Bosch Hieronymus

Hieronymus Bosch (1450?–1516)

Bosch se narodil snad v roce 1450 v rodině malíře ve městě Hertogenbosh jako Hieronymus van Aken (holandské označení německých Cách, odkud zřejmě jeho rodina pocházela). Celý svůj život strávil v okolí svého rodného města, označovaného také jako Den Bosch, podle kterého také přijal svůj pseudonym.

Okolo roku 1480 uzavírá sňatek s Aleyt Goyaerts van der Meervenneovou, která byla o několik let starší než on, a stěhuje se s ní do nedalekého venkovského domu. Podle rodinné tradice vstupuje roku 1486 do Bratrstva Panny Marie, což byla skupina katolíků usilující o duchovní i hospodářské povznesení města. Jeho dílo lze jen sotva někam zařadit, bývá spojován s iluminacemi v kodexech, a jistě také předjímá holandskou deskovou malbu, přesto však je mistrem neopakovatelných námětů.

Celé jeho dílo zobrazuje vnitřní duchovní zápas člověka, je plné mystického náboje a horečnatých vizí a lze jej bezesporu považovat za jednu z nejoriginálnějších výpovědí o lidském nitru. Bosch maloval technikou alla prima, tedy bez podkladu rovnou na desku, což je technika vyžadující dokonalé kreslířské mistrovství.

Dodnes nás na jeho díle udivuje právě dokonalé zpracování každého jednotlivého detailu v jeho tak kompozičně složitých a náročných scénách malovaných bez přípravy, tzv. z čisté ruky. Ve své době, nakloněné mystickému chápání světa, byl poměrně váženým umělcem, a v roce 1504 si u něj objednává obraz Poslední soud král Filip I. Španělský. Umírá v roce 1516 v Hertogenboschi, zápis v matrice popisující jeho úmrtí jej označuje za velkého malíře. Jeho dílo silně ovlivnilo zejména Bruegela staršího.

O zachování Boschových obrazů se zasloužil zejména Filip II. Španělský, který sesbíral jeho díla dříve než v období reformace zcela upadla v zapomnění.

Díla autora