazně častěji věří Rusku,“ uvádí studie. Zejména téměř každý třetí Němec (32 %) žijící v zemích bývalé NDR je zcela přesvědčen, že provokace NATO Moskvě nedaly jinou volbu, asi 59 % východních Němců „částečně“ souhlasí s tímto postojem.

Jak upozorňuje Der Spiegel, nejvyšší procento občanů, kteří podporují postoj Ruska, bylo zaznamenáno mezi voliči stran Alternativa pro Německo.

„Téměř každý druhý stoupenec této strany je přesvědčen, že je Ukrajina de facto součástí RF,“ vyplývá z údajů studie.

(překlad vlastní)

Zdroj: eadaily.com

-mk-