ROZHOVOR - Václava Adámková (2. díl): Všichni chtějí slyšet jen pozitivní zprávy o tom, co vše se dá léčit

Všichni chtějí slyšet jen pozitivní zprávy o tom, co vše se dá léčit a jak jde zdravotnictví mílovými kroky kupředu, ale u infekčních nemocí tomu tak není. Sami lidé způsobili řetězec událostí, které vedly k tomu, že jsme se ocitli v době, kdy přestávají fungovat antibiotika.

Bakterie, které ještě nedávno bylo možné antibiotiky zlikvidovat, zmutovaly často do velmi nebezpečných multirezistentních forem. Na ty neexistují léky – a vznikají stále nové.

Podobná situace je i s účinností antimykotik, tedy léků na houbová, plísňová kvasinková onemocnění. Příčiny spočívají v příliš častém a nesprávném používání těchto léků, ale nejen jich.

Také zneužívání antibiotik při zvyšování váhy zvířat a postřiků na rostliny a nadužívání různých čisticích prostředků. Objevují se různé cesty, jak se s touto situací vyrovnat. Použití koloidního stříbra, nebo využití nanorobotů na dopravení antibiotických látek – jako třeba alicin obsažený v česneku – přímo do bakterií.

Jsou tyto cesty perspektivní?

A může člověk sám udělat něco proto, aby zvýšil svou imunitu a dokázal se s bakteriemi vyrovnat?

Na toto téma rozmlouvá Martina Kociánová ve druhé části rozhovoru s primářkou antibiotického centra Všeobecné fakultní nemocnice v Praze, doktorkou Václavou Adámkovou.

-mk-